Alla Affärsvärldens analyser vecka 16

Analyser av Epiroc, Maven Wireless, Ericsson, Devyser, Profoto, Readly, Codemill, Humble, Cinis, Byggmax, Autoliv och Pricer samt Investeraren, Råduppföljning, Krönika, Börsgolvet, och Rapportkalender vecka 17.
Alla Affärsvärldens analyser vecka 16 - loggor_v16

Epiroc

Epiroc är ett riktigt kvalitetsbolag med för verkstadssektorn exceptionell lönsamhet och samtidigt god tillväxt. Aktien har sedan avknoppningen från Atlas Copco i princip hela tiden varit för högt värderad för att vi ska känna oss lockade. Nu i börsraset har aktien tagit rejält med stryk. Kanske är det äntligen dags att plocka upp stjärnan bland gruvutrustarbolagen.

Maven Wireless

Maven Wireless telekomprodukter möjliggör en stabil och bra mobiluppkoppling i exempelvis tunnlar och på tåg. Bolagets kundlista är meriterande och den potentiella marknaden stor. Men nu ekar det tomt i bolagets kassa samtidigt som det görs tillväxtsatsningar på den amerikanska marknaden. Frågan är om det är en hållbar situation?

Ericsson

Ericsson inleder rapportsäsongen på bästa vis. Aktien ser som så ofta riktigt billig ut.

Devyser

Diagnostikbolaget Devyser säljer kit för genetiska tester och har uppvisat stark tillväxt de senaste åren. Under fjärde kvartalet var rörelseresultatet positivt. I sommar tillträder Jan Wahlström som ny VD.

Profoto

Profoto säljer ljussättningsprodukter för fotografer och har USA som största marknad. Bolaget kommer nu med en vinstvarning. Resultatet halveras i Q1 och utdelningen slopas. Profoto har nu uppvisat negativ organisk tillväxt i 9 av de senaste 13 kvartalen. Dessutom finns osäkerhet kring hur AI kommer att påverka Profoto.

Readly

Bonnier presenterar ett bud på Readly som säljer en digital prenumerationstjänst för magasin och tidskrifter. Premien är nästan 90%. Samtidigt förvärvar Readly den Bonnierägda konkurrenten Arcy. Bonnier är sedan tidigare huvudägare i Readly efter två bud under 2022-2023.

Codemill

Codemill rasar 25% på börsen efter att den amerikanska budgivaren plötsligt meddelat att man inte tänker fullfölja budet. Detta trots att alla villkor för affären är uppfyllda.

Humble

Konsumentvarubolaget Humble har låg exponering mot all tulloro men ändå har aktien fallit över 30% i år. Tillväxttakten imponerar men samtidigt är historiken både kort och brokig. Sett till aktiens värdering tycks dock inte mycket framgång vara inprisat.

Cinis

Gödselstartupen Cinis har dragits med produktions- och kvalitetsproblem sedan bolagets fabrik utanför Örnsköldsvik startades förra sommaren. Bolaget annonserar nu en räddningsemission med 80% rabatt. Aktien faller handlöst.

Byggmax

Byggvarukedjan faller något på börsen efter att ha presenterat en rapport med ökad tillväxt och förbättrad marginal. Regeringen har föreslagit höjt ROT-avdrag vilket borde gynna byggsektorn. Byggmax balansräkning är i gott skick.

Autoliv

Autoliv-aktien studsade upp rejält på sin kvartalsrapport efter att aktien kraschat senaste veckorna. Bolaget befinner sig i ett extremt osäkert läge där ett handelskrig mellan USA och Kina kan ge påtaglig negativ effekt.

Pricer

Marknaden för digitala prisetiketter växer fort. Pricer har uppvisat fin tillväxt över tid, men samtidigt tappat marknadsandelar till Vusion Group. För ett par månader sedan avslutade Pricers återförsäljare Strongpoint samarbetet och valde istället Vusion. Det har pressat aktien och ökar osäkerheten.

Investeraren

Handelsbankens Niklas Lundin har inte förändrat strategi i spåren av Donald Trumps tullkaos. “Förutom att allting blivit billigare förstås”, säger han. För Affärsvärlden berättar förvaltaren om:
✔ Varför han ökar i digitaliserade konsumentbolag
✔ Bolaget som skriver polisrapporter
✔ “Microsoft Windows för offentlig sektor”

Råduppföljning

Mikrofastighetsbolaget Slottsviken har länge dragits med en stor substansrabatt. Under 2024 kom den efterlängtade omvärderingen och aktien var upp hela 142% sedan vårt råd för ett år sedan. Även köpråden i Bredband2 och Europris blev riktigt bra.

Krönika

Både marknaden och folkvalda politiker har förlitat sig på centralbankerna under lång tid att driva tillväxt, skriver Martin Boldt-Christmas i en krönika. Konstanta räddningsaktioner har inneburit att räntor inte sätts av marknaden, vilket leder till moral hazard och ökade skulder.

Börsgolvet

Arnhult på fallrepet. Rysk roulette i Evolution och Codemill. Samt en börs som rusar och rasar. Börsgolvet summerar några av intrycken från en historisk vecka.

Viktigaste bolagshändelserna vecka 17

Kommande vecka rapporterar bland annat Saab, Volvo, Investor, Telia, Nordnet, Axfood, SCA och Husqvarna. Här listar Affärsvärlden alla bolagshändelser vecka 17.

DU TJÄNAR MER PÅ ANALYS FRÅN AFFÄRSVÄRLDEN

Prenumeranter har full tillgång till:

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från VECKANS FÖRETAG