Alfa Lavals ledning delar på en kvarts miljard
Lyckas Alfa Lavals börsintroduktion får Sigge Haraldsson tillsammans med de övriga nio i ledningen dela på 2,3 miljoner aktier till ett värde av mellan 250 och 320 miljoner kronor.
Sigge Haraldsson själv får aktier värda mellan 26 och 34 miljoner kronor. Han har inte heller så dåligt betalt. I fjol uppgick Sigge Haraldssons lön till 5,3 miljoner kronor.
Ordförande Thomas Odlér får aktier värda mellan 16 och 20 miljoner kronor. Men de får sälja först efter 270 dagar.
”Alfa Laval är ett omstruktureringscase. Vi har nått halvvägs igenom det arbetet och står i botten av en lågkonjunktur. Det finns mycket på bordet för framtida investerare att ta del av i Alfa Laval”, säger Sigge Haraldsson, skåning och VD sedan 1998 med 30 år i företaget.
”Ska du jämföra oss med något företag på Stockholmsbörsen så är det Sandvik och lite av Atlas Copco.”
Budskapet som ska kablas ut är att Alfa Laval är marknadsledande på plattvärmeväxlar, separationsteknik och produkter för flödeshantering. Namnet Alfa Laval med över 100-årig tradition ska exploateras, även om det som nu går till börsen bara utgör en knapp tredjedel av det företag som köptes av dåvarande Tetra Pak 1990.
Utförsäljningen, den första stora på Stockholmsbörsen sedan Telia sommaren 2000, omfattar 65 miljoner aktier för ett pris mellan 108 och 140 kronor.
Det ger ett värde på hela Alfa Laval på mellan 11,5 och 14,5 miljarder kronor.
Någon Sandvikvärdering att tala om är det dock inte. Alfa Laval hade förra året en försäljning på 15,8 miljarder kronor vilket ger ett P/s-tal (vörsvärde genom försäljning) på 0,82. Sandviks P/s-tal ligger på 1,3.
Ändå verkar storägarna Industrikapital och Tetra Laval, tillsammans med investmentbankerna Enskilda och Credit Suiss First Boston, ha tagit i när de satt prislappen.
Alfa Laval väntas efter börsintroduktionen, när eget kapital stärkts och en del lån löst ut, få ett P/e-tal på nästan 30. Sandvik värderas till ett P/e på 18.
Skillnaden beror på Alfa Lavals lägre lönsamhet, rörelseresulatet för 2001 redovisas till 1,7 miljarder kronor vilket motsvarar en rörelsemarginal på 11 procent.
Men helt lätt blir det inte för aktiemarknaden att följa med i Alfa Lavals värdering. Bland annat har Alfa Laval valt att inte ta medavskrivning av goodwill i sin egen värdering, då hade P/e-talet skjutit iväg ytterligare.
På roadshowen – där bland annat 70 enskilda möten är inbokade – tänker dock Sigge Haraldsson tala om förbättringspotentialen.
”Rörelsemarginalen ligger på 11 procent och de analytikerna som tittat på oss inför börsintroduktionen räknar med att vi når 11,5-12 procent i år. Målet är att nå 12-15 procent över en konjunkturcykel. Och räkna inte med att vårt resultat kommer att svänga med så många procent.”
Blir det någon tillväxt att tala om? ”Vi kommer att växa med 2-2,5 procent per år kanske. Det kan bli ytterligare 1-2 procent om vi gör förvärv men räkna inte med något stort. Detta är stabil business.”
Tvekar du nu när Ericsson ska göra sin jätteemession? ”Klart att vi inte precis visste om att den skulle komma, men vi tror inte det ska påverka oss. Intresset verkar i alla fall stort”, säger Sigge Haraldsson.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.