Alfa Laval stämda på 10 miljarder NY VERSION

Kuwaitkriget spökar när Alfa Laval gör börsentré. I bagaget finns stämningar på över 20 miljarder kronor. Säljaren Tetra Laval tänker bara stå för en liten del av notan. Storägaren Industrikapital ingen del alls. I värsta fall får de nya aktieägarna ta hela smällen.

Hur mycket av stämningarna som riktar sig direkt mot Alfa Laval är oklart. Totalt är 70 bolag stämda i amerikansk domstol. Men Alfa Lavals andel verkar stor. I en tidigare uppgörelse mellan Alfa Lavals ägare, Tetra Laval och Industrikapital, förband sig Tetra Laval att stå för så mycket som 7,5 miljarder kronor.

Det beloppet är i nivå med hela Alfa lavals planerade nyemissionen på cirka 8 miljarder kronor. Alfa Lavals börsvärde väntas hamna på 13 miljarder kronor.

Stämningen från Kuwaitkriget och operation ”Ökenstorm” 1990-1991 dyker upp i Alfa Lavals 150-sidiga prospekt inför den planerade börsnoteringen.

Hela prospektet är fullproppat med siffror om allt från komplicerade lånevilkor till olika rättstvister. Allt för att säljarna Industrikapital och Tetra Laval inte ska kunna bli stämda av de nya aktieägarna i efterhand.

På sidan 69 hittade Ekonomi24 en riktig läskighet, så läskig att både Tetra Laval och Industrikapital ser ut att ha kohandlat ordentligt för att slippa stå för följderna, och försäkra sig om att ingen ”märker” det. Den aktuella stämningen dök upp redan 1994 då några av Alfa Lavals dotterbolag stämdes i två mål i en domstol i Brazoria County i Texas, USA, tillsammans med ett 70-tal andra bolag. Kraven överstiger en miljard dollar vardera, dvs över 21 miljarder kronor. I Alfa Lavals fall handlar det om att utrustning levererad från Alfa Laval ska ha använts vid tillverkning av irakiska kemiska och biologiska vapen som sedan användes i kriget.

Alfa Laval tror inte ett ögonblick att bolaget kommer att hållas ansvarigt för något av det som hände under Guldkriget. I prospektet garderar man sig dock med kryss och skriver att det inte går att garantera att utfallet skulle kunna ha ”en väsentligt negativ påverkan på bolagets finansiella ställning”.

Det är nu den verkliga kohandeln dyker upp. I prospektet står att Tetra Laval BV, det bolag inom Tetra Lavalgruppen som äger aktierna i Alfa Laval, ”garanterar att hålla Alfa Laval skadeslöst”.

I praktiken betyder det att Tetra Laval BV tänker uppfylla vissa nivåer på ersättningsbelopp fram till och med olika datum. Som mest kan det bli 7,5 miljarder kronor. Som säkerhet för det beloppet har Tetra Laval BV både pantsatt sina aktier i Alfa Laval och förbundit sig att behålla ett eget kapital i BV:t på minst 2,6 miljarder kronor fram till 2004.

Efter börsnoteringen sjunker dock Tetra Laval BV:s åtagande snabbt. Tetra Laval säljer större delen av sina aktier i Alfa Laval redan vid börsintroduktionen och kan kliva av helt efter 180 dagar, vilket även Industrikapital kan. Däremd försvinner panten.

Åren mellan 2004 och 2006 räcker det med att Tetra Laval har ett eget kapital på 1,3 miljarder kronor. Fram till och med 2010 räcker det med ett kapital på 650 miljoner kronor. Några ytterligare garantier finns inte.

Att Tetra Laval gör allt för att slippa ta på sig en stämning från Kuwaitkriget är begripligt. USA påbörjade operation Ökenstorm den 17 januari 1991. Bara elva dagar senare, den 28 januari, la Tetra Pak sitt bud på Alfa Laval på Stockholmsbörsen. Prislappen var 16 miljarder kronor.

För Tetra Laval har stämningen klarar likheter med det som hänt ABB efter förvärvet av amerikanska Combustion Engineering 1998 och de skenanden kostnaderna för asbest. Men Tetra Pak verkar dock ha förhandlat bättre än ABB.

När ABB sålde Combustion vidare till franska Alstom 1999 behöll ABB hela ansvaret för asbeststämningarna. För Tetra Laval försvinner det ansvaret efter vårens börsnoteringen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Santander