”Äldre kan göra jobbet direkt”
Det är alldeles klart att Birgitta Brodin själv inte skulle platsa hos de företag som skriver: “Vi tror att Du som söker är i åldern 30-40 år” i sina platsannonser. Hon är 63 år och det händer att hon får höra: “Men vill du inte trappa ner, ta det lugnt och bara njuta?” Jodå, visst vill hon njuta, fast inte genom att ta det lugnt.
– Jag älskar att arbeta, jag kommer att jobba tills jag blir 72 år.
Efter att ha gjort först succé, sedan konkurs med Recepta – ett av de första bemanningsföretagen inom vårdsektorn – gör hon en ny storsatsning på nästa företag, Goveteran. Affärsidén är att hyra ut personer som är 55 eller äldre. I dagsläget är företaget främst inriktat på funktioner på kontor, allt från vd-ar till sekreterare och husfruar. Fast det är inte så väldigt noga med åldersgränserna på Goveteran. Nyligen kom en kvinna i 45-årsåldern till kontoret för en intervju.
– Hon jobbar i pr-branschen och sa att hon hade fått höra flera gånger att “din bakgrund ser bra ut men vi hade tänkt oss någon yngre”, säger Birgitta Brodin.
Den typiska kandidaten är dock något eller ett par decennium äldre än pr-kvinnan. Ofta har den som kontaktar Goveteran något år som pensionär bakom sig.
– Då har de hunnit renovera huset, åkt på långsemester med frun och spelat golf. Och telefonen har blivit tvärtyst. Och de vaknar tidigt på morgonen och undrar vad de ska göra hela dagen. Då kommer de på att de pensionerat sig för tidigt.
Affärsvärldens reporter ber att få se ett par ansökningar och Birgitta Brodin hämtar några från sitt kontor. Bland annat ett brev från en man som presenterar sig själv och berättar om sin karriär som inköpsansvarig, där han drivit olika projekt som sparat stora pengar åt flera företag. En sedvanlig ansökan, kan tyckas. Men på den sista raden kommer åldern in: “Jag har fått lära mig att jag inte ska ta med mitt födelsedatum i mitt cv. Men jag kan skriva här att jag är född 1949, så jag uppfyller era 55+ med råge.”
Många av de personer som söker sig till Goveteran har fått sin självkänsla ordentligt stukad, har Birgitta Brodin märkt.
– De säger att de känner sig så gamla. Då säger jag, men se på mig! Jag är 63 och startar om med nytt företag, det går bra!
Intresset från kandidaterna, folk som vill hitta jobb genom Goveteran, är högt. Det ringer personer varje dag, enligt Birgitta Brodin. Andra hittar till företagets sajt via länkar hos Ams och andra jobbsökarsajter.
I dag finns runt 4 000 kandidater i databasen, som fyllts på sedan Birgitta Brodins affärspartner, Michael Strauss, startade Goveteran för ett par år sedan.
– Fast alla är säkert inte aktiva längre, eller så har de gett upp.
Dessutom händer det att personal från någon arbetsförmedling kontaktar Goveteran och vill samarbeta. Fast det är människorna på Goveteran inte särskilt intresserade av. Kandidater finns det gott om. Däremot verkar intresset från arbetsgivarna inte vara särskilt stort i dagsläget.
Hur många personer har ni ute hos kund?
– Det är inte så många nu. Fyra fem stycken. Det tar tid för folk att gå från tanke till handling och vårt säljarbete har bara pågått i ett par tre månader. Vi har flera offerter ute, hos banker och finansinstitut och hos tandläkarmottagningar.
Vid sidan av personer som kan ta uppdrag som till exempel affärskonsulter, revisorer och sekreterare satsar Goveteran på en nygammal funktion, husfrun.
– Det säljer vi in hårt. Det handlar om damer som ska vara ett slags mellanting mellan sekreterare och, jag vill inte säga mamma, för jag hatar det uttrycket… Men någon som ser till att folk mår bra, som fixar frukost. Och som ser att den där blomman inte ser pigg ut alls, den är inte bra för dig.
Precis som i hennes tidigare företag, Recepta, är lobbying ett viktigt område för Birgitta Brodin. I Recepta handlade det om att lobba för ändrade lagar och traditioner som skulle öppna för att sjukhus och andra vårdinstanser skulle se inhyrning av personal som ett attraktivt alternativ. I dag handlar det inte om att få till några nya lagar eller bestämmelser. Även om Birgitta Brodin påpekar att Sverige i dag är det enda landet inom EU som inte har lagstiftat mot ålderdiskriminering, anser hon att det inte är där det stora problemet är. I stället är det viktigast att verka för en attitydförändring till äldre människor som arbetskraft.
– Arbetsgivare menar att äldre är långsamma, trötta och dåliga på teknik, visar enkäter. Den attityden har vi i det här landet, men det stämmer inte.
Vid säljmöten har hon en rad argument för “därför ska ert företag anlita senior personal”: Som att äldre inte är hemma för vård av sjukt barn, och de är mindre benägna att sjukskriva sig. Det tycker i alla fall Birgitta Brodin.
– Jag tror att äldre personer inte har samma inställning som unga människor i allmänhet till sjukskrivning, man kämpar på mer och är mer plikttrogen.
– Många personer som har jobbat länge har en unik kompetens, de kan gå in och göra jobbet direkt utan lång inlärning, och de har ett stort nätverk.
Innan Birgitta Brodin bestämde sig för att satsa sin tid på Goveteran läste hon många av de meritlistor som kandidater skickat in.
– Jag blev alldeles rörd av att se all den kompetens som finns och som vi inte utnyttjar i detta åldersfixerade samhälle.
Åldersfixeringen är större i Sverige än i många andra länder, tycker hon. Som i Asien, till exempel.
– Om du ska prata med någon med ansvar så är det ofta en man i 70-årsåldern, säger Birgitta Brodin men tillägger att ett sådant system kanske inte heller är så lyckat alla gånger.
Ändå händer det att arbetsgivarna inser att erfarenhet kan smälla högre än ett ungt ansikte, menar Birgitta Brodin och kan inte dölja hur nöjd hon blir när hon ser exempel på det:
– Jag besökte ett företag nyligen där det satt två unga tjejer i receptionen. Den ena satt och pratade i sin mobiltelefon och den andra tuggade tuggummi samtidigt som hon frågade vem vi skulle träffa. Det företaget kommer nu att anlita konsulter från oss till receptionen i stället.
—
Vill jobba till 72
Namn: Birgitta Brodin.
Ålder: 63.
Bakgrund: Efter att ha arbetat som sjuksköterska/barnmorska i 20 år grundade Birgitta Brodin bemanningsföretaget Recepta, 1994. Recepta var uppe i en omsättning på 140 miljoner då ändrade direktiv för inhyrning av vårdpersonal tvingade företaget i konkurs 2004. Hon startade senare Bow Management, ett mindre bolag som nu är nedlagt.
Aktuell med: Goveteran, ett bemanningsföretag som hyr ut personal över 55 år.
Vill jobba till: “Jag visste redan som barn att jag ville jobba tills jag är 72 år och det vill jag fortfarande.”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.