Ålandsbanken: SCA och UPM är favoriterna i skogen

Ålandsbanken besökte i förra veckan både svenska och finländska bolag med exponering mot skogssektorn.
Ålandsbanken: SCA och UPM är favoriterna i skogen - SCA skog
Foto: SCA

Efteråt kan man konstatera att Billerud gav ett framåtlutat intryck, där det framhölls att flera marknader håller på att börja ge efter, medan Stora Enso betonade att orderboken var stark. Samtidigt har Stora Enso fortsatt en bra bit från att kunna köra på full kapacitet, noterar Ålandsbanken i ett morgonbrev.

Holmen pratade om sin ambition att fortsätta investera i vindkraftsparker, men tillade också att det låga utbudet av trävaror hade stärkt priset, vilket gynnat skogsägarnas vinster, och att denna trend väntas fortsätta.

På andra sidan av Östersjön framgår det att Huhtamäkis verksamhet inom Foodservice har det fortsatt tufft, medan Metsä Board upprepade att de förväntade sig förbättrade leveranser i tredje kvartalet jämfört med föregående kvartal.

Favoriterna i sektorn är SCA och UPM-Kymmene. Ålandsbanken skriver att där ser man fortsatt starka framtida kassaflöden samt ett lågt investeringsbehov, till rimliga värderingar.

“Bolagen ligger dessutom tidigt i cykeln, vilket innebär att bolaget bör gynnas tidigt när konjunkturen vänder”, tillägger banken.

Här hittar du de senaste råden för svenska aktier.

Läs också:

Roger Akelius varnar för att köpa skog – kräver att staten agerar: ”Ett lotteri”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från Spotlight Stock Market