Aktietips: Köp OM
Att vara aktieägare i OM det senaste året har varit en smärtsam upplevelse. Ballong efter ballong uppblåsta av såväl ledningen som aktiemarknadens förväntningar har punkterats.
Poff – Londonbörsen gled bolaget ur händerna. Därmed försvann också biljetten till att själv få regissera och rita om den europeiska börskartan.
Poff – intäktsbasen eroderades med börsfallet som sänkt både börsomsättningen och bolagens marknadsvärde. Priserna på optioner och terminer sänktes med 40 procent för att vinna tillbaka den växande derivathandeln utanför OM och samtidigt värja sig mot öka konkurrens.
Poff – drygt en halv miljard kronor har satsningen på den paneuropeiska småplacerarbörsen Jiway kostat. Intäkterna första halvåret var 77 Mkr.
Poff – bilden av OM som en pålitlig rapporterare har suddats ut. Vid de fyra senaste rapporttillfällena har bolaget misslyckats med att uppfylla vinstförväntningarna i marknaden. Intäkterna från både börsverksamheten och systemen är lätta att förutsäga och analytikerna har också prickat rätt. Däremot har höga kostnader överraskat.
Poff – börsvärdet har krympt ihop från drygt 40 miljarder kronor till 6,5 miljarder kronor.
Efter de senaste årens vådliga luftfärd talar mycket för att OM-aktien är tillbaka på fastare mark igen. Dels har OM-ledningen plockat in Jiway vilket begränsar förlusterna. Dels pågår ett strukturprogram som ska får ordning på kostnaderna. Men framför allt har kursen fallit så mycket att även djävulens advokat skulle ha svårt att finna aktien dyr.
Så här går det att resonera: Inga andra bolag än OM har som affärsidé att verka i gränssnittet mellan IT och börsverksamhet. Däremot finns det flera börsnoterade börser och programvaruföretag. Att svinga den stora slaktkniven och värdera verksamheten bit för bit är därför den mest framkomliga vägen.
Börsverksamheten: Euronext, axeln Amsterdam-Bryssel-Paris samt Deutsche Börse och Londonbörsen har alla noterats i år. Även de med OMs börsverksamhet (Transaction) jämnstora börserna i Australien och Singapore är noterade. Av börserna har OM historiskt haft de bästa marginalerna. De senaste 12 månaderna hamnade varannan krona av omsättning på raden för rörelsevinsten. Övriga börser har en rörelsemarginal på 25-35 procent.
Betalas OMs omsättning på 1,4 miljarder kronor till 4,7 gånger, vilket är genomsnittet för de övriga börserna, så motiverar det ett värde på knappt 7 miljarder kronor. Djävulens advokat väljer däremot att snålvärdera verksamheten i enighet med den lägst värderade börsen Euronext. Värdet blir då 3,5 miljarder kronor.
Jiway: Förmoda sedan att Jiway förblir ett fiasko. Kostnaden blir då maximalt 80 Mkr per år. Envisas ledningen med att pumpa in pengar i hela sex år utan resultat motsvarar det ett belastning på runt en halv miljard kronor.
Börssystem: Några klockrena svenska programvaruföretag finns inte att jämföra OMs systemdel med. Ett långskott är Boss Media, som utvecklar programvara för internetkasinon och även tar hand om själva driften. Bolaget värderas till tre gånger omsättningen. Medelvärderingen för programvaruföretagen på börsen, varav alla är betydligt mindre och merparten går med förlust, är enligt Affärsvärlden 0,7 gånger omsättningen. Betalas OMs systemdel mittemellan de två ger det ett värde på 3,5 miljarder kronor. Sammanlagt ger de tre delarna enligt den lägsta värderingen ett totalvärde på 6,5 miljarder kronor eller 77 kronor per aktie. Det är precis vad aktiemarknaden är villig att betala idag. Det är snålt. Dessutom är OM efter kursraset och de större konkurrenternas börsnotering en given uppköpskandidat borde värderas med en uppköpspremie.
På onsdag klockan 9 är det dags för OM att publicera sin rapport för tredje kvartalet. Så här tror analytikerna det går:
Tredje kvartalet (i fjol) Omsättning 738 Mkr (687 Mkr) Resultat före skatt -574 Mkr (96 Mkr) Resultat efter skatt –239 Mkr (112 Mkr)
I resultatet före skatt ingår kostnader för omstruktureringen av Jiway med 408 Mkr. Dessutom 75 Mkr av besparingsprogrammet som presenterades den 11 juli. I nettoresultatet ingår en skatteåterbäring om 263 miljoner kronor.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.