Strateg: Nu kan det vara dags att börja öka exponeringen mot aktier

I stora drag har bolagen redovisat starkare kvartalssiffror än väntat. Majoriteten har slagit vinstförväntningarna med i snitt 7%.
”Tittar man på börsutvecklingen kan man tro att rapporterna varit dåliga – men det är snarare tvärtom”, säger Danske Banks aktiestrateg Molly Guggenheimer som anser att kursreaktionerna i flera fall varit överdrivet negativa.
Strateg: Nu kan det vara dags att börja öka exponeringen mot aktier - MOLLY GUGGENHEIMER
Molly Guggenheimer, aktiestrateg på Danske Bank. Foto: Gustaf Månsson / SvD / TT

Bolagens delårsrapporter har i flera fall kommit in klart bättre än marknaden trott. Resultaten på sista raden har hittills varit omkring 7% högre än väntat och sju av tio bolag har slagit förväntan, enligt Danske Banks aktiestrateg Molly Guggenheimer.

Historiskt har bolagen slagit vinstestimaten med 5%, så det vi ser nu är “inte jättestarkt” men det ser bra ut, enligt henne.

“Tittar man på börsutvecklingen kan man tro att rapporterna varit dåliga – men det är snarare tvärtom”, säger aktiestrategen.

Banksektorn har fått snålt betalt

En sektor som hon tycker blivit för snålt belönad av marknaden är bank. Multiplarna är i dagsläget låga och hon ställer sig frågan vad som motiverar multipelkontraktioner som ses i sektorn.

“Bank ska visserligen ha lägst värdering när de står på ‘peaken’ av räntenettot vilket är fallet nu. Men värderingen är redan nu låg och det bör därför vara svårt att handla ner värderingen i bank ytterligare. I relation till verkstadssektorn handlas banksektorn nästan till 60% rabatt, vilket är extremt mycket”, säger Molly Guggenheimer och tillägger att om multipelkontraktion sker för bankerna bör det också ske i övriga sektorer vilket det inte gjort i samma utsträckning.

Analytikerna på Danske Bank anser att det varit för stora, negativa, kursreaktioner på flera rapporter som ändå sett dugliga ut.

“Som investerare säger det någonting om att det kan vara dags att börja öka aktieexponeringen”, framhåller Molly Guggenheimer.

Hon varnar samtidigt för att risken på nedsidan är mycket högre än vanligt i rådande börsklimat och förespråkar viss försiktighet.

Billeruds rapportskräll

Det pressade förpackningsbolaget Billerud bjöd på en rapportskräll. Kvartalssiffrorna tog analytikerna på sängen med en tydligt högre rörelsevinst än marknaden väntat. Högre volymer, lägre fasta kostnader och ett effektivitetsprogram som givit frukt, låg bakom. Detta enligt Billeruds tillförordnade VD Ivar Vatne.

Inför rapporten skruvade Danske Bank upp rekommendationen för Billerud till köp. Motiveringen bakom var bland annat att lageravvecklingen hos kunderna förbättrats som massapriserna börjat vända upp. Detta bekräftades också i delårsrapporten på onsdagen.

“Billerud är kanske inte den mest älskade massaproducenten till följd av en rad tunga förvärv. En förhoppning bland investerare är att Billerud ska pausa stora investeringsprojekt, vilket skulle vara en trigger för aktien. Tidpunkten för stora investeringarna är lite fel. Investerare vill i stället se minskad skuldsättning”, säger Molly Guggenheimer som inte förvånas av den starka kursreaktionen uppåt.

Bottenkänning för bostadsutvecklarna

Åt andra hållet gick JM, som straffades med tvåsiffrig nedgång följt av rapporten. Bostadsutvecklaren har varit tydligt pressad och kvartalssiffrorna vittnade om ett fortsatt dystert klimat. Aktien är ned över 30% i år. Danske Bank bevakar inte just JM, men Molly Guggenheimer har hittat en ljuspunkt inom just bostadsutvecklingssektorn.

“Bolaget Byggfakta, som levererar mjukvarutjänster för byggbolagen, får in mycket data på hur saker och ting rör sig inom bostadsutvecklingssektorn och de senaste datapunkterna från Byggfakta skvallrar om att botten för bostadsutvecklarna nu är nådd”, säger hon.

När styrräntorna väl börjar komma ned kommer också marknaden för bostadsutveckling komma i gång, konstaterar strategen som benämner sektorn som “högst köpvärd” på ett par års sikt.

Hon tycker däremot att Peab, med mindre exponering mot bostadsutveckling, ser lågt värderad ut och att det skulle kunna vara ett bra bolag att plocka upp just nu.

Retailbolagen värda hålla ett öga på

Rapportperioden har mer att ge. Molly Guggenheimer ser särskilt fram emot att se hur det gått för konsumentbolagen. Thule, Mips och Dometic kommer hon bevaka extra noga.

“I början av året var det här sektorn att vara i. Men de senaste två månaderna har den totaldött. Dels drivet av värdering, dels drivet av att marknaden nu fruktar recession lite mer. Jag känner mig fortfarande optimistisk vad gäller retailbolagen”, säger strategen och fortsätter:

“Jag tror rapporterna kommer bli bättre än väntat, drivet av bland annat starka marginaler då de sannolikt lyckats hålla uppe priserna. Sedan gynnas de att många distributörer haft höga lager tidigare men som nu kommit ned. Vädret har varit dåligt, det har varit för varmt under hösten. Troligen har många investerare inte tänkt på att det egentligen bara blir en förskjutning, att konsumtionen kommer lite senare bara. Så jag kommer lyssna extra på eventuell guidning från bolagen gällande hur oktober månad har sett ut.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.