Aktiespararna stöder Icon-affär
Aktiespararnas bolagskommitté lämnar rekommendationen baserat på uppgifterna i det budprospekt som skickades ut till Iconägarna i veckan. Det nybildade Icon Holding erbjuder en aktie för varje gammal Icon-aktie samt optioner.
Det är osäkert om försäljningen av förlustavdragen, som blir kvar i gamla Icon när verksamheten och ägarna har flyttats till Icon Holding, går igenom. Dessutom innebär transaktionen att Icon inte längre har kvar platsen på Stockholmsbörsen efter jul. Någon ny handelsplats är inte klar men Aktiespararna är ändå positiva till affären.
”Vi litar på att bolagets väldigt många ansträngningar ska krönas med framgång”, säger Gunnar Ek som bedömer att affären kan tillföra Icon omkring 200 Mkr.
Han ser det inte som troligt att Icon kan genomföra en motsvarande nyemission i rådande marknadsläge och en sådan skulle också innebära en risk för stor utspädning. Det sista alternativet som återstår är konkurs.
”När man väger samman de här alternativen så är det bättre att det blir framgång för ett sådant här bytesalternativ och en realisation av de mycket stora förlustavdragen än att bolaget inte klarar sig”, säger Gunnar Ek.
Aktiespararna hoppas att Icon ska kunna återvända till Stockholmsbörsen även om handeln måste ske på annan lista under en period.
”Det kommer att ordentlig försvåra handeln för bolagets aktieägare men eftersom affären innebär en förstärkning av bolagets balansräkning och bolaget för närvarande har en börsplats, så kan man hoppas på att börsen senare omprövar sitt ställningstagande och att bolaget kan återkomma.”
Som Ekonomi24 tidigare rapporterat riskerar ett antal Icon-ägare att drabbas av en rejäl skattesmäll i och med affären. Detta gäller ägare till bolag som Icon tidigare har köpt i utbyte mot aktier. Eventuell uppskjuten reavinstbeskattning faller ut till betalning om affären genomförs som planerat.
En annan skatteeffekt rör de Icon-ägare som får en reaförlust när de byter Icon-aktierna mot aktier i Icon Holding. Denna förlust kan inte sparas över årsskiftet utan kan bara dras mot vinster gjorda i år. Att Gunnar Ek, som företräder en lång rad småsparare, är starkt kritisk till dessa skatteregler är inte överraskande.
”Det är fullkomligt ofattbart att det är en mycket hårdare skattelagstiftning för privatpersoner än vad det är för företag som har rätt att spara sina förluster. Hade det varit vinster som man fått vid ett aktiebyte så hade man kunnat spara dessa framåt, men förlusterna får inte sparas. Det är en egendomlighet att man byggde ett skattesystem i tron att allting stiger för evigt så att förluster inte uppstår. Detta är en grav ojämlikhet för privatpersoner jämfört med institutioner”, säger Gunnar Ek.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.