Aktierna som kan klara krisen bäst

Vilka aktier klarar krisen bäst? Det är en omöjlig fråga att besvara när så stora saker är i rörelse som nu då krig brutit ut i Europa. Så spekulationerna nedan är just det, spekulationer.
Vilka är aktierna som kan klara krisen bäst?
Saab har stigit rejält under den senaste veckan och även energiaktier har gått starkt under inledningen av året. Foto: Lundin Energy, TT och Saab

Direkta vinnare

Varje kris har sina direkta vinnare, som mjukpapper- och snabbtesttillverkare under Covid-19-krisen. Nu är det försvarsindustri som tenderar få kurslyft under kriser. Saab har gått upp 25% under den senaste veckan. Efterfrågan på bolagets produkter kan öka som direkt följd av upprustning i Europa och även användning i det aktuella kriget. Invisio är världsledande inom hörselskydd och kommunikation för militär personal. De säljer till NATO-länder och kan gynnas av modernisering och utökning av krigsmakten i olika länder.

Det finns andra bolag som också kan bli direkt gynnade. Norska kontraktstillverkanden Kitron har exempelvis flyg- och försvar som största kundgrupp (27% av omsättning) vilket kan visa sig vara gynnsam sak framöver. Sectra har sitt affärsområde Säker Kommunikation som också är försvarsinriktat – men här är som bekant verksamheten inom digital bildhantering för röntgenkliniker den stora saken. Afv har sedan tidigare ett köpråd på Kitron.

Problemet med den här typen av aktier är dock att de ganska snabbt handlas upp och ofta tenderar falla tillbaka om krisläget klingar av.

Indirekta vinnare

Kriget, sanktionerna och nya spelregler kring energiförsörjning och säkerhet i Europa kommer att ge många och oväntade indirekta följder. Det som syns tydligt nu är ökade priser på råvaror. Allt från råolja till vete och konstgödsel. Detta var på gång redan innan 24/2 och råvaruproducenter som Lundin Energy och Boliden tillhörde årets bättre aktier. Det accentueras nu.

Boliden är flerdubbel vinnare på höga priser på ädelmetall, låg krona men å andra sidan förlorare på kostnadssidan (el och diesel). I Norge har oljeproducenten Vår Energi som nyligen gjorde en halvt misslyckad IPO fått revansch och handlas nu 7-8% över teckningskursen.

Elproducenter skulle kunna bli långsiktiga vinnare. Stockholmsbörsen har en del vindkraftsrelaterade bolag. OX2, Eolus, Arise och Slitevind till exempel.

En central sak för börsen kommer bli hur kriget påverkar penningpolitiken framöver. Stalltipset är att centralbankerna nu kommer tona ned sin inflationsbekämpning. Kanske rensa ut ”krigstids-inflation” ur kärnsiffran? Fastigheter och tillväxtaktier kan tjäna på det. Aktier som Sinch, Nibe, Vitrolife, Surgical Science med flera.

Defensiva aktier

Ryggmärgsreaktionen i kristider är att fokusera på bolag med stabil efterfrågan på sina varor och tjänster. I detta fall får gärna mycket av omsättningen komma från Amerika och Asien som får sägas vara lägst från den aktuella krisen. Två namn på dyker upp apråpå detta är Swedish Match och Securitas. Alltså nikotinprodukter samt bevakningstjänster men stor andel i USA. Afv har för övrigt köpråd på båda.

Spelsektorn är också defensiv i grund och botten även migration från offline till onlinespel satt viss tillväxtstämpel på många bolag. Evolution är det stora namnet. Dock inte särskilt distanserat från oroshärdarna med stor produktion i Lettland och Georgien. LeoVegas, Betsson, Kindred, Kambi är andra större speloperatörer/leverantörer.

Läkemedel, telekom här också till den här gruppen. Afv kan lyfta fram Bredband2 som säljer internetanslutning via fiber. Här kom vi nyligen med ett köpråd.

Mat är kanske den mest klassiskt defensiva komponenten. Kanske är prisuppgångar på diesel, konstgödsel och därmed spannmål ett orosmoln, dock. Godis och Cloetta kanske är ett alternativ?

Minskad inrikespolitisk konfliktnivå?

Ett utpräglat svenskt tema och kanske ett felspår, men vi undrar om de mest infekterade konfliktlinjerna kan suddas ut något under den kommande valrörelsen. Vi tänker på kritiken av välfärdsbolag som Academedia, GHP, Ambea med flera.

Detta är ofta lockande billiga aktier som pressats hårt. Särskilt skolföretagen. Om de tuffaste förslagen skrotas kan detta bli bra aktier. De har andra egenskaper som lockar, nämligen. Stabil efterfrågan och noll exponering mot export exempelvis. Afv har förespråkat bland andra Ambea och Academedia. Det kan nämnas att enligt en aktuell intervju i Expressen (betallänk) kan vår tro vara för optimistisk. Där talar Magdalena Andersson (s) om genomfört vinstförbud i skolan senast 2026, enligt rubriken.

Mjukvara och digitala tillväxtbolag

Som vi var inne på ovan kan krisen bli alibi för centralbankerna att skjuta upp uppstramningen av penningpolitiken. Det skulle ge tillväxtaktier i allmänhet lite medvind. Om bolagen dessutom inte har så mycket insatsmaterial som är utsatt för inflation men stabil efterfrågan så borde de har bra förutsättningar att klara krisen okej. Exempel borde vara mjukvarubolag med abonnemangsmodell som till exempel Fortnox. Ett mycket litet bolag med intressanta egenskaper är RiskIntelligence. De säljer riskbedömningar, har NATO som kund och abonnemangsmodell. I kristid finns dock en poäng att mest hålla sig till stora och likvida börsbolag snarare än mikrocaps.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från ABG Sundal Collier
Annons från Mangold