Stockholmsbörsen
Aktierna som går mot strömmen
Rejält ned var även Elekta, som sänkte marginalprognosen för räkenskapsåret. Finans och hälsovård var de klart sämsta sektorerna.
Omkring klockan 12.20 hade Stockholmsbörsens OMXS30-index backat 0,7 procent till 1.746 och aktier för 9,9 miljarder kronor var omsatta på Stockholmsbörsen. Stockholm gick därmed sämre än de ledande Europabörserna – Stoxx Europe 600 var ned 0,1 procent.
Bakgrundsstämningen var försiktigt positiv sedan Larry Kudlow, den amerikanske presidentens ekonomiske rådgivare, låtit förstå att diskussionerna kring den första fasen i ett handelsavtal mellan USA och Kina är i ett slutskede.
I botten av OMXS30 låg SEB efter ett fall med hela 12,8 procent, efter att ha varit ned med som mest 15 procent under dagen.
SVT:s Uppdrag granskning uppger att programmet kommer med nya uppgifter om misstänkt penningtvätt i Baltikum i ett kommande program, där material som berör SEB kommer att ingå. SEB valde att själv gå ut med beskedet om den kommande granskningen.
Flertalet övriga banker handlades också på minus, men med klart mer beskedliga nedgångar. Nordea tappade 1,6 procent och Swedbank 0,2 procent. Mot trenden gick Handelsbanken, som steg 1,8 procent och därmed toppade storbolagsindexet.
Klart på plus handlades även Ericsson, som steg 1,3 procent, samt ABB och Sandvik som var upp drygt en halv procent.
Utanför OMXS30 rasade strålterapibolaget Elekta 11,8 procent, sedan bolaget sänkt sin prognos för rörelsemarginalen före nedskrivningar för räkenskapsåret 2019/2020. Samtidigt publicerade bolaget preliminära resultat för det andra kvartalet. Därtill har SEB sänkt sin rekommendation för aktien till behåll från köp.
Inom biometrisektorn föll Fingerprint Cards 9,8 procent efter en rapport som innehöll många besvikelser. Omsättningen sjönk 18 procent och resultatet på rörelsenivå vände från vinst till förlust.
Fingerprints försäljning försvagades inom Business Line Smartcards, Automotive & Embedded efter några starka kvartal. Bruttomarginalen var i nivå med tidigare kvartal i år, men 4 procentenheter lägre än tredje kvartalet i fjol. Företaget har hittills inte fått några “Wins” på sin nya in-displaysensor, men ambitionen att ta en betydande andel av denna marknad ligger fast, enligt vd Christian Fredrikson.
Bättre lycka hade Fingerprints sektorkollega Precise Biometrics, som steg 10 procent i spåren av kraftigt ökad omsättning och vinst på nettoresultatraden.
Ordentligt upp, 11,8 procent till 114:90 kronor, var det för fastighetsbolaget Hemfosa sedan SBB lagt ett bud värt 126:15 kronor, lika med en premie på nära 23 procent. SBB backade 7,3 procent.
Powercell avancerade 4 procent till 155:60 kronor, sedan bolagets tyska samarbetspartner Bosch valt att köpa Midrocs ägarandel om 11 procent i bolaget till kursen 107 kronor.
“Jag har haft diskussioner med Bosch om en möjlig transaktion i ett år. När vi började diskutera låg kursen någonstans mellan 30 och 50 kronor och sedan har den stigit och aktien steg särskilt mycket när Bosch och Powercell ingick licensavtal”, säger Göran Linder, som representerat Midroc i Powercells styrelse.
Värmeteknikbolaget Nibe rapporterade ett resultat före skatt för det tredje kvartalet som var något över snittförväntningarna i Infront Datas prognossammanställning. Aktien steg 0,7 procent.
Matjätten ICA tappade drygt 1 procent efter uppgifter om att den Londonbaserade kapitalförvaltaren Mankuria marknadsfört ett blankningscase på torsdagen. Mankuria ser en nedsida för aktien på hela 75 procent.
E-modehandlaren Boozt har sänkts från köp till behåll av Danske Bank och aktien svarade med att fortsätta ned ytterligare 3,6 procent, efter att ha backat 10 procent på torsdagen.
Anoto lyfte 22,5 procent, sedan Nerthus Investments flaggat upp till 10,2 procent av aktierna i bolaget. Nerthus, som enligt obekräftade uppgifter på Linkedin ägs av Sven-Olov Hjelmstad, är sedan tidigare storägare i Anoto och hade under delar av 2018 över 10 procent av aktierna.
I Norge har fiskodlingssektorn fått problem då det amerikanska justitiedepartementet visat sig utreda flera bolag i sektorn för olagligt samarbete. “Fiskstank på Oslo Børs” var Finansavisens rubrik.
Salmar föll 5,4 procent, Grieg backade 4,2 procent och Mowi 4 procent. Svagast inom laxsektorn var dock rapporterande Lerøy, som tappade drygt 13 procent. Bolagets driftsresultat före värdejusteringar blev 501 miljoner norska kronor, långt under de 662 miljoner som förväntades enligt Infront Data.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.