Aktierna som går mot strömmen

Stockholmsbörsen har inlett tisdagen med en nedgång där de rapportande storbankerna SEB och Nordea tynger index.

Vid 9.55 hade Stockholmsbörsens OMXS30-index gått ned 0,5 procent till nivån 1.686. Aktier för 3,4 miljarder kronor hade då bytt händer. På kontinenten var Parisbörsens CAC 40-index ner 0,4 procent och tyska DAX ner 0,2 procent.

De båda storbankerna Nordea och SEB öppnade böckerna för det första kvartalet och aktierna backar runt 2,6 procent vardera. Danske Bank tappade samtidigt nära 7 procent i Köpenhamn efter sin delårsrapport.

Nordeas räntenetto blev klart lägre än vad analytikerna hade väntat sig. Samtidigt var rörelseresultatet cirka 110 miljoner euro lägre än vad analytikerna hade räknat med, men i posten ingick en avsättning om 95 miljoner euro för penningtvättsrelaterade ärenden, bland annat avseende förväntade böter i Danmark.

Hos sektorkollegan SEB var räntenettot också något lägre än analytikernas snittprognos. Däremot var rörelseresultatet högre än förhandstipsen, framförallt tack vare ett starkt utfall för tradingintäkterna, vilket ses som en intäktsrad av lägre kvalité.

Även Boliden, som fått sänkt rekommendation av Deutsche Bank till sälj från behåll, noterades med en nedgång på 1,8 procent i den nedre delen av indexet, där även Sandvik och Autoliv tog plats med nedgångar på 2,1 respektive 2,2 procent.

I motsatt ände av indexet steg medicinteknikbolaget Getinge 2,1 procent. Kinnevik var upp 1,3 procent och H&M och Essity steg omkring 0,6 procent vardera.

Utanför storbolagen backade verkstadsbolaget Epirocs aktie 3,5 procent efter att bolaget redovisat ett justerat rörelseresultat som var över analytikernas förväntningar, men där orderingången var något under den genomsnittliga förväntningen.

“Efter Sandviks och Metsos starka gruvrapporter har förväntningarna höjts för Epiroc. Orderingången var under konsensusförväntningarna och det är uppenbart att denna orderingång inte kommer att vara tillräcklig för att lyfta aktiekursen”, skriver Pareto i en kommentar.

Sportamore sjönk 6,8 procent på tisdagsförmiddagen efter att e-handelsbolaget redovisat en förlust efter skatt på -7,2 miljoner kronor för det första kvartalet 2019 (0,3). Försäljningstillväxten uppgick till 13,3 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från SciBase