Aktierna som drar i oljeruschen

Höga oljepriser behöver inte bara svida i plånboken. Visserligen har det varit kursslakt på svenska oljebolag den senaste tiden, men det ger en chans att komma in på bra kursnivåer.

Den gamla sanningen att svenska oljebolag korrelerar mer med börsen än med oljepriset har kommit på skam under 2008. Oljeaktierna följde med i det senaste oljerallyt, som pågick från februari till mitten av juli i år, då oljepriset steg med 65 procent. Därefter påbörjades en nästan lika snabb resa nedåt. På mindre än en månad har de tappat nästan en fjärdedel i pris. De svenska oljeaktierna står i dag lägre än i början av oktober förra året.

Detta trots att oljepriset nu handlas till drygt 110 dollar per fat, jämfört med runt 80 dollar per fat i höstas.

En del av kursrasen beror förstås på bolagsspecifika faktorer. Rapporterna från såväl Lundin Petroleum som PA Resources i förra veckan bjöd inte på munter läsning. Båda bolagen frångick sina tidigare produktionprognoser med kraftiga kursfall som följd.

Ett av de företag som drabbats värst i nedgången är annars svensk/ryska West Siberian. Aktien har tappat närmare 40 procent på bara några veckor. Men här har i stället placerarnas rädsla för Ryssland och den ryska säkerhets- och energipolitiken haft en avgörande roll.

Men inte bara de relativt små och riskfyllda svenska bolagen har haft en usel utveckling den senaste månaden. Även bjässar som British Petroleum och Statoil Hydro ligger lägre i dag än i oktober 2007.

Förklaringen tycks alltså vara så enkel som att placerarna höjde riskpremien på aktiemarknaden som helhet.

Frågan är förstås: Är det köpläge efter den senaste tidens kraftiga ras? Mycket talar för det. Som framgår av Affärsvärldens oljespecial har oljepriset sannolikt etablerat sig på en ny, högre nivå än vad vi har varit vana vid, även om det lär bli tillfälliga sättningar. Den globala efterfrågan på olja spås enligt energibyrån IEA öka med runt 1 procent årligen och marknaden har visat en påtaglig rädsla för störningar i tillförseln, med snabba prisstegringar som följd.

Häromdagen trycktes priset till exempel upp av amerikansk lagerstatistik. Men inte ens för oljebolagen är ett högt oljepris enbart av godo. Det leder till ökade kostnader på insatsprodukter och personal.

Företagen börjar dock bli bättre på att hantera de stigande kostnaderna, och börjar exempelvis binda upp riggar och annan utrustning på längre kontrakt för att på så viss få kontroll över kostnaderna.

Affärsvärldens favoriter är sedan tidigare Lundin Petroleum, PA Resources och West Siberian och vår analys pekar på att det bär av uppåt för dem igen. Inte så mycket på grund av ett stigande oljepris, som för bolagens egna meriter.

Marknaden deppar över Lundin Petroleums och PA Resources sänkta produktionsprognoser, och bolagen borde rodna över sin egen historik på den punkten. Men det går inte att komma ifrån att företagens verksamhet av naturen är svår att prognostisera.

Därtill har den rådande högkonjunkturen skapat brist på det mesta, från utrustning till utbildad personal. Förseningar är förstås skadliga ur ett kortsiktigt perspektiv för aktiekursen. Men teoretiskt bör oljan, närden ligger kvar i marken, åtminstone öka i värde i takt med räntan.

Båda bolagen har därtill betydande prospekteringsprogram som kan komma att ge utdelning framöver. Affärsvärlden sätter riktkursen till 70 kronor för PA Resources och 92 kronor för Lundin Petroleum.

I West Siberians fall har aktien utöver det fallande oljepriset pressats kraftigt av en allmän oro för investeringar i skendemokratins Ryssland. Men med ryska förslag om sänkta produktionsskatter, och kanske till och med total skattelättnad för regionen Timan-Pechora, där bolaget har den största delen av sina reserver, finns det en betydande potential. Därtill leder samgåendet med Alliance till högre marginaler eftersom West Siberian nu kommer att raffinera sin egen olja, och därmed kunna åtnjuta en lägre skattesats.

Ryska myndigheter gynnar på så vis råolja som stannar kvar i Ryssland. Affärsvärlden sätter tills vidare en riktkurs på 7,60 kronor per aktie.

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.