Aktierna som backar på börsen

Stockholmsbörsen låg på plus vid lunchtid på fredagen, liksom andra Europabörser. Men vissa aktier går emot strömmen.
Aktierna som backar på börsen - omx-stockholmsbörsen-700-161220_binary_6813415.jpg

Handelsförhandlingarna är fortsatt i blickfånget även om det inte finns så mycket konkret att ta på. Fredagens fokus på världens finansmarknader ligger också på eftermiddagens jobbsiffror i USA.

Vidare fortsätter Opec-mötet i Wien. Gruppen Opec+, som består av Opec och en rad andra länder, bekräftade på fredagen att de är överens om en oljeutbudsminskning med ytterligare 0,5 miljoner fat per dag.

Strax efter klockan 13 hade Stockholmsbörsens storbolagsindex gått upp 0,5 procent till nivån 1.732. Aktier för 5,5 miljarder kronor hade omsatts i Stockholm. Ute i Europa var tyska DAX-index upp 0,3 procent, Parisbörsen med 0,5 procent och Londonbörserna med 0,8 procent.

SSAB steg ytterligare i spåren av sin kapitalmarknadsdag i onsdags och låg i topp inom storbolagsindex, liksom dagen före. Ståltillverkarens aktie var upp 2,3 procent vid lunchtid. I toppskiktet befann sig också Electrolux, som steg 2 procent följd av SCA (+1,6 procent). Getinge var upp 1,4 procent till 170 kronor. Morgan Stanley dragit upp Getinge till jämvikt från undervikt och ökat riktkursen till 163 kronor från 90 kronor.

Bland aktier på minus inom storbolagsindex syntes bland annat Swedbank och Handelsbanken som var ned 0,9 respektive 0,6 procent. Volvo och Hexagon var också lätt ned. På torsdagen framkom att H&M-familjen Perssons investeringsbolag Ramsbury sålt 3 miljoner aktier i mätteknikbolaget under november. En kursuppgång på över 30 procent under 2019 och den efterföljande “något” ansträngda värderingen ledde fram till Ramsburys beslut att skala ned innehavet i Hexagon, säger Ramsburys investeringschef Johan Vögeli till Nyhetsbyrån Direkt på fredagen.

E-handlaren Sportamore föll nästan 18 procent efter att ha vinstvarnat på torsdagskvällen. Auktionshuset Lauritz.com skickade ut en vinstvarning på fredagsmorgonen och aktien var ned 7,6 procent.

Forskningsbolaget Bioarctic avancerade 2,9 procent. Amerikanska Biogens presentation vid den vetenskapliga kongressen CTAD på torsdagen gav blandade reaktioner bland analytikerna. Bioarctics läkemedelskandidat Ban2401 utvecklas liksom Biogens aducanumab mot Alzheimers sjukdom. En läkarexpert som Credit Suisse har pratat med bedömer att Biogens aducanumab har stöd för ett godkännande men med betydande restriktioner.

SAS handlades aningen nedåt efter torsdagens kursras, som kom efter vd:s uttalanden vid delårsrapporten om otillfredsställande helårsresultat och osäkra ekonomiska framtidsutsikter. Fredagens trafiksiffror från flygbolaget visade att den reguljära passagerartrafiken, RPK, ökade med 0,3 procent i november och kabinfaktorn förbättrades med 0,4 procentenheter till 69,5 procent.

Forskningsbolaget Camurus backade drygt 7 procent till 83:10 kronor. Teckningskursen i Camurus riktade nyemission landade på 82 kronor.

Även forskningsbolaget Xspray Pharma har genomfört en riktad emission och där blev teckningskursen 73 kronor, i linje med aktiens volymviktade genomsnittskurs de senaste 30 dagarna. Aktien var ned 1,3 procent till 77 kronor.

Oncopeptide steg i stället 3,8 procent till 136:60. SEB Equities har inlett bevakning av forskningsbolaget med köpråd och riktkurs 149 kronor.

Den amerikanska jobbrapporten publiceras klockan 14.30.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från SciBase