Aktierna där blankningen ökar mest: ”Ser det som en möjlighet”

Småspararna har fått se blankningen i många av sina favoritbolag gå spikrakt upp.
Samtidigt kan det uppstå köplägen när aktierna ska köpas tillbaka.
Här berättar två förvaltare hur de resonerar när deras portföljbolags aktier blir kortade.
"Vi gillar ju att fokusera på risker och hot och vad som kan gå fel", säger Jonathan Schönbäck, som förvaltar fonden Odin Small Cap.
"Det är inte så att jag blir kemperädd, jag ser snarare det som en möjlighet", säger DNB-förvaltaren Sverre Bergland.
✔ Se hela listan: Aktierna som är mest blankade och de där blankningen ökar mest
Aktierna där blankningen ökar mest: ”Ser det som en möjlighet” - Kopia av Kopia av Trippel

Av de mest blankade aktierna på Stockholmsbörsen är många usual suspects.

Förstaplatsen innehas sedan länge av fastighetsbolaget SBB, men den senaste tiden har andra klättrat uppåt på listan. Tidigare förvaltardarlings, som värmepumpsbolaget Nibe och affärssystembolaget Fortnox, återfinns nu högt upp. Även kursrusaren Yubico, verksamma inom cybersäkerhet, har lockat till sig blankarfirmor efter rapporter om säkerhetsbrister i bolagets Yubikeys.

Småspararfavoriter som livekasinoleverantören Evolution, teknikbolaget Smart Eye och nätbanken Avanza har också fått se en ökad blankning i sina aktier de senaste månaderna.

Men det finns förvaltare som går emot strömmen.

Ett blankat bolag som ingår i Odins småbolagsfond är Fortnox.

Förvaltaren Jonathan Schönbäck beskriver blankningen som ett intressant fenomen.

“Men vi gillar ju att fokusera på risker och hot och vad som kan gå fel. Det är någonting som blankarna ofta fokuserar väldigt kraftigt på. Ibland kanske de försöker skapa en liten känsla av att det är mer kritiskt än vad det egentligen är”, säger han.

“Skapar extra oro kring bolaget”

Rapporterna kan ge intressanta insikter, men oftast tycker Schönbäck att hoten inte är så stora som blankarna beskriver.

“Det är ofta en speciell situation eller en förändring, som med Fortnox VD-byte. Då passar man på att skapa extra oro kring bolaget genom att ta upp några saker som kanske har varit känt länge i marknaden, men som kanske inte alla har koll på. Och så skapar det lite extra oro”, säger han.

“Ödmjuka inför VD-byten”

Den senaste tidens turbulens i affärssystembolaget har skapat köptillfällen. Odin har passat på att öka.

“Vi anser att de har en väldigt fin position och de har en otroligt fin historisk prestation. Sen är vi alltid, som jag var inne på, ödmjuka för VD-byten. Men även här har vi en ägare som är långsiktig och som vill bolaget väl. Och vi tror väl att det kommer att lösa sig även denna gång”, säger han.

Samtidigt är förvaltaren ödmjuk inför att de kan ha fel i caset.

Jonathan Schönbäck, förvaltare på Odin Fonder.

“Men vi är bekväma med den position som vi har i nuläget”, säger Schönbäck.

Han lyfter också bolagets plattform, som han beskriver som “fantastiskt fin”.

“De har ju fortsatt en god möjlighet att jobba både med prissidan, men fortsätter också stärka sin position genom att bredda de delar som finns”, säger han.

Har både Avanza och Nordnet i fonden

Även Avanza, där blankningen uppgår till 8,13%, finns i Odin Small Cap.

“De har haft lite problem med sina system. Det har varit en del byten i ledningsgruppen också, vilket kanske är naturligt vid ett VD-skifte. Men alla sådana faktorer gör väl att man oftast kan skapa lite mer känsla av dramatik än vad det kanske de facto är. Vi har ju både Avanza och Nordnet i fonden, så vi tycker att båda är duktiga i sina gebit”, säger Schönbäck.

Nordnets aktie är upp runt 35% i år, medan Avanza ligger på -3,7%.

“Vi monitorerar alltid vad som pågår inne i bolagen. Det är det som är det väsentliga med långsiktigt värdeskapande. Vi kan bara konstatera att båda har goda inflöden av nya kunder och kapital. Det kommer alltid uppstickare som skapar intressanta diskussionspunkter. Men än så länge har de här två plattformarna gjort det otroligt bra med nykundsanskaffning och att växa volymen av kapital man hanterar på sina plattformar”, säger Schönbäck.

DNB-förvaltaren: Blir inte kjemperädd

Sverre Bergland, förvaltare på den norska fonden DNB Teknologiär väl bekant med fenomenet blankning.

Han räds inte att köpa aktier som är kortade.

“Det är inte så att jag blir kjemperädd, jag ser snarare det som en möjlighet”, säger han och menar att det är “part of the game“.

“Det finns många vägar till att nå sina mål på aktiemarknaden, och många gånger har man fel. Men såklart är timing och sånt vanskligt. Det gäller bara att ha lite mer rätt än du har fel. Med det sagt är det ingen red flag för oss om en aktie är hårt blankad”, säger Bergland.

Spelbolaget Embracer är ett bolag i fonden som är just det: Hårt blankat.

Sverre Bergland, förvaltare på DNB Teknologi.

“Efter att ha gjort många förvärv till att nu vara i en situation där man kanske känner att man måste fokusera mer”, säger Bergland och syftar på det svenska gamingbolagets kommande uppstyckning.

Bergland: “Fortfarande väldigt billig”

Ett bolag ska nämligen bli tre: Asmodee Group, Coffee Stain & Friends och Middle-earth Enterprises & Friends kommer att börsnoteras och delas ut till befintliga aktieägare i Embracer.

“Vi köpte innan det här var på tapeten, men anledningen till att vi har aktien är att vi ansåg att den var extremt attraktivt värderad. Den blev väldigt billig och är fortfarande väldigt billig. Det var en av huvudorsakerna till att vi gick in som aktieägare.”

Bergland ser positivt på bolagets omstrukturering, där man sålt studios och dotterbolag.

“Balansräkningen ser mycket bättre ut än den gjorde för ett år sedan. Även om aktien inte har stigit markant har den ändå återhämtat sig från botten och nästan dubblat sig.”

Ser du Asmodee, alltså brädspelsbolaget, som något av en juvel inom Embracer? Det är ju en av få delar som har genererat starkt kassaflöde historiskt.

“Det är ett bolag som kan få en ganska bra värdering jämfört med hur Embracer värderas just nu, på så sätt kan man säga att Asmodee är ett guldkorn. De flesta har ju också märkt att det går bra för dem.”

Men norrmannen har samtidigt ögonen på ett helt annat område som ingår i det svenska spelbolaget.

“Personligen är jag väldigt optimistisk kring det som sker runt Sagan om ringen-franchisen. Det är otroligt spännande, men det är något jag ser på fem års sikt, inte tre till sex månader. Vi får vänta och se. Inom andra stora universum, som DC Comics, produceras en eller två filmer varje år. Gällande Sagan om ringen har det varit ganska tyst efter Hobbit“, säger han.

Läs också: 

Förvaltaren om favorit-förvärvare, Fortnox och Nibe: ”Aktien ska vara dyr”

Hagströmer om Avanzas expansionsplaner: ”Övertygad av utländska ägare”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.