Aktieråd
Aktierna Afv:s analytiker köper i börstumultet: ”Var för frestande”

“Det känns viktigt och rätt att agera i börsras”, säger Affärsvärldens ansvarige utgivare och analytiker Peter Benson.
Men det gäller att hålla koll på både sina egna och marknadens känslor, som han nyligen skrev i en krönika.
I det massiva raset under fredag och måndag köpte Benson för cirka 2% av sitt portföljvärde. Han har fortsatt stor andel kassa och räntebärande papper.
“Jag köpte enbart mer i befintliga innehav, jag hade inte tid eller fattning för något annat”, säger han och listar köpen från mest till minst.

Volvo köpte Benson i fredags på 243 kr och i måndags på 228 kr: “Jag rullar!”
Norion Bank köptes i måndags på 33 kr: “Banken har många svagheter men exponering mot USA-tullar är inte en av dem. Snarare tvärtom om det leder till lägre ränta och lättnader för fastighetssektorn i Norden.”
Viva Wine köpte han i måndags runt 39,70 kr: “Nordisk vinkonsumtion borde inte tyngas särskilt av USA-tullar.”
Cint köptes i måndags runt 5,80 kr: “Svårt bolag som jag känner vissa tvivel runt men kursraset var för frestande.”
Adtraction köptes i fredags på 33 kr och på måndagen på 31 kr: “Svår bransch men lågkonjunktur är inte min stora oro.”
Sneglar på fastigheter
Afv:s analytiker Daniel Zetterberg har också satt en del likvida medel i arbete, motsvarande ungefär 5% av den totala portföljen.
Dock vilar han köpfingret när det gäller aktier än så länge, och har istället investerat i ett flertal aktiefonder.
“Några sektorer jag sneglar på är bank och fastighet. Bägge är (för det mesta) defensiva verksamheter som dessutom är lokala och inte direkt drabbas av Trumps tullar”, säger han.
Bankerna är förlorare på att räntorna fallit tillbaka medan fastighetsbolagen bör gynnas av det.
“Börsen har dock inte gjort någon större skillnad här utan handlat ned samtliga aktier. Men undvik de högst belånade fastighetsbolagen!” varnar han.
Sagax, Eastnine och Logistri är tre fastighetsaktier i Zetterbergs portfölj.

Lockas av bud
Björn Rydell har ökat i ett par av sina portföljbolag och tycker att Paxman ser särskilt intressant ut.
“De la nyligen ett bud på konkurrenten Dignitana. Går budet igenom får Paxman kontroll över hela marknaden. Samtidigt kickar nya kostnadsersättningsregler in 2026, vilket borde öka tillväxten rejält.”
Paxman ska även lansera en ny produkt för nervskador i fötter och händer, som uppkommer i samband med cellgiftbehandling, under 2026.
“Stor exponering mot USA är dock en risk”, säger Afv:s medtechexpert.
I förra veckan lade Olof Hallrup och EQT bud på Fortnox på 90 kr per aktie. Ett bud som Rydell bedömer har stor sannolikhet att gå igenom.
“Fortnox-aktien står nu i 85 kr vilket innebär 6% uppsida till budnivån. Jag har själv inte köpt något men Fortnox kan vara värt att hålla ögonen på, särskilt om man gillar ‘speciella situationer’.”

Käka valutamotvind
Analytiker Viktor Rodenberg har fyllt på i några av sina befintliga innehav. Främst har han fokuserat på de mest drabbade aktierna, med stor försäljning i USA.
“Jag tror att tullarna förr eller senare kommer sänkas och är beredd att käka kortsiktig valutamotvind.”
Rodenbergs val föll på Surgical Science, som gör simuleringsprodukter för kirurgirobotar och cybersäkerhetsbolaget Yubico.
“Båda är ned över 20% på en månad, men har höga bruttomarginaler och unika produkter, vilket gör att de bör kunna hantera tullar relativt bra.”

Tankar portföljen
Råvaruexperten Otto Klaar har tankat oljebolag, samtidigt som oljepriset sjunkit rejält.
“Det har fått råvarubolagen att falla till en nivå som indikerar att världen ska vara markant fattigare under ganska många år framåt. Jag tror inte på en längre svacka för världsekonomin än max några år, och passar därför på att köpa i Lundin Mining och IPC.”

10% rabatt
Afv:s analytiker Erik Byström har siktat in sig på investmentbolagen och köpt både Investor och Creades.
“Det ger en bred exponering mot kvalitativa bolag med god lönsamhet. Tullarna skapar tillfällig motvind, men på sikt tror jag bolagen kommer överprestera index. De båda bolagen handlas till en rabatt kring 10% vilket är bra med historiska mått.”
Kronans starka uppgång på 10% mot dollarn har också fått honom att beställa Uber till portföljen.
“Bolaget har lyckats väl med att öka både intäkterna och lönsamheten senaste åren. Med en förväntad tillväxt av kassaflödet på 15-20% årligen de kommande fem åren ser bolaget intressant värderat ut idag.”

Mjuka paket
Anton Ingves har shoppat retailaktier från Lindex och Rugvista, som han också äger sedan tidigare. Han har även fyllt på i fastighetsinvesteraren Catella och It-bolaget Generic Sweden.
“Inget av bolagen har någon direkt exponering mot USA och även den indirekta exponeringen bör vara relativt låg. Alla fyra har goda möjligheter att uppvisa vinsttillväxt kommande kvartal. Dessutom finns potentiellt intressanta triggers i närtid för både Lindex och Catella.”

Analyschef Daniel Svensson avvaktar med köpen – än så länge.
“Jag har varit lite för fullinvesterad för mitt eget bästa och inte köpt mer, än i alla fall. Det är troligen absolut mer rätt att köpa än sälja när börsen är ner 20% från toppen, men det är ändå inte superbilligt med ett P/E kring 14x för svenska börsen. Om det faller mer får jag skaka fram nya slantar.”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.