Aktieindikatorn: Uppskruvade förväntningar
Vinstförväntningarna på Stockholmsbörsen har ökat kraftigt det senaste året. P/e-talet, det samlade börsvärdet i relation till årets förväntade vinster, har stigit från 19, i mars i fjol, till dagens 33. Denna uppvärdering sker trots att de stora börsföretagen väntas leverera rejält ökade vinster i år, enligt Affärsvärldens prognoser.
Det är förstås Ericsson som svarar för en stor del av de ökade vinstförväntningarna. Det märks inte minst på värdet på Stockholmsbörsen som sedan mars i fjol stigit från 2.500 till 4.692 miljarder kronor och där telekomjätten står för närmare 60 procent av ökningen. Bland de traditionella verkstadsbolagen har p/e-talet däremot knappt ändrats alls det senaste året. Aktiekurserna har där ofta följt den positiva vinstutvecklingen i samma proportion.
Annat är det med IT-bolagen som under det senaste året skickat upp p/e-talen på hisnande nivåer. För ett år sedan fanns inte något företag i Aktieindikatorn med ett p/e-tal över 100. I dagsläget värderas 24 bolag, varav 21 med någon IT-anknytning, till hundra gånger årsvinsten eller mer. Allra högst värderas, efter fredagens slutkurser, i ordning Telelogic, M2S och Readsoft. P/e-talet har även ökat i mediebranschen samt inom medicinteknik, tjänsteföretag och banker- och finansbranschen.
Tjänsteföretagen hade redan förra året ett p/e-tal på 39 och sedan dess har fem nya aktier tillkommit, bland annat bemanningsföretagen Poolia och Proffice som bidragit till att driva upp nyckeltalet ytterligare till 77. Det höga p/e-talet beror på en fin kursutveckling för flera dominerande företag i branschen i år samtidigt som vinstökningen just i år väntas bli måttlig.
P/e-talet inom bank- och finans har också stigit. Men det är inte bankerna som dragit upp nyckeltalet. Aktiemarknaden har nämligen inte reagerat nämnvärt på samgåendena inom bankvärlden och på bankernas besparings- och tillväxtambitioner inom internet.
I stället är det Skandia som har fått se uppskruvade förväntningar. Börsvärdet på försäkringsbolaget har under det senaste året nära nog trefaldigats, till 225 miljarder.
Skogsindustrin tillhör branscherna med lägst p/e-tal. Rottneros hade i fredags ett p/e-tal på 3 medan Rörvik Timber och Klippan låg på 4. Liksom flera andra exportföretag befinner sig skogsbolagen i en konjunkturuppgång vilket ger ökade vinster i år. När sedan intresset för branschen sviktar till förmån för tillväxtföretag visar det sig i låga p/e-tal. Inget av skogsbolagens aktier har haft en positiv utveckling sedan årsskiftet.
Emissioner & Splitar
Affärsstrategerna har på en extra bolagsstämma beslutat om att genomföra en eller flera nyemissioner samt en split som fördubblar antalet aktier. Resco genomför också en nyemission riktad till svenska och utländska institutioner och tillförs 166 mkr, före emissionskostnader. Styrelsen i Nexus föreslår inför bolagsstämman en split som trefaldigar antalet akter. Nokia tog på bolagsstämman beslut om att genomföra en split som fyrfaldigar antalet aktier. Första handelsdag efter split blir den 10 april. SBI-noterade Safepay har genomfört en nyemission riktad till svenska institutioner på 33 mkr.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.