Aktieförmögenheten ökar – men antalet aktieägare minskar

Aktieförmögenheten steg under andra halvan av 2021, men samtidigt minskade antalet aktieägare under helåret. Det visar siffror från SCB.
Aktier och fonder, aktieägare
Foto: Henrik Montgomery/TT

Aktieförmögenheten av svenska börsnoterade aktier på svensk marknadsplats uppgick till 13 482 miljarder kronor vid utgången av 2021. Det är en ökning med 1 832 miljarder kronor, eller 15%, jämfört med slutet av juni. Det skriver SCB.

Hushållssektorns aktieförmögenhet ökade också och uppgick vid utgången av året till 1 622 miljarder kronor. Det är en ökning med 177 miljarder under andra delen av 2021. Samtidigt uppgick hushållens medianportfölj till 67 000 kronor, en ökning med 21 000 kronor.

Dock minskade antalet aktieägare inom hushållssektorn med 40 000 under helåret. Andelen aktieägare av befolkningen uppgick till 10,9%, en minskning med 0,2 procentenheter sedan december 2020. Här är det noterbart att det är antalet kvinnliga aktieägare som har minskat. Andelen manliga aktieägare i befolkningen var oförändrad jämfört med föregående år medan den kvinnliga motsvarigheten minskade med 0,5 procentenheter.

Den största ökningen av andelen aktieägare skedde i åldrarna 25 till 34 år. De ökade sin andel med 1,1 procentenheter. De tre äldsta åldersgrupperna noterade i stället en minskning. Den största nedgången noterar kategorin 75 år och äldre.

Trots att antalet aktieägare minskar har befintliga aktieägare allt högre aktieinnehav. För samtliga åldersgrupper har medianportföljen ökat i värde under 2021. Den största ökningen skedde i åldersgrupperna 55 år och äldre.

“Under 2021 ökade den genomsnittliga aktieportföljen för samtliga inkomstgrupper inom hushållssektorn i värde, samtidigt som det sammanlagda genomsnittliga portföljvärdet ökade med 42%. De individer som tjänade 1 miljon eller mer ägde 58% av det totala portföljvärdet inom hushållssektorn”, skriver SCB.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Curasight