Aktiechef: Räkna med en volatil höst på börsen – satsa på defensiva aktier

Börsen ogillar osäkerhet - och USA-valet kommer skapa just sådan osäkerhet, menar Carnegie Private Bankings aktiechef Karl Hedberg. "Sannolikt vill många investerare avvakta utgången av valet innan de positionerar sig för börsåret 2025", säger han i en uppdatering.
Carnegies aktiechef Karl Hedberg.
Carnegies aktiechef Karl Hedberg.

Förra veckans makrostatistik från USA, inklusive ISM-index och sysselsättningsdata, ledde till ett fall på börsen. Karl Hedberg, aktiechef på Carnegie Private Banking, kommenterar utvecklingen och ger sin syn på framtiden.

“Siffrorna visar på en fortsatt avmattning i amerikansk ekonomi. Det var dock inget dramatiskt i siffrorna – en mjuklandning är fortsatt det mest sannolika scenariot”, säger Karl Hedberg i en börskommentar.

Han menar att fallet var en motreaktion på den snabba återhämtning börsen visade efter de globala börsrasen i början av augusti.

“När börsen var tillbaka på nästan samma nivåer, och vi återigen påmindes om att ekonomin bromsar in, är det inte konstigt att vissa investerare väljer att minska sin exponering”.

Amerikanska valet en osäkerhetsfaktor

Om knappt två månader står världen, Kamala Harris och Donald Trump inför presidentvalet i USA. Detta är en händelse som väntas bringa osäkerhet till marknaden.

“Börsen gillar sällan osäkerhet och det amerikanska valet är en sådan händelse. Sannolikt vill många investerare avvakta utgången av valet innan de positionerar sig för börsåret 2025”.

På frågan om hur privata investerare bör agera i denna osäkra miljö svarar Hedberg att man som långsiktig investerare bör överväga att öka andelen i defensiva bolag, medan den kortsiktiga kan utnyttja kommande rekyler som köplägen.

“Kortsiktiga investerare bör utnyttja perioder av styrka i marknaden för att öka kassan något och i stället utnyttja kommande rekyler som köplägen för att positionera sig för en starkare avslutning på börsåret”, säger Karl Hedberg.

Optimism inför 2025

Trots den kortsiktiga osäkerheten ser Hedberg ljust på utsikterna för 2025. Han menar att om ekonomin klarar av de kommande kvartalens osäkerheter utan att bromsa in kraftigt, finns det goda förutsättningar för ett starkt börsår.

“Räntesänkningar väntas börja ge effekt under nästa år, vilket bör skapa bättre efterfrågeläge och stigande företagsvinster”, avslutar Karl Hedberg.

Läs mer här:

SEB-förvaltaren köper dippen i Nibe och Securitas: ”Finns uppsida kvar”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.