Stockholmsbörsen
Aktiechef: Här är det störst risk för slopad utdelning
Den senaste tiden har både Dustin och Castellum meddelat att de slopar utdelningar nästa år. Fler börsbolag kommer komma med tråkiga utdelningsbesked, tror Carnegies aktiechef Carl Hedberg.
“Vi kommer få se fler bolag dra ner utdelningen och ett antal som ställer in utdelningen”, säger han i podden ‘Investera & Agera’ som ges ut av Carnegie Private Banking.
Det kommer dock inte bli som under pandemin då många bolag helt slopade utdelning, lägger han till.
“Vi kommer få se fler försiktiga bolag. Det kommer vara extra tydligt i de bolag som antingen står inför osäkrare framtid nästa år, det gäller konsumentinriktade bolag men framför allt de bolagen som har finansiering via obligationsmarknaden”, säger Hedberg och fortsätter:
“Där kommer det vara väldigt tydligt fokus på att försvara sin kreditrating. (…) Det kommer absolut vara en viktig komponent att försöka försvara ratingen. Men där är det störst risk för inställd utdelning.”
När han får frågan om hur investerare bör agera i nuläget blir svaret att se över aktievikten. De som köpt på sig aktier senaste månaden bör överväga att “öka på kassan igen”, menar aktiechefen.
“Vill man inte sitta med en högre andel likviditet så skulle jag titta på att växla över från mer cykliska bolag som varit väldigt starka och gå över till mer defensiva bolag.”
Affärsvärlden listade häromdagen de 30 bolag där aktieanlyserna räknar med högst direktavkastning framåt. Ståljätten SSAB låg i topp. Här hittar du hela listan.
Nordea, Volvo, Handelsbanken och Investor är å andra sidan de bolag som spås dela ut flest miljarder till ägarna nästa år. De väntas dela ut mellan 28,2 miljarder och 14,7 miljarder. Det kan du läsa mer om här.
Vill du veta vilka aktier som går bäst respektive sämst på Stockholmsbörsen så hittar du det alltid på Affärsvärldens sida Börsen idag.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.