Aktieägare stämmer Ericsson på över 2 miljarder

Ett stort antal aktieägare med försäkringsgiganten Allianz och fondjätten Fidelity i spetsen har gått ihop och stämt Ericsson på drygt 2 miljarder kronor. Det gäller hanteringen av de misstänkta mutorna till IS och i dag startades grupptalan i Solna tingsrätt. "Vi bestrider skadeståndsyrkandet", säger Ericssons ombud Marcus Irajinia Berglie, på Mannheimer Swartling, till Affärsvärlden.
Till vänster: Bild från Solna tingsrätt där grupptalan inletts. Till höger: Ericssons VD Börje Ekholm.
Ericsson stäms av aktieägare för 2 miljarder kronor. Foto: TT.

Mer än två år efter att Ericssons misstänkta muthärva med IS uppdagades, klev telekombolagets fyra ombud från Mannheimer Swartling in i Solna tingsrätt på onsdagen.

Det är 93 aktieägare som stämmer Ericsson på drygt 2 miljarder kronor, för effekten bolagets hemlighållande av en internutredning har haft på aktiekursen. I tingsrätten representerades aktieägarna av fyra ombud från Vinge och Fredersen.

Solna tingsrätt, i fall mot Ericsson oktober 2024
Advokaterna diskuterar i Solna tingsrätt. Foto: Karolina Palutko Macéus.

De första förberedande muntliga förhandlingarna påbörjades, och när målets fortsatta handläggning skulle planeras var stämningen stundtals uppslupen.

“Då är vi inne i hösten 2025. Jag kan omöjligen ha något i min kalender då”, skojade rättens ordförande.

Däremellan är det en del hårda beskyllningar om tillägg och sent inskickade dokument som inte hunnit läsas.

“Förlikning är det för tidigt att prata om?”, frågade ordföranden och möttes av tystnad.

Ericssons misstänkta muthärva med IS

Det var i februari 2022 som SVT:s Uppdrag Granskning skickade en bunt frågor till Ericsson. Frågorna handlade om mutor till terrororganisationen IS.

En boll sattes i rullning och några dagar senare publicerade telekombolaget ett pressmeddelande om en opublicerad internutredning från 2019, gällande misstänkta oegentligheter inom ramen för Ericssons verksamhet i Irak mellan 2011 och 2019. Enligt internutredning kan det ha förekommit mutor från bolaget till IS.

Marknaden reagerade starkt och på en dag föll Ericssons aktie med över 14%.

Det är just den internutredning som under onsdagen togs upp i tingsrätten.

Saken: Satt Ericsson på insiderinformation?

I internutredningen konstaterades vissa regelefterlevande brott. Brott mot bolagets affärsetiska kod, korruptionsrelaterade missförhållanden som donation utan tydlig mottagare, betalning till en leverantör för arbete utan definierad omfattning och utan dokumentation.

Ericsson ska också ha använt leverantörer för att göra kontantbetalningar, finansierat olämpliga resor och utgifter.

Telekombolagets egen utredning identifierade också överträdelser av interna finansiella kontroller, intressekonflikter, bristande efterlevnad av skattelagar, förhindrande av utredningar samt betalningsupplägg och kontanttransaktioner som potentiellt innebar risk för penningtvätt.

Satt Ericsson på insiderinformation som borde ha offentliggjorts tidigare, enligt marknadsmissbruksförordningen MAR? Det anser aktieägarna som nu försöker få ut internrapporten i sin helhet för att bevisa att så var fallet.

Aktieägarna anser att de lidit en förmögenhetsskada då de köpt överprisade Ericsson-aktier under tiden som bolaget, enligt dem, hade information som hade påverkat aktiekursen om den hade varit känd för marknaden. Därför stämmer de också Ericsson på drygt 2 miljarder kronor.

Ericsson tillbakavisar alla anklagelser

“Vi bestrider skadeståndsyrkandet. Det är en, i vårt tycke, spekulativ talan, driven av en tredjepartsfinansiär som företräder ett stort antal institutionella ägare som i sig inte har varit drivande i att stämma Ericsson utan det är ett investmentbolag som helt enkelt investerar i den här tvisten”, säger Ericssons ombud Marcus Irajinia Berglie på Mannheimer Swartling till Affärsvärlden.

Enligt Ericsson fanns det ingen information som borde ha kommunicerats med marknaden tidigare.

“Internutredningen utgjorde inte insiderinformation. Det innebär att Ericsson inte haft någon skyldighet att lämna ut den till aktiemarknaden”, fortsätter han. Enligt Ericssons ombud har Nasdaqs disciplinnämnd redan tittat på ärendet.

“Och då ska man tillägga att Nasdaq, jämte Svenska Domstolar och Finansinspektionen, är de främsta uttolkarna av vad som är insiderinformation i Sverige. Så det finns redan ett kvitto på att insiderinformationshanteringen var korrekt”, säger Marcus Irajinia Berglie.

En resa kvar

Men enligt advokaterna från Vinge och Fredersen stämmer inte det. Enligt dem ska ska det endast vara någon enskild tjänsteman som tittat på ärendet, inte diciplinnämnden.

“Känslan blir ju tydlig för oss allihopa att det är en resa kvar här. Vi är i ett tidigt skede i målet och tanken har kanske varit, från domarens sida, att lite tidigare kunna avgöra i vart fall frågan om edition nu. Men nu blir det inte så”, säger Vingeadvokaten Krister Azelius.

Han syftar på ett editionsföreläggande beslut, när rätten beslutar att en handling har betydelse för bevisföringen och därmed ska lämnas ut. I detta fall handlar det om Ericssons internrapport, och under onsdagen stod det klart att första steget i tingsrätten är att avgöra om den ska lämnas ut till aktieägarna.

Om editionsföreläggandet blir ett avslag kan det inte överklagas, men blir det bifall kan det däremot överklagas.

“I den bästa av världar, planeringsmässigt, är det ett beslut som inte kan överklagas”, säger ordföranden och syftar till tidsaspekten för den fortsatta handläggningen.

Beslut i den frågan kommer i mitten av december.

Har betalat miljardböter

Detta är inte första gången som Ericsson utreds för de misstänkta mutbrotten med IS. Kort efter Ericssons pressmeddelande om internutredningen 2022 publicerade SVT sin granskning “Ericsson och IS”, som visade att bolaget kan ha betalat mutor för att få tillgång till transportvägar i IS-kontrollerade områden i Irak.

Under våren 2022 nekades styrelsen och VD Börje Ekholm ansvarsfrihet på bolagsstämman, men alla blev ändå kvar på sina poster. I dag är Ekholm fortfarande kvar på VD-stolen.

I Sverige påbörjades en förundersökning om misstänkta mutbrott i Ericsson, som sedan lades ned av Åklagarmyndigheten

I USA startades däremot en utredning mot bolaget, som bara några år tidigare hade gjort en miljarduppgörelse med landet gällande andra korruptionshärvor. I samband med den nya utredningen fick bolaget böter 2023 motsvarande 2,2 Mkr från USA:s justitiedepartement, relaterat till en muthärva i Irak.

Läs även:
Nasdaq-chef om insiderhärvan: ”Har gjort vissa förstärkningar”

Nokia: Styr mot fastare mark

Telias finska TV-kanal anklagas för grov skadegörelse

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.