Aktie med stark köpkraft
Electrolux aktieägare har haft en angenäm resa under 2009 och aktien har med sina 33 procent gått ganska exakt dubbelt så bra som börsen i övrigt. Sett från botten i början på mars har aktien rusat med cirka 50 procent. Anledningen, förutom en högre riskaptit bland placerarna, är att bolaget lyckades glädja aktiemarknaden med sin rapport för det första kvartalet.
Electrolux lyckades precis hålla sig ovanför vattenytan och redovisa en mindre vinst före extraordinära kostnader. Med tanke på att bolaget visat upp stora kast i resultatet under de senaste två åren vågade inte aktiemarknaden annat än att ha låga förväntningar. De mest pessimistiska analyshusen hade räknat med drygt en halv miljard i förlust.
Bolaget överraskade framför allt på de amerikanska och europeiska marknaderna tack vare gynnsammare priser. Kunderna avskräcktes alltså inte, trots de sämre tiderna. Marknaden som helhet kännetecknas av svag efterfrågan och överkapacitet. Men Electrolux har varit framgångsrikt med att höja priserna i de flesta länder där bolaget är verksamt.
Aktiemarknaden valde också att ta fasta på vd Hans Stråbergs antydan om att den nordamerikanska marknaden är nära att bottna ur. USA och Europa tillhör de viktigaste marknaderna för Electrolux. Lönsamheten var också bättre än förväntat samtidigt som minskade investeringar och lägre lagernivåer innebar ett klart bättre kassaflöde jämfört med motsvarande period i fjol.
En pessimist skulle säga att Electrolux har “skördat de lätta frukterna” när lönsamheten nu förbättrats av fallande materialkostnader. I nästa steg blir det svårare att upprätthålla lönsamheten om marknaden fortsätter krympa. Kassaflödet kan inte heller få någon ytterligare hjälp när varulagret väl är sålt.
Hans Stråberg tror inte att efterfrågan behöver komma tillbaka till historiskt höga nivåer för att målet om en rörelsemarginal om 6 procent ska nås. Det handlar enligt ledningen mer om att marknaden ska stabiliseras och att kapaciteten anpassas. Skulle detta bli fallet kan aktien mycket väl vara värd 150 kronor. Lägre kostnader framgent för bolagets pågående lansering av ett premiesortiment i USA, fördelaktigare valutasituation och lägre materialkostnader samt därtill rullande kostnadsnedskärningar i dryga miljardklassen talar för att bolaget har rätt.
Affärsvärlden tycker att potentialen vid en aktiekurs på 90 kronor i det korta perspektivet är begränsad. Optimalt vore att lyckas med ett bottenfiske vid 70 kronor, en nivå som absolut inte kan uteslutas om marknaden visar upp sin sura sida. De tvära kasten har varit många och kraftiga. Electrolux ser heller inte speciellt billigt ut relativt konkurrenter, men sett enbart till försäljning är bolaget nere på historiskt låga nivåer.
Nedsidan i Electrolux ser däremot inte lika skrämmande ut längre, samtidigt som billiga lån och nytryckta dollar gör att amerikanerna så småningom gör det de alltid har gjort. Handlar.
Det är inte första gången som marknaden sätter sitt hopp till de amerikanska konsumenterna och mycket talar för att de kommer att vara först ut ur cykeln även denna gång. När marknaden får tydliga bevis på att så sker kommer investerare att vara snabba med att exponera sig mot aktier som Electrolux. De flesta analytiker på marknaden är just nu neutralt eller negativt inställda till aktien på kort sikt. Affärsvärlden väljer att vara lite “kärringen mot strömmen” och rekommenderar köp med riktkursen 120 kronor på 12 månader.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.