Aktiehandel
Åklagare: Nytt att pumpa aktier i grupp
“Det som är nytt i det här fallet är att man går ihop i en sluten grupp och börjar köpa och sälja, det är svårt att ha insyn då”, säger Jan Leopoldson, kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten, som har väckt åtal mot de två männen som är i 20-årsåldern.
Männen ska enligt åklagaren ha skapat en sluten grupp med drygt 300 medlemmar och vid minst 25 tillfällen ha köpt in sig i småbolag på Spotlight och First North. Därefter ska de ha uppmanat medlemmarna – via meddelanden som senare raderades – att köpa vid ett visst klockslag, i utbyte mot exklusiv information om nästa dags “case”. I och med att gruppmedlemmarna köpte, så passade de båda männen på att sälja.
“Några förstod säkert att de skulle lägga sig på säljsidan istället, men en del trodde ju på grabbarna”, säger Leopoldson.
Pumpade ett bolag om dagen
Männen misstänks totalt ha tjänat runt 100 000 kronor. Men det kunde ha blivit långt mer om de inte stoppats, menar åklagaren, som säger att det primärt inte handlar om att fälla gärningsmännen här, utan om att skydda marknaden och investerare, så folk vågar handla.
“De har i princip kört ett bolag om dagen, både på Spotlight och First North. Det är illa för det är just de här förhoppningsbolagen som behöver en marknad med investerare som vågar satsa”, säger Jan Lepoldson.
Bolag som de båda männen misstänks ha manipulerat handeln i är bland annat Addnode, Transferator, Hubso Group, Tectona, Sonetel, Quartier Properties, Sensor Alarm, ODI Pharma, Novus Group, Nilson Special Vehicles, Motion Display, Loudspring, Jojka och Crown Energy.
Ekobrottsmyndigheten samarbetar med både Finansinspektionen, banker och marknadsplatser för att upptäcka olaglig handel. I det här fallet blev de dock tipsade:
Det var twitterprofilen Tradingmasken som delade en bild på twitter i september förra året, efter att ha upptäckt männen:
“De hade en discord, ‘Dagens squeeze’, som spred sig rätt fort, så jag gick in där för att kunna ta en skärmdump och sen lägga ut. Det var helt uppenbart att det var pump and dump”, säger han till Affärsvärlden.
Viktigt med nolltolerans
Jan Lepoldson menar att det är viktigt att ha nolltolerans, för att visa att fusk kan få stora konsekvenser.
“Det här kan vara nåt för den nya finansmarknadsministern (Niklas Wykman) att titta på, om det är ett stort mörkertal att folk går tillsammans och manipulerar prissättningen, vad man kan göra för att förhindra det”, säger han.
Kritiska röster menar att ni borde titta på algohandeln och fokusera på större aktörer istället, vad tänker du om det?
“Jag tycker att det är konstigt, ska vi inte ingripa mot den brottslighet som finns för att det eventuellt finns annan brottslighet? Det är som att strunta i personrån för att det finns värdetransportrån”, säger Leopoldson och fortsätter:
“När det gäller algohandel så är det inte brottsligt att lägga stora ordrar och sen dra bort dem – under förutsättning att avsikten var att ordern skulle gå till avslut” säger han.
villkorligt för oncopeptides
Jan Leopoldsson ger exempel på en färsk hovrättsdom som kom i förra veckan mot en 39-årig man som skulle köpa in sig stort i Oncopeptides:
“Han höll på mycket i morgon- och eftermiddagscallen och dominerade genom att försöka styra jämviktspriset hela tiden. Sen innan öppning och stängning drog han bort ordrarna. Han menade att han ville ha största möjliga volym till bästa möjliga pris”.
Mannen dömdes till villkorligt, då hovrätten ansåg att mannen inte hade för avsikt att ordrarna skulle gå till avslut.
Hur aktiva är ni på sociala medier för att upptäcka sånt här?
“Vi har en person på Ekobrottsmyndigheten som följer med litegrann, men vi är väldigt beroende av och tacksamma för tips. Man får gärna lägga ut på twitter och och pinga in oss, det är vi väldigt tacksamma för”, avslutar Jan Leopoldson.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.