Akelius vill ta bort strandskyddet: ”Folk tittade på vad jag åt”

Roger Akelius tycker att strandskyddet bör brännas upp och tror att fler skulle gynnas av att bo nära vattnet. Han motsätter sig även de, enligt honom, "urfula fyrkantiga dunderhallar" som just nu byggs runt om i Sverige. "Gud skapade inga räta linjer", skriver Akelius i ett mejl till Afv.
Akelius vill ta bort strandskyddet: ”Folk tittade på vad jag åt” - 1
Roger Akelius. Foto: TT/ SVT

När fastighetsmiljardären Roger Akelius hade ett hus i Sverige intill vattnet ställdes han inför en del märkliga situationer, berättar han för Affärsvärlden.

“Folk kom fram för att titta på vad jag åt, lyssnade på, vad jag pratade med mina vänner om, och frågade: ‘Är det du som är Roger Akelius?’ Jag påpekade försynt att vissa kommit alldeles för nära. Svaret: Allemansrätten”, skriver han och fortsätter:

“Jag vet inget land där äganderätt har bytts så radikalt till allemansrätt.”

Strandskyddet gäller generellt i hela landet och det skyddade området innefattar normalt 100 meter från strandkanten. Länsstyrelsen kan utöka skyddet till 300 meter. Inom det här området är det förbjudet att bygga eller utföra andra ändringar som kan skada djur-och växtliv. Här gäller även fri passage för den som önskar. Det här ställer sig Akelius starkt kritisk till och anser att Sverige bör bränna upp allt vad strandskydd heter.

“Sverige har till skillnad från andra civiliserade länder tagit bort äganderätten om det finns vatten nära bostaden. Den som äger en tomt med bostad nära vatten tvingas bjuda in populasen till pratavstånd”, skriver han.

Slott och moskéer längs norrländska sjöar

Generellt tror Akelius att fler människor skulle må bra av att bo nära vatten, och spekulerar om en utökad turism om reglerna luckrades upp.

“Jag gissar att Norrland skulle få tiotusen kojor och slott om personer från klimatsvåra Sevilla, Cordoba, Rom, etcetera finge bygga strandtomt vid en skogsjö. Sverige skulle må bra av hundra hus vid en sjö norr om Haparanda med arabiska slott och tillhörande hus och gärna en moské”, skriver han.

Nu kan det bli steg i en Akelius-önskad riktning. I slutet av 2023 gick dock företrädare för Tidöpartierna ut med att strandskyddet ska reformeras. Det ska tillsättas en utredning med inriktning att öka möjligheten för bebyggelse nära vatten, bland annat ska det vara möjligt att bygga i närheten av små vattendrag och diken.

Norra Sverige, om Akelius fick välja? Än så länge får han nöja sig med ett AI-genererat strandnära moskébygge.

Rätlinjiga mastodontlådor

Men det är inte bara strandskyddet som upprör Akelius. Han motsätter sig även den nybyggda arkitekturen som möter honom när han landar i Sverige.

“Ny bygger Sverige fyrkantiga, urfula dunder-hallar för allt från logistik till affär. Det första som möter mig då jag landar på Landvetter är ett trettiotal rätlinjiga mastodontlådor. Avskyvärt fult. Tillståndet är tydligen utformat som längd, bredd och höjd. Då vill byggaren utnyttja full längd, bredd och höjd”, skriver han och avslutar sitt resonemang en smula poetiskt:

“Gud skapade inga räta linjer. Gud skapade inga räta vinklar.”

Han drömmer snarare om 15-minutersstaden, så som i Paris.

“Den innebär att invånarna ska kunna vandra till affärer, läkare, skola, verkstad inom femton minuter. I Sverige ska man dela upp, bostäder för sig och verksamhet för sig, vilket ger restider. Vidare är grejen att vi nu även i Sverige ska förstöra boendemiljön med vertikala, solskymmande miljonprogram.”

Han tycker det är ett nöje för ögat att vandra i en fransk liten stad och titta på takens konstruktioner.

“Alla är olika. Ögat njuter av mångfald med torn, utskjutande delar, avvikande färger.”

Visionen: En stadsnära stad

Roger Akelius menar att man måste fråga sig hur människor faktiskt vill bo, och han tror sig veta svaret.

“Nära vattnet, gångväg till arbete och all service. Låt arkitekter bygga vackra lägenheter nära till lek och odling eller slott, kojor, hur som helst enligt schablon”, skriver han och avslutar:

“Bygg en ny strandnära stad för en miljon människor utanför Stockholm respektive Göteborg. Bygg centrala motionsleder, parker, lägg trafik separat. Placera kommunhus, universitet, boende, affärer,
verkstäder, vård med högst femton minuters gångväg. Folk ska inte behöva bil.”

Afv:s artikelserie

Del 1: Bostadsutvecklarna krisar: ”Politiken måste hjälpa oss överleva”

Del 2: Akelius önskelista för bostadsmarknaden: ”Konstruktionen bostadsrätt är farlig”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från SciBase