Akelius önskelista för bostadsmarknaden: ”Konstruktionen bostadsrätt är farlig”

Roger Akelius har gott om förslag på hur den svenska bostadsmarknaden ska bli bättre. Några sådana är att införa ägarlägenheter, se över hyresregleringarna och sänka skatten för arbetslösa. "Jag föredrar låg skatt för arbetslösa jämfört med att importera arbetskraft", säger Akelius till Afv.
Akelius önskelista för bostadsmarknaden: ”Konstruktionen bostadsrätt är farlig” - Ak1Byggstopp Sverige – kris i braschen
Roger Akelius. Foto: TT

Fastighetsmiljardären Roger Akelius bolag Akelius Residential Property förvaltar fastigheter i stora städer runt om i Skandinavien, Europa och Nordamerika. När han av Affärsvärlden får frågan om bostadsmarknaden i Sverige fungerar bra, har han så många idéer på förbättringar att det skulle räcka till en hel bok, men säger att han nöjer sig med ett axplock.

Akelius tror nämligen inte att det skulle vara svårt att få igång bostadsbyggandet i Sverige, men att det måste till ett antal förändringar.

En sådana skulle vara att införa ägarlägenheter enligt en utländsk modell med fri hyressättning och frihet från Hyresgästföreningens kostnader och schablonskatt, hävdar han.

“I alla länder utom i Sverige kan en familj köpa sin lägenhet och familjen får själv bestämma ombyggnad. Den juridiska konstruktionen bostadsrätt är farlig och klumpig. I Sverige måste en familj gå i borgen för de andra som bor i samma hus vad gäller husets kostnader”, skriver Roger Akelius i ett mejl till Affärsvärlden.

I Sverige får ägarlägenheter bildas vid nyproduktion av bostäder eller när affärs- eller kontorslokaler byggs om till bostadslägenheter. Det är alltså inte möjligt att ombilda bostadsrätter till ägarlägenheter, som fortfarande utgör en väldigt liten del av det totala fastighetsbeståndet.

Hyresregleringar bör ses över

Den som äger en ägarlägenhet styr över denna som en villa eller ett radhus. En bostadsrätt får bara hyras ut om föreningen går med på det, oftast ett år i taget. Vanligtvis inte mer än sammanlagt två år. Även detta missgynnar Sverige, menar Akelius.

“I de flesta länder, frånsett Sverige, kan privatpersoner investera i en enda lägenhet för att hyra ut. I Europa har några miljoner familjer en extra lägenhet för uthyrning, arbetet sköts via agenter, och ägaren har en säker pension.”

Han anser vidare att hyresregleringar bör ses över.

“Med marknadshyra får Sverige betydligt fler lägenheter, men hyresreglering ger köer och är bäst för hyreshusbolag.”

Låg skatt för arbetslösa

Akelius tycker också att byggkostnaderna i Sverige skulle kunna bli billigare om det tilläts instegsarbete där staten godkänner en marginell skatt och marginella avgifter.

“Kanske totalt 10%. Varje bygge behöver folk som börjar med enklare arbeten som att bära material och att städa. Därefter kan de utbildas på plats till mer kunskap”, skriver han och fortsätter:

“Jag föredrar låg skatt för arbetslösa jämfört med att importera arbetskraft. Totala skatter och avgifter för ett hyreshus är cirka 75% av total kostnad.”

Sammantaget tycker Akelius att man bör ta bort “tiotusen regler” och frågar sig vad worst case-scenariot skulle bli.

Afv:s artikelserie

Del 1: Bostadsutvecklarna krisar: ”Politiken måste hjälpa oss överleva”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.