Akelius om ”håll käften”-reaktionerna: ”Ägarna viktigare än barn”

Varken sur eller besviken – men förvånad över att vinstintresset var så stort. Så beskriver Roger Akelius de senaste dagarnas kaosartade turer kring Academedia i en intervju med Affärsvärlden. Men om det hade varit en bra affär för aktieägare att investera i hans idéer för skolkoncernen? Det kan han inte svara på. "Det är därför jag också hoppar av snabbt här", säger Akelius som också ger sin syn på:
✓ Aktieutdelningar: "Då blir man aldrig miljardär"
✓ Friskolesystemet: "Finns bättre system"
✓ Minoritetsägarna: "Barnen är viktigare än aktieägarna"
Akelius om ”håll käften”-reaktionerna: ”Ägarna viktigare än barn” - akelius-montage
Montage. Foto: TT och Roger Akelius.

“Det känns härligt. Mindre arbete för mig”, var Roger Akelius svar till flera medier på söndagskvällen efter att det blev känt att Academedia-affären med Mellby Gård gått i stöpet.

När Affärsvärlden når honom från ett soligt Spanien på måndagen går det dock att antyda undertoner av frustration.

“Jag fann mig här väldigt snart i att aktieägare var viktigare än barn”, säger Roger Akelius och fortsätter:

“Jag blev lite förvånad – inte sur eller besviken – men förvånad att just vinstintresset var så stort. För jag har jobbat med väldigt många företag under hela mitt liv och får väl säga att jag vet ungefär hur företag ska drivas.”

Varför krävde Akelius Foundation inte ersättning för att avbryta affären?

“Nej, jag hade ingen sådan tanke alls. För jag är god vän med Johan och Rune (Andersson). När de ringde i fredags fattade jag först inte hur allvarligt de tog på det här. De hade fått väldigt många kommentarer från aktieägare och oroliga i Academedias ledning”, säger Roger Akelius och lägger till:

”För jag hade själv fått ett femtiotal mejl från väldigt positiva lärare och även från några föräldrar faktiskt.”

Rune och Johan Andersson är ordförande respektive VD för Mellby Gård. Foto: Suvad Mrkonjic / BILDBYRÅN

Lockade med stiftelse

Det var i början av förra veckan som Rune och Johan Andersson var i Spanien för att göra klart de sista detaljerna kring affären med Roger Akelius.

En affär med ett riskkapitalbolag skulle riskera att skada Mellby Gårds rykte, uppger en källa för Affärsvärlden. Men Roger Akelius kunde locka med sin välgörenhetsstiftelse. De ska dock aldrig ha anat hur stor uppmärksamhet han skulle söka genom sina utspel i media.

Inga av de stora och utländska riskkapitalfonderna ska ha fått frågan om de ville vara med på erbjudandet. Men enligt Affärsvärldens uppgifter pressar de också ständigt på för högre utdelningar från Academedia, tvärtemot vad som var Roger Akelius ambitioner för bolaget.

“Fick nostalgiska känslor”

Stiftelsen Akelius Foundation, som är registrerad på Bahamas, satsar i huvudsak på utbildning genom att ge pengar till Unicef, berättar Roger Akelius. Det senaste projektet som de bidragit till är bygget av en skola i Mali för 480 elever.

“Men sen fick jag nostalgiska känslor om att Akelius Foundation även kan hjälpa svenska barn”, säger Roger Akelius om skälet till att han tog kontakt med Mellby Gård.

Efter att storaffären blev offentlig upplever Roger Akelius att han hamnat i centrum för ett mediedrev, och han tar särskilt spjärn mot Dagens industri.

“Sen kom Sveriges största tidning för aktiehoroskop och startade en debatt där man såg allting ur aktieägarens synpunkt om vem som kan ge mest utdelning”, säger han och lägger till:

“Jag är en gammal företagartyp, där det första jag tänker är: Hur kan jag förbättra för kunden och för de anställda? Man kan inte driva ett företag för att säga att man ska ha utdelning. Då blir man aldrig miljardär. Alla miljardärer blir det av överraskningar och för att de har gjort en väldigt bra produkt.”

Många har tolkat dina uttalanden som att du ser Academedia som ett filantropiskt projekt. Har inte aktieägarna skäl till oro då?

“Filantropiskt är rätt till att börja med. Men jag försökte också att lugna aktieägarna och säga att man inte blir miljardär om man börjar med att ha utdelning varje år.”

“Sen sa jag till aktieägarna: Men vänta fem eller tio år. Då får vi säkert samma fina utbildning som man har i till exempel England, USA och Kanada där föräldrar har rätt att inte bara betala för utbildning i ishockey, men även utbildning i matematik”, säger Roger Akelius och syftar på privatskolor med elevavgifter.

“Betyg är översitteri”

Till Svenska Dagbladet har Mellby Gårds VD Johan Andersson sagt att han blev ”förvånad” över Roger Akelius syn på skolan efter det att affären blev offentlig.

Har du varit helt öppen med dina ambitioner för Academedia?

“Jag vet inte vilka uttalanden han tänker på. Vi har gått igenom rätt många saker och vi var rätt överens om det mesta. Sen är det klart att jag har gjort uttalanden som att betyg är ett översitteri. Och det kan jag mycket väl motivera varför jag tycker så.”

Du har också sagt att du gärna ser elevgrupper om sex. Är det verkligen realistiskt?

”Det har jag aldrig sagt. Men om du tar en vanlig skolklass, då har du vad man kallar för svansen och för huvudet. Du har alltså en fem–sex personer som inte hänger med. Det kan bero på trauman, någon ADHD-variant, sjukdom eller vad som helst. Tar man de sex personerna och kör separat, då kommer de i kapp.”

Skulle din syn på skolan vara långsiktigt bra för aktieägarna?

“Jag ser inte skolan som en reell affärsidé, där man ska squeeza ut pengar. För det första är det så låga avgifter till skolan”, säger Roger Akelius och fortsätter:

“Nu är det för lite för att kunna bidra till en skola som är bra ur elevens synpunkt. Man packar in många elever i skolorna, men de har inte ens skolgårdar i alla fall och barn behöver röra på sig. I sådana lägen tycker jag det är viktigare hur barn ska trivas snarare än att aktieägarna ska tjäna pengar.”

Hade blivit minoritetsägare

Mellby Gårds post i Academedia, som skulle säljas till Akelius Foundation, uppgår till drygt 24% av kapitalet.

Hur tänker du kring alla de andra som har investerat sina pengar i Academedia?

“Nu är du på den här frågan om det är viktigast med aktieägare eller med kunder? Och i den frågan är jag väldigt klar i: barnen är viktigare än aktieägarna.”

Så vad säger du till en aktieägare som frågar om det är bra att investera långsiktigt i din ambition för Academedia?

“Det vet jag inte. Men det är därför jag också hoppar av snabbt här”, säger Roger Akelius.

”Den nuvarande affärsprincipen är ju att skissa ut vinster från låga avgifter per elev. Det kan man göra med flera elever per kvadratmeter, och visst då får aktieägarna pengar. Därför lämnade jag”, tillägger han.

En som har varit kritisk till hur Roger Akelius har uttryckt sig kring inriktningen för Academedia är Affärsvärldens chefredaktör Peter Benson.

“Det är bra om Academedia får in en huvudägare med ännu större engagemang för pedagogik och hög skolkvalitet. Men om Roger Akelius vill ändra Academedias affärsidé till att bli icke-vinstdrivande så vore det en stöld från övriga ägare”, skrev han i en krönika i förra veckan.

“Vill ha helt privatfinansierade skolor”

Roger Akelius är ingen anhängare av det svenska friskolesystemet, där privata utförare bedriver skolor med offentlig finansiering.
 
”Jag vill ha bra kommunala skolor. Sen vill jag ha helt privatfinansierade skolor, som då kan vara med och tävla men där föräldrar avlastar kommunens avgifter. Precis som i många delar av världen.”

Academedia är varken eller. Du tycker inte att de är ett uttryck för ett bra system?

“Det är inget dåligt system, men det finns bättre system.”

“Fått en rejäl knäpp”

Roger Akelius säger att hans välgörenhetsstiftelse som har ”åtskilliga miljarder” kommer fortsätta att investera i pedagogisk forskning, där de bland annat stöttat ett forskningsprojekt på Chalmers i Göteborg.

Men några fler investeringar i skolbolag stänger han dörren för efter den gångna veckan.

“Jag har fått en rejäl knäpp på näsan där man har sagt väldigt tydligt: Här är det pengarna som gäller till aktieägarna. Håll käften”, säger Roger Akelius och lägger till:

“Då får ni göra som ni vill. Då är jag inte jag med längre.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.