Intervju AI
AI-förvaltaren efter succéåret: Glöm Nvidia – här är hetaste aktierna 2025
"Det börjar komma riktigt spännande grejer på mjukvarusidan, och där hittar jag också de mest intressanta casen inför nästa år", säger han.
Lanseringen av den AI-drivna chattroboten Chat GPT i november 2022 fick Johan Söderström att haja till. Han förvaltade vid tillfället SEB Teknologifond, och idén föddes då om att lansera en systerfond helt inriktad på AI.
“Första tanken var att oj, nu börjar det verkligen hända grejer här. AI har ju funnits länge men Chat GPT var lite av ett ‘Iphone moment'”, säger han och syftar på när Apple presenterade sin banbrytande mobiltelefon 2007.
Ett drygt halvår efter Chat GPT såg fonden SEB AI dagens ljus. En avgörande faktor för tillkomsten var att AI-utvecklingen drivs av höglönsamma bolag, snarare än förhoppningsbolag utan intäkter. Det gjorde området investeringsbart, enligt Söderström.
Sedan starten är fonden upp 64%, och i år är det den svenska teknikfond som har gått allra bäst med en avkastning på 53%.
Johan Söderström tar succéstarten med jämnmod, väl medveten om att det kan svänga snabbt när medier börjar slänga sig med epitet som “stjärnförvaltare” efter ett toppår.
“Det där med att kallas för stjärnförvaltare är kanske lite som att bli årets svensk. Man får äta upp det året efter. Det är ju en cyklisk bransch och jag utesluter inte att det kommer något sämre år framöver. Det håller jag snarare för troligt”, säger han.
SEB AI
Förvaltare: Johan Söderström, Alexander Winberg och Pavel Lupandin
Förvaltat kapital: 3 356 Mkr
Förvaltningsavgift: 1,50%
Utveckling i år: 53%
Sedan start (juni 2023): 64%
Tio största innehaven:
- Microsoft
- Nvidia
- Alphabet
- Broadcom
- Meta Platforms
- Amazon
- TSMC
- RELX
- ServiceNow
- Salesforce
Tre fokusområden
SEB AI fokuserar på tre huvudområden kopplat till artificiell intelligens – infrastruktur, molnplattformar och mjukvara. I den första kategorin återfinns chipbolagen Nvidia, Broadcom och TSMC.
“Det har varit en explosion av investeringar i AI-infrastruktur och det här är de tre mest dominanta bolagen. De ligger bakom processorerna som används i datacenter för att träna upp AI-modellerna”, säger förvaltaren.
I kategorin molnplattformar heter dominanterna Amazon Web Services, Microsoft Azure och Google Cloud Platform.
“Det är där man lägger de flesta AI-modellerna helt enkelt när de är upptränade”, säger Söderström.
Fondens tredje fokusområde är mjukvarubolag som använder en hög dos AI. Det är här förvaltaren ser de mest intressanta möjligheterna inför 2025, vilket vi ska återkomma till.
Ser hot mot Nvidia
Nvidia är alltjämt fondens näst största innehav men Söderström är kluven till utsikterna efter att aktien rusat 800% på två år. Han betonar att chipjätten är “solklar ledare” och har en närmast ohotad position.
“Men techjättar som Amazon, Microsoft och Google har tränat upp väldigt stora AI-modeller redan nu och det pågår en debatt kring ‘scaling’. Det vill säga att om de investerar mer i beräkningskapacitet så är det inte säkert att modellerna blir så mycket bättre längre.”
Den avtagande marginalavkastningen i kombination med att techbolagens enorma investeringar pressar lönsamheten skulle kunna tala för mer återhållsamhet framöver, menar han.
“Det är väl egentligen den största invändningen mot Nvidia, att vi kanske kommer få se en lugnare tillväxttakt i AI-infrastruktur generellt.”
Underviktar halvledare
SEB-fonden har redan börjat positionera sig för ett sådant scenario genom att trimma ner infrastruktur-exponeringen, till förmån för mer mjukvara.
“Vi är underviktade halvledare. I dagens läge börja det se mer intressant ut på mjukvarusidan, där vi hittills inte har sett samma slags boom. Där hittar jag också de mest intressanta casen inför nästa år.”
Medan Nvidia historiskt har varit ett cykliskt “boom and bust”-bolag menar Söderström att det är lättare att känna sig bekväm med mjukvarubolagen, där det finns en annan stabilitet i intjäningen.
“Och nu ser vi att det börjar komma riktigt spännande grejer som gör att tillväxten börjar ta lite fart i alla fall.”
Tror på RELX
Han lyfter fram brittisk-holländska RELX som ett av fondens mest lovande innehav inför 2025. Bolaget har tidigare gett ut vetenskapliga tidskrifter inom en rad olika fält och sitter därigenom på enorma databaser.
“Det är precis det man vill ha för att kunna träna upp AI-modeller, och det är det de gör.”
Ett av bolagets affärsområden är juridik. Allt fler advokatbyråer abonnerar på RELX tjänster vilket har bidragit till accelererande intäkter.
“Tidigare har någon stackars juniorjurist fått jaga information manuellt i olika databaser inför ett rättsfall. Men RELX automatiserar processen. Det verkar finnas fina möjligheter att ta mer betalt eftersom juristerna sparar så pass mycket arbete tack vare det här”, säger Johan Söderström.
Ett amerikanskt Fortnox
Han är även optimistisk kring amerikanska Intuit, som verksamhetsmässigt har flera likheter med den svenska kursraketen Fortnox. Intuit har dock haft en betydligt mer blygsam kursutveckling och bara stigit 9% på tre år.
Bolaget erbjuder rådgivning och tjänster inom bland annat bokföring, lönehantering och deklaration.
“Intuit förkroppsligar charmen med AI, då deras tjänster hjälper småbolag att bli mer konkurrenskraftiga och att hantera alla möjliga svåra frågor. Företaget har rullat ut en AI-assistent och har flera andra lovande grejer på gång.”
Söderström betonar att intäkterna är stabila, samtidigt som det finns utrymme för förvärv och förbättrade AI-tjänster.
Microsoft imponerar
Hans tredje favoritcase inför 2025 är fondens största innehav Microsoft. Förvaltaren bedömer att it-jätten är perfekt positionerad för att kunna tjäna pengar på AI.
Han pekar på molnplattformen Azure, ägarandelen i OpenAI, bolagets databaser, kodningsplattformen Github och Office-paketet.
“Det går ju liksom att injicera AI-funktionalitet i allt det här. Det är en ‘must-have’ bland deras kunder att ha tillgång till vad de säljer. Det ger en stabilitet på ett annat sätt än till exempel Nvidia.”
Han tillägger att Microsoft väntas öka vinsten med 11% respektive 16% de kommande två åren – vilket är “imponerande för ett så stort bolag”.
“Nu vill man se att AI-intäkterna accelererar och att molnintäkterna fortsätter växa snabbt. Där känner jag mig förhoppningsfull och då skulle det kunna bli ett bra år för aktien också.”
Microsoft utgör i dag nästan 10% av SEB-fonden, som totalt har drygt 80% av kapitalet investerat i USA.
“Det går inte att komma ifrån att teknik är väldigt USA-dominerat. Jag önskar att det hade funnits mer i Europa. I Kina händer det en hel del, men det är svårt att vara bekväm med en regim som godtyckligt slår ner på olika sektorer och personer”, säger Söderström.
Letar bortom teknik
Enligt förvaltaren kan infrastrukturutbyggnaden ses som det första steget i AI-boomen, medan mjukvara och applikationer väntas bli det andra. I det tredje steget räknar han med att bolag inom en mängd olika sektorer kan börja dra nytta av tekniken.
“Det finns ju väldigt intressanta tillämpningar inom alltifrån läkemedelsutveckling till industrier och automatisering. Vi letar brett och tror att den här fonden kan utvecklas bortom det man tänker på som teknikbolag idag.”
Läs mer:
Blackrock: Satsa på amerikanska aktier 2025 – gynnas av megatrender som AI
Svensken bräcker OpenAI – stänger en av de största kapitalrundorna i historien
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.