”Aggressivt mål för Mips”
Vilka är C Worldwide Asset Management?
– Vi hette tidigare Carnegie Asset Management men valde att byta namn i våras för att förtydliga vårt oberoende. Vi är utpräglade aktieförvaltare med global utblick och förvaltar sammanlagt drygt 140 miljarder kronor för kunder över hela världen.
Och vilken är din roll?
– Jag leder ett team som förvaltar vår svenska småbolagsfond och vår Sverigefond. Den senare är lite mindre, med ungefär 270 miljoner kronor i förvaltat kapital. Den har också gått bra, med en uppgång på 11,5 procent hittills i år jämfört med index som har stigit 8,4 procent.
Vilka fler ingår i teamet?
– Det är Ulf Arvidsson, som är utbildad läkare och specialiserad på healthcare-sektorn, och Peter Holt på vårt kontor i Köpenhamn. Jag är framför allt inriktad på småbolag, medan Peter bevakar större bolag.
Vilken typ av bolag vill du ha i småbolagsfonden?
– Vår generella strategi är att bedriva en aktiv förvaltning där vi gärna tar risk för att skapa avkastning. Vi är noga med att vi inte ska ha fler än 35 innehav och vi letar framför allt efter lite mindre bolag som vi kan stötta länge. Vår placeringshorisont ligger normalt på 3–5 år och de enskilda bolagen ska gärna vara sådana som kan visa en strukturell tillväxt som är lönsam och som har en skalbar affärsmodell. Det är också viktigt med en bra ledning.
Har du något exempel på ett sådant bolag?
– Storytel är ett bra exempel. Vi klev in i bolaget i samband med nyemissionen i juni 2016 som man genomförde inför förvärvet av Norstedts. Bolaget var tidigt ute med streaming av ljudböcker och det är något som både de och vi tror har goda förutsättningar att fortsätta växa. Man har varit bra på att säkra rättigheter till titlar och författare. Det är också ett bra exempel på en affärsidé som är skalbar och som kan lanseras på nya geografiska marknader. Dessutom har bolaget en bra ledning. Den senaste nyemissionen som genomfördes nu i september fick ett bra mottagande vilket bekräftar att aktiemarknaden har ett stort förtroende för Storytel.
Något annat som du nyligen tagit in i portföljen?
– Ja, ett annat ganska färskt innehav är Mips, ett bolag som har utvecklat en patenterad teknologi för hjälmar som skyddar mot rotationsrörelser vid sneda träffar mot användarens huvud. Den är ett resultat av 20 års forskning där man genomfört mer än 12 000 tester, och patentet gäller fram till 2030. I dag finns lösningen i drygt ett 50-tal kända hjälmmärken, till exempel Scott, Oakley, POC och Giro. Konsumentmarknaden är stor och uppskattas till cirka 70 miljoner hjälmar per år. Därutöver finns stor potential mot till exempel polis, militär och brandkår. Hjälmtillverkarna kan välja att antingen köpa in lösningen direkt från Mips eller tillverka själva på licens. Mips har satt upp ett aggressivt men i våra ögon rimligt mål till 2020 om en omsättning på 400 miljoner kronor och en rörelsemarginal på 40 procent.
Har du ett exempel på något innehav som du haft lite längre?
– Vitrolife är ett bolag som jag haft länge i portföljen. Det är ett bolag som har lång erfarenhet och en ledande ställning när det gäller produkter för fertilitetsbehandling. Där kan man dels se en underliggande trend att kvinnor som får barn första gången blir allt äldre vilket ökar behovet av fertilitetsbehandlingar. Men Vitrolife har också produkter som enkelt uttryckt gör att man kan filma hela befruktningsprocessen, vilket gör den säkrare och ökar chansen att man når det önskade resultatet, en graviditet.
Kan du nämna något innehav som du nyligen sålt av?
– Trelleborg, men det berodde helt enkelt på att bolaget blev för stort så att det inte passade in i portföljstrategin. Det är egentligen lite av drömscenariot, att man investerar i ett bolag som växer och blir för stort för att platsa i portföljen.
Henrik Söderberg
Förvaltar: C Worldwide AM:s svenska småbolagsfond.
Förvaltat kapital: Cirka 2,4 miljarder kronor.
Utveckling hittills i år: +13 procent (jämförbart index +7,6 procent) per 14/9-17.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.