”Ägaruppror i Nokia”
Vilka svängningar! Golvets vänner är i chock, trots att de i flera veckor har varit skeptiska till börsens oavbrutna festande.
– Börsen är galen. Det är bara att luta sig tillbaka och låta andra göra bort sig, säger en aktieräv med råd att vara långsiktig.
Och en jänkare på besök är blekare än vanligt.
– Det är bara ett drygt år sedan den förra stora börskollapsen. Nu är vi tillbaka: total osäkerhet om likviditeten på marknaden. Många frågor som vi hade då kommer tillbaka och svaren är inte bättre den här gången, säger förvaltaren som inte verkar sugen på att åka hem.
– Era europeiska kompisar, de måste ha en garanterad tillgång till kapital. Det här programmet ser ut att fixa det, men tvivlet kan mycket väl återkomma. Vågar vi lita på EU? Inte på Mr Trichet i alla fall. Han förstår inte marknaden och vikten av förtroende, säger jänkaren.
Fast många av Golvets vänner är ändå uppåt.
– Det här är ju en välsignelse för alla budgivare. Nu blir det M&A-fest, säger ett cognacsgravat hjortinnanlår med lingonsirap.
– Om ECB köper obligationer nu och bolagen fortsätter att återhämta sig blir det riktigt bra. Det är värsta köpläget, tror hjortinnanlåret.
Om Tradedoubler snackas det alltid, och efter artikeln i den rosa tidningen mer än vanligt.
– Kommer verkligen uppgifterna om ett bud från Axel Springer från budgivaren? Eller är det någon hedgefond som vill komma ur nu igen och har planterat uppgifterna? undrar en havets wallenbergare.
– Och om de kommer från Axel Springer, varför dessa testballonger? Tradedoubler är ju på börsen, det är bara att langa fram budet. Om nu inte JP Morgan är rädda för att förlora ansiktet, om budet åter skulle möta motstånd, säger fiskburgaren.
Men det finns säljsugna ägare, hör Golvet.
– Kommer det ett bud på 60 kronor säljer storägarna, det är jag säker på. Det kanske räcker med 50. De sitter inte och väntar på AOL-nivåer längre, säger en rådgivare i askgrå Dior-slips.
Annars är nästa steg för private equity-bolagen en ständig diskussion vid fönsterborden runt Stureplan. Men att någon vill köpa Securitas, som det skvallrades om förra veckan, tror ett par cognacsfärgade Alfred Sargent-skor inte på.
– Vad ska en pe-firma göra där? Sänka väktarnas löner? Nej, det krävs långsiktigt skruvande för att få upp lönsamheten i det bolaget, och det är just vad Alf håller på med nu. Han gör sitt bästa, men det tar tid, säger skon.
En välanvänd Cameron-putter från Titleist känner sig nedringd av bankerna som vill notera aktier, börsfrossan till trots.
– Den är en enorm pilot-fishing inför noteringar där ute. Det verkar finnas hur många bolag som helst som vill in, men det är tveksamt om någon hinner före midsommar nu, säger puttern, som verkar mest intresserad av danska noteringar.
– Christian Hansen, som gör livsmedelstillsatser, ungefär som Danisco, är riktigt intressant. Det är ett mångmiljardbolag, säger golfaren.
Och så sägs det att Rabbalshede Kraft inte har gett upp hoppet om en snabb notering.
– Men de här vindbolagen är i för tidig fas för mig. Börsen är inte lämpad för den typen av riskkapitalanskaffning, det är för svajigt. Det var väl inget fel på O2, men de var för tidiga, för många parametrar var osäkra. Då är det bättre att köpa Hafslund och få vattenkraft, säger en nyligen sjösatt 39-fots Beneteau.
Så tror ett par Yves Klein-blå manchesterbyxor att familjen Dinkelspiels börsnoterade nätmäklare Nordnet lurar på att köpa den onoterade mäklarfirman Öhman av… familjen Dinkelspiel.
– Öhman har trampat fel. De satsade på analys och institutionella kunder, men det går knappt att ta betalt för längre, säger blåbyxan och pekar på att de firmor i samma viktklass som går bra i stället har satsat på private banking och kapitalförvaltning.
– En affär skulle ge Nordnet mer tyngd och lösa en del problem åt huvudägaren. Men det finns förstås en jävsproblematik som måste lösas.
Till sist hör vi att det spekuleras om ledningsförändringar i Nokia.
– Det är uppror i ägarleden. Något måste göras för att få fart på skutan, säger en förvaltare med egen ö i Ålands skärgård.
Kyllä.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.