Ägare tror på Nolato

Nolatos nyemission liknar Ericssons. Men till skillnad från storebrors jätteemission är Nolatos till stor del garanterad.

Risken för att plastföretaget Nolato inte skulle lyckas dra in 263 miljoner kronor i sin planerade nyemission är försumbar. Hela 80 procent av emissionen är nämligen garanterad av antingen de tre familjer som har makten över bolaget, Catella Kapital eller de större ägarna.

Det skiljer den från Ericssons emission på 30 miljarder kronor. Trots den uppenbara storleksskillnaden har emissionerna annars flera likheter. Bolagen kontrolleras genom a-aktier och emissionerna används för att städa balansräkningen samt ge utrymme för offensiva grepp.

Står på egna ben

Nolato har dock ett bättre utgångsläge på grund av garantin och står stadigt även på egna ben. Pengarna ska minska bolagets skuldsättning som tynger bolaget efter kostsamma omstruktureringsprogram. Pengarna ska också räcka till viss expansion i Ungern och Kina.

I Ungern gäller det att öka produktionskapaciteten för att möta en ökad efterfrågan från Electrolux som producerar allt fler dammsugare i landet.

I Kina är satsningen lite mer riskabel. Nolato planerar att utöka sin tillverkning av mobiltelefonskal i och kring Beijing utan att egentligen ha en orderingång som motsvarar den nya kapaciteten.

Satsningen ska i stället tolkas som att Nolato tror att det ljusnar för mobiltelefonmarknaden i slutet av året, samtidigt som fler tillverkare väntas lägga sin tillverkning av mobiltelefoner till Kina. Det senare är en rätt säker gissning medan det första liknar en genuin chansning. Totalt sett överväger dock den positiva effekten av en starkare balansräkning.

Teckningskursen är satt till 35 kronor och på måndagen låg aktiekursen fortfarande 20 procent över den nivån. Skulle kursen falla närmare teckningskursen ökar risken för att emissionen inte blir fulltecknad, trots att den är garanterad till 80 procent.

Minskad finansiell risk

Affärsvärlden rekommenderade köp av Nolatos aktie i februari när aktien kostade runt 55 kronor. Sedan dess har bolaget kommit med en rapport som var sämre än väntat, men det är ändå värt att teckna sig för nya aktier eftersom utsikterna på sikt fortfarande är goda. Den finansiella risken i bolaget minskar onekligen med de nya pengarna.

I och med emissionen är det också sannolikt att Nolato får en ny storägare i form av Catella. Även om Catella inte får teckna några “överblivna” aktier för 35 kronor så kommer Catella säkert att ta över en del av de nuvarande ägarfamiljernas teckningsrätter, då de sannolikt saknar resurser för att utnyttja sina rättigheter fullt ut.

Familjerna Jorlén, Boström och Paulsson har tillsammans 30 procent av kapitalet men 64 procent av rösterna i Nolato.

Nuvarande aktieägare i Nolato har företrädesrätt till emissionen och fem aktier ger rätt att teckna två nya aktier. ABG och Enskilda håller i emissionen och handel med teckningsrätter sker fram till den 3 maj. Teckningstiden för aktierna går ut den 8 maj.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.