Afv-analytiker: ”Bra förutsättningar för affärer mellan Akelius och SBB”

Den pressade situationen i Ilija Batljans ägarbolag, som skapat en stark intressekonflikt med övriga aktieägare i SBB, kan ha varit droppen som gjorde det nödvändigt för honom att lämna VD-posten. Det säger Afv:s analytiker Daniel Zetterberg om turerna bakom fastighetsmogulens avgång.
Ilija SBB Educo
SBB:s VD Ilija Batljan och Afv:s analytiker Daniel Zetterberg. Foto: TT

”Vårt stalltips är att det är en tidsfråga innan Batljan kommer att förlora kontrollen över SBB”, skrev Afv:s Daniel Zetterberg redan den 16:e maj.

Han har under lång tid följt och analyserat fastighetsbolaget som VD Ilija Batljan nu lämnat.

”Batljans förtroende är förbrukat. Möjligtvis blir hans avgång en startpunkt för att kunna komma till rätta med både förtroendeproblem och intressekonflikter, där styrelsen tagit beslut som ser ut att ha gynnat Batljan på bekostnad av övriga ägare. En ny VD med lång historik från Akelius är bra”, säger Zetterberg om avgången.

Rörig utdelning tippar styrelsen

Vem knuffade ut honom till slut, tror du?

”Det är förstås styrelsens beslut i slutändan. Bankerna kan driva på ett bolag att genomföra försäljningar eller ha synpunkter på utdelning, men här är det nog styrelsen som insett det orimliga i att Ilija Batljan sitter kvar”, säger Zetterberg och fortsätter:

”Det verkar ha skett någon slags uppvaknande i styrelsen under våren. De röriga turerna kring aktieutdelningen – som först klubbades men sedan drogs tillbaka – är ett tydligt tecken på att det funnits oenigheter i styrelsen. Batljans intressen har i vissa avseenden stått i direkt konflikt med övriga aktieägares. Det blir till slut ohållbart i längden”, säger Zetterberg.

Om de enskilda styrelsemedlemmarnas roller, säger han:

“Jag uppfattar det som att majoriteten av styrelsen varit en del av Batljans “gäng”, med tunga profiler som Lennart Schuss och Sven-Olof Johansson. Att det sett ut så tänker jag är ett av skälen till att det gått lite extra segt att styra om skutan. Men nu har det alltså hänt.”

Ägarbolagen spiken i kistan

Vad kan ha blivit droppen som fick Batljan att avgå just nu?

”Utöver det faktum att han försatt bolaget i den skuldsatta situation som nu är, så har ett par saker blossat upp mer i närtid. Dels är det turerna kring utdelningen och den inställda företrädesemissionen. Dels de sänkta kreditbetygen som i någon mening blev startskottet för den värsta kraschen i aktien. Men också Batljans bristfälliga informationsgivning som under våren blivit ett allt mer frekvent ämne bland investerare och andra. Droppen som fick bägaren att rinna över kan ha varit situationen i hans högbelånade ägarbolag. Det skapar en uppenbar intressekonflikt när VD och störste ägare är privatekonomiskt pressad. Man ska inte behöva befara att VD fattar kortsiktiga beslut i syfte att rädda sig själv”, säger Zetterberg.

Hur stor roll har Batljan som person spelat i sagan om SBB:s uppgång och fall?

“Mycket stor. Han har ju grundat och byggt upp bolaget till vad det är. Varit rösten utåt och fått med investerare på tåget, så väl professionella som mängder av privatsparare.”

“När det gäller bolagets fall är det långt ifrån självklart att det skulle sluta som det nu tyvärr ser ut att göra. Utan kriget i Ukraina, efterföljande inflation och den resulterande ränteuppgången hade SBB nog levt vidare. Men visst var den enorma exponeringen mot obligationsmarknaden en latent risk som hade kunnat skapa problem vid ett senare tillfälle”, säger Zetterberg.

Kan ha privatekonomisk livlina

Hur kommer det att gå för Batljan själv nu i ägarbolagen? Hur risigt ligger han till privatekonomiskt?

”Det återstår att se exakt vad som händer framöver men risken är förstås att hans ägarbolag blir sittande med miljardskulder som överstiger tillgångarnas värde. I så fall lär dessa på sikt försättas i konkurs medan de som lånat ut pengar till ägarbolagen blir sittande med notan. Huruvida Ilija Batljan har någon privatekonomisk livlina i form av egna fastigheter eller andra tillgångar vet nog mest han själv. Det är inte omöjligt, men inget vi känner till.”

Vad behöver Leiv Synnes göra för att rädda skutan?

“Leiv Synnes kommer bland annat ta över ansvaret för den löpande förvaltningen av bolagets fastigheter, men det är egentligen inte där som skon klämt. Snarare blir väl nyckeluppgifter att återupprätta förtroendet för bolaget och få ordning på finanserna. Och förstås leda de försäljningsprocesser där det nu letas köpare till hela bolaget eller delar av dess tillgångar.”

Synnes kommer direkt från Akelius. Tror du Akelius vill köpa SBB?

“En gissning är att Akelius är mer intresserade av specifika delar av fastighetsbeståndet, snarare än hela bolaget. Men om det verkligen blir någon affär är svårt att säga. Man kan åtminstone konstatera att ifall SBB har en VD som Akelius litar på till 100% så är det en väldigt bra förutsättning för att kunna göra affärer”, säger Zetterberg.

Här finns företagsinformation och alla artiklar om SBB samlade

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från Kareby Finans