Afv:s analytiker om SBB-diskussioner: ”Steg i rätt riktning att sälja EduCo”

SBB:s aktie stiger 12% på beskedet att bolaget inlett diskussioner om att sälja resterande del av sin utbildningsportfölj till kanadensiska Brookfield. "Att frigöra kapitalet är centralt för att kunna hantera SBB:s kommande obligationsförfall", säger Afv:s analytiker Daniel Zetterberg om diskussionerna.
Afv:s analytiker om SBB-diskussioner: ”Steg i rätt riktning att sälja EduCo” - zetterberg-educo
SBB ingår avtal om att sälja resterande del av EduCo till Brookfield

Det var under slutet på förra året som första affären mellan SBB och Brookfield genomfördes. Då avyttrade fastighetsbolaget 49% av sin utbildningsportfölj via dotterbolaget EduCo till den kanadensiska infrastrukturinvesteraren. Nu inleds diskussioner om att sälja resterande 51% av EduCo till Brookfield.

“Beslutet att ingå exklusiva diskussioner om att sälja EduCo är ett strategiskt viktigt beslut för SBB som möjliggör att skapa ytterligare manöverutrymme i dessa utmanande tider”, skriver SBB:s nye VD Leiv Synnes.

Vidare menar Synnes att försäljningen skulle stärka SBB:s likviditet och minska skuldsättningen.

KOMPLEX TRANSAKTION

Affärsvärldens analytiker Daniel Zetterberg var tidigt ute och kritiserade affären då SBB första gången sålde delar av EduCo. Han menade då att det fanns dolda rabatter i den komplexa transaktionen. Något som den tidigare VD:n Ilija Batljan avfärdade.

Vad gäller ytterligare försäljningar ser Zetterberg detta som ett steg i rätt riktning för det hårt pressade fastighetsbolaget.

“Det vore ett steg i rätt riktning att sälja resten av Educo. Vi kritiserade tidigt affären med Brookfield, inte för att den var dålig för SBB , utan för den krångliga transaktionsstrukturen där SBB tillhandahåller finansiering på 14,5 miljarder kronor till Educo mot en ränta på bara 3%. En sorts dold transaktionsrabatt, i vår mening”, säger Zetterberg och fortsätter:

“Från den nytillträdde VD:n Leiv Synnes håll finns nog en vilja att städa upp i SBB. Att lösa upp det snåriga JV-upplägget med Educo och den koncerninternerna finansieringen på 14,5 miljarder vore ett bra första steg. Att frigöra detta kapital är förstås också centralt för att kunna använda pengarna till hantera SBB:s kommande obligationsförfall.”

Den stora frågan är vad prislappen kan tänkas bli när “kompispris på finansiering inte längre är aktuellt”, menar Afv:s analytiker.

“Nyligen cirkulerade uppgifter där det spekuleras i att SBB kan sälja bostadsfastigheter bokförda till 38 miljarder kronor för endast 25 miljarder. Skulle man applicera en så saftig rabatt på hela SBB:s fastighetsportfölj skulle värdet av bolagets tillgångar understiga skulderna”, säger Daniel Zetterberg.

Daniel Zetterberg och Affärsvärlden har länge följt SBB och satte i maj i år ett neutralt råd på aktien.

Om du vill se alla dagens vinnare och förlorare på Stockholmsbörsen hittar du alltid det på Affärsvärldens sida Börsen idag.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från AMF