Afv:s analytiker om Embracer-styckningen: ”I samma spår som SBB”

Efter att ha ryckts med i marknadens hejjarop om förvärv under sötebrödsdagarna 2021, gör nu Embracer en SBB och delar upp bolaget i bitar. Det säger Affärsvärldens analytiker Daniel Zetterberg och chefredaktör Peter Benson, som menar att uppdelningen är "ett intressant drag".
Afv:s analytiker om Embracer-styckningen: ”I samma spår som SBB” - Wingefors Embracer
Ticket to Ride är ett av Asmodees storsäljande spel. Foto: Asmodee / Embracer

Spelkoncernen Embracer meddelade under måndagsmorgonen att bolaget kommer att delas upp i tre delar. Aktier i Asmodee Group och Coffee Stain & Friends kommer att delas ut till Embracers aktieägare och noteras på Nasdaq Stockholm, medan Middle-earth Enterprises & Friends förblir en del av nuvarande Embracer Group.

“Ett intressant drag som är i linje med det som har varit Affärsvärldens syn på Embracer de senaste åren. Bolaget har blivit för stort och för svårstyrt. Att de har sålt bolag och nu ska knoppa av, var förmodligen nödvändigt.”, säger chefredaktör Peter Benson.

Efter ett oräkneligt antal förvärv av spelstudios har det blivit för komplext att ta beslut, menar Benson.

“Vår take har ju varit att Embracer inte haft någon bra modell för att hantera besluten. I många fall har man delegerat för mycket, med dotterbolagschefer som fått fria händer att investera i nya spelprojekt och egna förvärv men med låga krav på lönsamhet.”

Borde inte ledningen ha förstått det tidigare?

“Det har ju varit en positiv energi runt förvärven och börsen har applåderat och jublat och implicit sagt ‘gör mer av det här, gör mycket, mycket mer av det här’. Det här är 2021-syndromet och nu visar det sig att allting var inte så lätt som man trodde då.”

Uppdelningen viktig för lånet

I samband med uppdelningen meddelar också Embracer att de ingått ett finansieringsavtal genom Asmodee, på 900 miljoner euro, med JP Morgan, BNP Paribas, SEB, Societe Generale och Swedbank.

“Det är tydligt att de olika delarna av Embracer har olika god förmåga att bära skuld. Asmodee är ju den mest stabila delen och sannolikt var uppdelningen ett viktigt steg för att få igenom lånet”, säger Afv:s analytiker Daniel Zetterberg.

Zetterberg menar att Embracer nu slagit in på samma spår som fastighetsbolaget SBB, med att dela upp bolaget i mindre beståndsdelar.

“De olika bolagen blir mer tydliga och lättbegripliga vilket också borde underlätta att få upp värderingen lite grann, men även bättra på möjligheterna att skaffa lånefinansiering.”

Marknaden handlade under förmiddagen upp aktien 17% och vid 14-tiden är den upp 10%.

“Det är svårt att veta hur mycket som beror på uppdelningen av bolaget, kontra nyheten om finansiering”, säger Peter Benson.

INTE TELEKOM DIREKT

Att Asmodee skuldsätts till 4x Ebitda tycker Daniel Zetterberg är aningen högt.

“Det är ju inget telekombolag direkt, även om det är en av de mer stabila delarna i Embracer.”

Både Benson och Zetterberg ser det dock som ett styrkebesked att få loss nära 9 miljarder kronor i det här läget.

“Det här är ändå ett bevis på någon typ av action, det händer saker i bolaget och är förmodligen ett steg i rätt riktning.”

Lars Wingefors sa under dagens conference call att han ska kvarstå som VD. Peter Benson menar att det finns utrymme för tolkning.

“Han målar med ganska bred pensel, kanske avser han ägarbolaget? Det skulle inte förvåna mig om han kommer att vara arbetande styrelseordförande om två år.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från Spotlight Group