Afv:s analytiker om Brasiliens hot om betting-förbjud: ”Vore ett slag i luften”

Brasiliens president Lula da Silva har öppnat upp för att förbjuda onlinebetting, något som skulle kunna påverka svenska börsbolag som Betsson, Kambi och Evolution. Men enligt Affärsvärldens analytiker Otto Klaar är det inte troligt med ett förbud.
Afv:s analytiker om Brasiliens hot om betting-förbjud: ”Vore ett slag i luften” - Otto Klaar Brasilien
Affärsvälrdens analytiker Otto Klaar tror inte att Lula da Silva, Brasilien president (mitten), kommer att införa ett bettingbolagsförbud. Foto: TT/AP

Brasilien vill stävja spelmissbruket i landet. I helgen meddelade landets president Lula da Silva att onlinebetting kan komma att förbjudas om inte regleringar stävjar spelmissbruket.

”Om regleringen inte fungerar kommer jag inte att tveka att sätta stopp”, säger Lula da Silva enligt nyhetsbyrån Reuters och fortsatte:

”Alla vet att personen som går för att köpa bröd på morgonen kommer göra en liten insats med bröd-pengarna.”

För att komma åt spelmissbruket vill Brasilien att de spelbolag som bedriver verksamhet i landet ska öppna kontor i landet och även samarbeta med lokala partners. Kreditkort ska inte heller kunna användas i samband med vadslagning.

Bland annat svenska spelbolaget Betsson har licens för att bedriva verksamhet i Brasilien. Även Evolution och Better Collective har viss verksamhet och Kambi har en del kunder i Brasilien.

“Vore ett slag i luften”

Affärsvärldens analytiker Otto Klaar har följt Brasilien under lång tid och konstaterar att Lula da Silvas uttalande inte är skäl för panik.

“Det är ett ganska slängigt uttalande. Brasilien legaliserade onlinebetting år 2018 så det är ganska nyligen. De stora liberaliseringarna av marknaden gjordes vid senaste årsskiftet och det skyndades på av Lula för att få skatteintäkter”, säger Otto Klaar.

Kommer ett förbud kunna införas?

“Jag tror det vore ett slag i luften med att förbjuda onlinebetting i Brasilien. Exempelvis finns i Brasilien ett lotteri där numren är olika djur. Spelet är olagligt, men du kan köpa sådana lotter över disk. Några av de som skött det lotteriet har startat onlinecasino och blivit framgångsrika med det. Så ett förbud skulle inte ha så stor påverkan.”

Hur påverkar detta de svenska börsnoterade bolagen?

“Brasilien står inte för någon särskilt stor omsättning än i de här bolagen. Men om de skulle lyckas slå i Brasilien finns en stor uppsida”, säger Otto Klaar som också lägger till att Lula da Silva skulle behöva få igenom det hårdare lagförslaget genom båda kamrarna i parlamentet, där han saknar majoritet.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Innehåll från annonsör