Afv-analytikerna listar 8 spännande aktier för andra halvåret – Nibe och norsk doldis tar plats

Afv:s analysredaktion lyfter blicken från hängmattan och listar 8 aktier som är intressanta inför andra halvan av 2024. På listan finns både värmepumpsbolaget Nibe, dataspelsutvecklaren Paradox och ett isländskt laxbolag.
Afv-analytikerna listar 8 spännande aktier för andra halvåret – Nibe och norsk doldis tar plats - SPÄNNANDE AKTIER
Foto: Paradox / Icelandic Salmon / Humble
Otto Klaar.

OTTO KLAAR

OKEA

OKEA är ett mindre norskt oljebolag som har som strategi att köpa oljefält sent i livscykeln för att sedan göra tekniska investeringar för att förlänga fältens livslängd. Förra året köpte OKEA en andel i Statfjord-fältet av Equinor. Det visade sig senare att det fanns problem vid Statfjord som inte framgått under köpeförhandlingen.

En stor nedskrivning av Statfjord fick som effekt att OKEA behövde ställa in utdelningen i år för att inte bryta mot lånevillkor. Aktien näst intill halverades efter de negativa beskeden.

Aktien handlas nu till under P/E 3 framåtblickande. En intressant trigger för aktien framåt är beskedet om utdelning nästa år. Sannolikt kommer utdelningen då att kunna återupptas. Om utdelningen blir på samma nivå som i fjol blir aktiens direktavkastning 17%.

Icelandic Salmon

Icelandic Salmon är en mindre isländsk laxodlare. Bolaget står inför en kraftig tillväxt de kommande åren. Till 2026 ska slaktvolymen växa till 26 000 ton från 16 000 ton i fjol. I princip alla investeringar som är nödvändiga för expansionen är redan tagna.

I Q1 drabbades bolaget av ovanligt stora biologiska utmaningar i form av exceptionellt stor dödlighet bland laxarna. Detta ledde till en i princip halverad slaktvolym i Q1 vilket påverkade kvartalets resultat kraftigt negativt. Även de kommande kvartalen lär slaktvolymen vara pressad.

Någon gång under nästa år kommer slaktvolymen och resultatet att vända kraftigt uppåt.


Daniel Zetterberg

DANIEL ZETTERBERG

Paradox

En lång rad av bolagets senaste spelprojekt har havererat, och det som tidigare var datorspelssektorns ohotade kvalitetsbolag börjar nu bli alltmer ifrågasatt. Aktien har på drygt ett år tappat mer än halva värdet, men förväntningarna på 2024 är nog trots det för höga. Vi ser huvudsakligen tre spel som är möjliga att lanseras i år, men utvecklingen av samtliga har kantats av problem vilket ökar risken inför andra halvåret.

Det är ändå inte utan att vi funderar på när botten kan tänkas vara nådd. Bolagets mest populära egenutvecklade spel går fortsatt starkt och skulle det komma en uppföljare till något av dessa kan det markera vändningen. Vårt stalltips är Europa Universalis V. Om det väcks förhoppningar kring ett sådant spel under 2025 skulle sentimentet kring aktien snabbt kunna vända till det bättre.

Embellence

Ett bolag inom främst tapet och fönsterfilm som kom till börsen 2021 med en stark renoveringstrend i ryggen, men därefter haft det motigare. Något som skiljer Embellence från en del andra likartade bolag – som havererat fullständigt – är att Embellence tjänar bra med pengar och har en stark balansräkning.

Redan på nuvarande lite pressade vinster är aktien lågt värderad runt 8,5 gånger rörelseresultatet. Samtidigt finns optionen att lägre räntor får renoveringstrenden att vända till det bättre. Om så blir fallet skulle aktien kunna dubblas i ett optimistiskt scenario.

En osäkerhet inför andra kvartalet är att bolaget inledde 2024 med starkt resultat i ett relativt nyförvärvat USA-bolag. Kommer utvecklingen hålla i sig eller fanns tillfälliga medvindar? Den saken blir lite extra spännande att följa under andra halvåret.


Björn Rydell

BJÖRN RYDELL

Paxman 

Medicinteknikbolag som säljer skalpkylningssystem för att motverka håravfall i samband med cellgiftsbehandling (kemoterapi) av cancerpatienter. Paxman ökade försäljningen med 44% till 210 Mkr ifjol. Inledningen på 2024 var också god med 39% tillväxt och 13% rörelsemarginal (-4%).

USA är den viktigaste marknaden. På senare år har Paxman ställt om affärsmodellen från att sälja utrustning till kliniker till att få ersättning för varje behandling. Historiskt har patienterna betalt för behandlingen själva. De senaste åren har kostnadsersättning börjat kicka in i USA.

Börsvärdet är knappt 900 Mkr och nettokassan är drygt 12 Mkr. Kan Paxman fortsätta sin fina tillväxt faller värderingen fort (10x rörelsevinsten på 2025E enligt de fåtal analytikerestimat som finns). Paxman har dessutom en option i ett spännande utvecklingsprojekt (CIPN) för att motverka nervskador i händer och fötter, som är en ytterligare biverkning i samband med kemoterapi. Studieresultat väntas presenteras under 2024. Undertecknad äger aktier.

Nibe

Värmepumpsbolaget Nibe har genererat cirka 25% årlig avkastning till aktieägarna i snitt sedan börsnoteringen 1997. Otroligt imponerande. Senaste året har varit desto motigare. Aktien har mer än halverats. Efterfrågan var särskilt stark 2022 (+27% organisk tillväxt) då energipriserna steg kraftigt och många europeiska länder försökt minska beroendet av rysk gas.

Distributörerna ökade lagernivåerna för att möta efterfrågan. När komponentbristen normaliserades i mitten av år 2023 började energipriserna att gå ned igen vilket fick negativ effekt på efterfrågan. I Q1 2024 föll omsättningen 24% organiskt. Marginalerna har pressats och Nibe har infört kostnadsbesparingsprogram.

2024 väntas rörelsevinsten halveras enligt analytikerkollektivet. Rörelsemarginalen väntas landa på 8,4 % i år. Först under Q1 2025 väntas rörelsevinsten återigen bli positiv. Nibe-aktien värderas till 32x rörelsevinsten för 2024E och 20x till 2025E om prognoserna slår in. Nibe har gjort det bra under lång tid men är nu i en operativ svacka. Det blir mycket spännande att följa utvecklingen kommande kvartal och år.


Daniel Svensson

Daniel Svensson

Alcadon

Ett bolag från Stockholm med ca 1 mdr kr omsättning som distribuerar produkter inom datakom. Exempelvis fiberkabel för datacenter, nätverk i kontorsfastigheter och fibernät ”i marken”. I botten finns en väletablerad och lönsam svensk rörelse som expanderats genom förvärv i flera länder.

Aktien värderas till 9-10x rörelsevinsten. Alltså ganska lågt. Efterfrågan har varit svag som följd av höga räntor med mera. Förvärv i UK och på Irland har ökat skulderna. Men den operativa trenden pekar åt rätt håll och förstärks det under hösten kan aktien bli bra.

Bolaget har megatrender i ryggen, som utbyggnad av datacenter, och i USA syns nu en tydlig vändning i marknaden (som gynnat Hexatronic) som troligen kommer även i Europa. En osäkerhet är att bolaget nyss fått en ny VD med bakgrund i Bergman & Beving.

Humble

Ett förvärvsbygge inom hållbara snacks och dagligvaror med ca 8 mdr kr i omsättning. Exempelvis tandborstar med bambuskaft utan plast och sockerfritt godis. Tog på sig alldeles för höga skulder under 2021-22 men nyemission och fastighetsförsäljning har styrt upp läget. Aktien värderas till ca 9-10x rörelsevinsten.

Inom vissa nischer är efterfrågan enormt hög just nu – som tillverkning av ”soft bars” – där Humble tillhör de ledande i Norden. En konsument med lite mer i plånboken kan gynna efterfrågan på hållbara dagligvaror, som tenderar vara lite dyrare. Förutsättningarna för ledningen att göra något bra av detta bör vara på plats kommande året.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.