Afv:s analytiker: 4 aktier vi inte vågar äga under andra halvåret

Det finns ett antal aktier som AFV:s analytiker inte skulle våga äga för resten av 2024. Investmentbolaget Latour är en av dem.
Afv:s analytiker: 4 aktier vi inte vågar äga under andra halvåret - Tethys BHG
Foto: Tethys Oil och BHG/Nordic Nest
Otto Klaar.

Otto Klaar

Tethys Oil

Det svenska mindre oljebolaget Tethys Oil med fokus på Oman har haft en katastrofal börsresa det senaste året. Aktien kraschade i vintras efter att bolaget slopade utdelningen och gick ut med att man anlitat Jefferies för en strategisk översyn av bolagets portfölj. Tethys beskriver syftet med den strategiska översynen med följande:

“Översynen kommer utvärdera möjligheterna till att ombalansera portföljens sammansättning av tillgångar i olika stadier av livscykeln och synliggöra tillgångarnas verkliga marknadsvärden”

Enligt uppgifter till Afv handlar den strategiska översynen om att sälja ned ägandet i huvudtillgången Block 3&4 då Tethys befinner sig i en likviditetsknipa vilket inte framgått av bolagets kommunikation.

Om detta skulle visa sig vara sant så finns det sannolikt mer nedsida i aktien.


Daniel Zetterberg

Daniel Zetterberg

BHG Group

BHG är en större återförsäljare av bygg- och heminredningsprodukter på nätet. Försäljning bedrivs på över 100 olika sajter med namn som Bygghemma, Trademax och NordicNest. Bolaget tog spjärn mot låga räntor och en stark marknad för att förvärva ihop en koncern som på toppen omsatte över 13 miljarder kronor. När räntorna sedan skenade och efterfrågan vek fick bolaget i stället problem med skuldsättningen.

Aktien kan lätt ge två gånger pengarna i ett optimistiskt scenario där tillväxt och lönsamhet vänder till det bättre. Men om bolaget kommer klara skuldsättningen eller inte hänger mycket på lönsamheten, som är både tunn och svårbedömd. I ett läge där balansräkningen inte håller blir nedsidan stor och det får oss att hålla oss undan aktien.


Björn Rydell

Björn Rydell

Sectra

Utvecklar och säljer lösningar för IT-säkerhet och medicinteknik. Knappt 90% av intäkterna kommer från bolagets största affärsområde för bildhanteringslösningar för sjukvården, så kallade PACS-system.

Sectra har uppvisat stark operativ utveckling senaste året. Under räkenskapsåret 2023/24 som avslutades i april växte bolaget 23% organiskt och omsatte knappt 3 miljarder. Rörelsemarginalen var 17,5% (19,4).

Sectra-aktien har begåvats med en riktig hög värdering. På innevarande räkenskapsår 2024/25 värderas aktien till hela P/E 93x samt EV/Ebit 70x. Nästa år faller värderingen till 67x rörelsevinsten. Visst kan man säga att underliggande lönsamhet exklusive vissa framtidssatsningar och investeringar är högre. Men det går inte heller att komma ifrån att värderingen är riktigt hög.


Daniel Svensson

Daniel Svensson

Latour

Investmentbolag som handlas till massiv substanspremie på ca 45% även om värderingen av de onoterade bolagen kan ha visst övervärde. Visst får man bra innehav som Assa Abloy, Swegon och Hultafors.  Men räcker det för att försvara premien i längden?

Ny ledning styr bolaget sedan några år med blandat facit där en svag affär i CTEK sticker ut. Senaste draget att sälja en del av posten i Tomra är svår att invända mot efter kursuppgången. Man kan argumentera för att en extremt högt värderad aktien är mer en möjlighet än risk, men jag drar mig för att äga den.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från ABG Sundal Collier
Annons från Mangold