Afv:s analysredaktion: 10 spännande aktier inför andra halvåret

Vilka aktier balanserar på en knivsegg mellan att bli vinnare eller förlorare under nästa halvår? Affärsvärldens analytiker listar de mest spännande aktierna inför andra halvåret: De som kan sticka iväg åt ena eller andra hållet beroende på såväl interna tärningskast som oberäkneliga omvärldsfaktorer.
Afv:s analysredaktion: 10 spännande aktier inför andra halvåret - spannande-aktier
Foto: TT, Saab, Vår Energi.

Hittills i år har börsen gått starkt och Afv-analytikern Otto Klaar konstaterar att det i huvudsak beror på att förväntningarna om inflation och räntor kommit ned en hel del under perioden.

“Men intressant är att det hittills i år bara genomförts en IPO i Sverige”, säger han.

Ett par spektakulära utförslöpor bland de redan noterade har också hunnits med. Bland dem som plötsligt hördes prata sig varma om “strategisk översyn” – årets mest moderiktiga underdrift – finns AlectaEmbracer, Enea, Corem, Stora Enso, och givetvis SBB.

Inför nästa halvår ser det ut att spreta lika mycket mellan goda och dåliga utsikter för bolagen.

“Sannolikt blir konjunkturen börsens stora fokus de närmaste månaderna. Men vinstvarningarna har börjat dugga tätt nu. Och kanske kan utköpen börja komma igång under H2”, säger Otto Klaar.

Analytikerkollegan Daniel Zetterberg håller med om makro-variablernas betydelse, särskilt för vissa branscher:

“Fastighetssektorn måste fortsatt hantera de höga räntorna. Och den svaga svenska kronan riskerar att pressa importerande bolag inom handeln. Vad gäller frågetecknen kring den allmänna konjunkturen ryktas det att konsultbranschen, som är en tidig indikator, kommer att möta en tuffare höst”, säger han.

DANIEL SVENSSON

Intrum

Vad ska det bli av Intrum? Det blir intressant att se under kommande halvår eftersom aktien utan några som helst konstigheter lika gärna kan stå 100% högre eller 50% lägre, beroende på hur bolaget hanterar sin överskuldsättning. Skalar de ned investeringarna och amorterar? Eller blir det nyemission? Bolaget planerar en kapitalmarknadsdag i september. Då om inte förr borde ledningen bekänna färg.

Kindred

I april startades en strategisk översyn signerad de nya amerikanska storägarna i speloperatören. Sedan dess har det varit tyst men VD har avgått och om det inte blir ett bud på hela bolaget står nog Kindred inför en stor omstrukturering. Min gissning är att så blir fallet. Alltså – inget bud, kanske en försäljning av spelutvecklingsdelen och stoppad USA-satsning. Vi får se. Värderingen ligger bara på EV/Ebita 9x, räknat på 2024 års väntade vinst. Det ger ett okej utgångsläge för att det i slutänden blir bra för ägarna.

BJÖRN RYDELL

C-Rad 

Medicinteknikbolaget har bytt VD, CFO och ordförande, samt delar av styrelsen det senaste året. Orderingången var stark 2022 men skalbarheten och kostnadskontrollen har inte imponerat alls. Aktien noteras kring de lägsta kurserna på tre år. Nu är det dags att börja beta av den stora orderboken och leverera lönsam tillväxt. Bolaget har en skuldfri balansräkning med en nettokassa på över 100 Mkr. Kanske dags för styrelsen att börja återköpa aktier? Enligt analytikerkonsensus värderas C-Rad till EV/Ebit 12x på 2023E. Det är lågt om prognoserna håller, vill säga.

Pricer 

Prismärkningsföretaget växer snabbt men bruttomarginalen och rörelsemarginalen har pressats rejält senaste året. Delvis på grund av komponentbrist, höga fraktkostnader och valutamotvind. Bolaget har lyckats schabbla bort nettokassan på runt 220 Mkr Q4 2020, till en nettoskuld på knappt 170 Mkr per Q1 2023. Bland annat efter att ha tagit upp en dyr obligation så sent som i december 2022. Nu tvingas bolaget göra emission vilket pressat kursen rejält. Ordförande Knut Faremo har avgått och styrelsen har gjort bort sig rejält. Förtroendet är vid det här laget kört i botten. Kan Pricer få ordning på marginalerna så finns troligen stor potential. Men osäkerheten är som sagt hög.

OTTO KLAAR

Vår Energi

Olje- och gasproducenten Vår Energi befinner sig i ett spännande läge med tre stora projekt som ska bli klara nästa år. Tillsammans kommer projekten att lyfta bolagets totala produktion med 50%. Gaspriset är väldigt viktigt för Vår Energi då naturgas står för nästan halva bolagets produktionsvolym. Gaspriset har fallit mycket på sistone men en varm sommar eller ekonomisk återhämtning i Kina skulle på nytt kunna driva upp priset. Aktien handlas till stor rabatt mot de norska sektorkollegorna Equinor och Aker BP. Vi har ett aktivt köpråd på aktien och äger även en post i Afv-portföljen.

Studentbostäder

Fastighetsbolaget Studentbostäder har fullkomligt kraschat på börsen. Bolaget har redan en väldigt hög belåningsgrad, men måste under hösten även finansiera obligationsförfall, färdigställande av projekt samt redan avtalat fastighetsförvärv. Börsens implicita värdering av beståndet är nu 35 tkr per kvadrat vilket framstår som billigt för mindre lägenheter i svenska studentstäder och Köpenhamn. Kanske ser en kapitalstark aktör framöver chansen att komma över beståndet billigt genom att lägga ett bud på hela Studentbostäder?

DANIEL ZETTERBERG

SBB

Det ständigt aktuella fastighetsbolaget lär vara minst lika spännande att följa det kommande halvåret. Vad kommer bolagets nytillträdde VD Leiv Synnes att göra för att reda ut skuldsituationen och återupprätta förtroendet för bolaget? Vad kommer att säljas och blir det kanske till och med aktuellt med något bud på hela bolaget? Mot slutet av året kommer det nog stå mer klart i vilken skepnad SBB lever vidare.

Embracer

Spelkonglomeratets aktie havererade när bolaget i maj meddelade att det fått nej på ett större samarbetsavtal och tvingades sänka resultatprognosen. Nu är balansräkning och kassaflöde i fokus. Men för att kunna vända utvecklingen behöver Embracer få ordning på styrningsproblematiken där bolagets 138 spelstudios utlovats i det närmsta oinskränkt frihet att bränna pengar. Studios och projekt ska läggas ned och spelinvesteringsprocessen centraliseras. Det kommer bli ett hästjobb och fler tvära kast lär ske det kommande halvåret.

JOAKIM HELLQUIST

Humana

Aktien har vaknat till liv efter att förvaltningsrätten gick på Humanas linje och upphävde IVO:s beslut om indraget tillstånd för dotterbolaget Humana Assistans AB. Det verkar dock sannolikt att IVO överklagar till kammarrätten, vilket måste ske senast 12 juli. Skulle Humana gå vinnande ur matchen mot tillsynsmyndigheten skulle aktien, som nu fallit tillbaka något, troligen rusa igen. Omvänt finns stor nedsida vid ett negativt utfall.

SAAB

Försvarsaktier har kommit ned lite efter en urstark inledning på året. Saab är nu återigen något billigare än liknande bolag som Lockheed MartinNorthrop Grumman och General Dynamics. Ukrainakrig och globala geopolitiska spänningar gör (dessvärre) troligen att försvarsbolagen kommer ha välfyllda orderböcker i ganska många år framöver. Och det även om Putin tvingas kasta in handduken imorgon, eftersom krigsmateriellagren behöver fyllas på i väst. Fortsätter Saab-aktien falla kan det uppstå ett läge då man ska gå emot principen om att inte fånga en fallande kniv. Aktien handlas till 10,1 gånger 2024 års förväntade rörelseresultat (EV/Ebitda) enligt Factset.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från Spotlight Stock Market