Afv tar fram spåkulan – här är 13 spännande aktier för 2022

Vissa aktier har varit lika tråkiga som att se målarfärg torka - men det kan det bli ändring på under 2022. Detta framgår när Affärsvärldens analytiker blickar framåt och listar ett gäng spännande aktier.
Spännande aktier för 2022
Affärsvärldens analytiker blickar in i nästa år och listar ett gäng spännande aktier. Illustration: Emelie Bergman

Köp den aktien! Dags att sälja det bolaget? Nej, den här artikeln är ingen vanlig aktieanalys från Affärsvärlden med ett råd som bottnar i en fundamental analys. Istället har analysredaktionen fått blicka in i spåkulan och lista ett antal spännande aktier för 2022.

Här nedanför hittar du analytikernas val. De har fått ta fram två aktier var och motivera varför just dessa är intressanta.

”Kommer nya skandaluppgifter grävas upp till ytan?”, frågar sig Daniel Zetterberg om Evolution.

”Att äga de svenska Spac-aktierna har hittills varit lika tråkigt som att se målarfärg torka. Men det kan bli ändring på det 2022”, tror Alexander Heino som lyfter fram ACQ Bure och Creaspac.

Spännande aktier 2022 – Afv:s analytiker tittar in i spåkulan

Luta dig tillbaka och läs om 13 intressanta aktier nedan.

Peter Benson

Peter Benson, chefredaktör på Affärsvärlden.
Peter Benson

ACAST

Jag älskar podcasts. Och svenska Acast har en unik position som leverantör av annonsförsäljning och andra tjänster till skaparna av 35000 poddar världen över. Afv-prognosen för Acast kommande år är hög tillväxt och förluster som går från stora till mycket mindre. Aktien värderas lågt om fler ser värdet av Acasts plattform.

AMBEA

Ett riktigt motvallsköp. Aktien är nedpressad av politisk risk inför valåret 2022 och lite trubbel i Norge. Demografisk medvind, låg värdering och insynsköp är saker som kompenserar för riskerna.

Daniel Zetterberg

Daniel Zetterberg

Evolution

Oavsett vad man tror eller tycker om livekasinoleverantören Evolution är det helt klart en av de mest spännande aktierna just nu. Aktien har rasat efter en anonym rapport där det påstås att Evolution tar emot spel från otillåtna länder. Nu finns ett antal intressanta frågor att fundera kring. Kommer rapporten på allvar försvåra för Evolution att få licens på olika håll i USA? Kommer nya skandaluppgifter grävas upp till ytan? Kommer Evolution behöva göra betydande ingrepp i att strama åt eller stänga av operatörer eller aggregatorer som inte sköter sig? Eller har man kanske redan? En del svar lär ges under 2022. Undertecknad äger aktien sedan 1,5 år tillbaka.

Paradox 

Datorspelsbolaget har hamnat i en djup svacka i en redan svag datorspelssektor. Ebba Ljungerud har fått sparken och Fredrik Wester är tillbaka som VD efter en strulig tid med flera svaga lanseringar och ett antal skrotade spelprojekt. Och förstås haveriet för Bloodlines 2 – ett spel som ursprungligen skulle släppas våren 2020 men nu kommer tidigast 2022. Paradox ska ha varit mycket nära att lägga ned hela det projektet men beslutade i stället att byta utvecklingsstudio. Ett helt klart radikalt grepp. Risken finns att spelet blir försenat igen men om lansering sker under 2022 lär detta på ett eller annat sätt bli en av de mer spännande datorspelsaktierna under året.

Daniel Svensson

Daniel Svensson

Storskogen 

Serieförvärvarna har varit stora kursvinnare under 2021 och dessa 15-tal bolag värderas numera till nästan 30 gånger rörelsevinsten i medeltal. Storskogen är inte det dyraste och definitivt inte det mest anrika av dem. Men kanske den mest spännande aktien i gruppen inför 2022. Storskogen är nämligen – utan tvivel – mest aggressivt av förvärvskonglomeraten. De försöker göra samma sak som Instalco, Indutrade, Volati och Lifco på en och samma gång – och dessutom i fler länder än de andra. Det är serieförvärvarmodellen uppskalad till max. Bara under det senaste året har nära 50 bolag med uppåt 9-10 miljarder kr i total omsättning köpts upp! Kommer 2022 bli året då någon av dessa förvärvsbolag börjar få problem efter sin häftiga expansion? Det kan i så fall drabba hela branschen. Om det i så fall blir Storskogen får vara osagt. Men det skulle inte förvåna. Svårighetsgraden i det skogsbolaget försöker sig på är onekligen hög. 

CTEK 

Laddningsutrustning för elbilar är en nisch i stark tillväxt och CTEK – med ursprung inom vanliga 12-voltsladdare – är med på tåget efter ett förvärv här om året. Börsnoteringen 2021 blev succé men redan i första rapporten börjar det lukta fuskbygge. Elsidan är olönsam och kanske var den konventionella laddarrörelsen lite uppumpad av Covid-effekter? Frågan är om inte nya huvudägaren Latour måste hitta på något extra för att bolaget ska försvara sin höga värdering under 2022. Kanske en förvärvsrunda ute i Europa?  

Alexander Siljeström

Alexander Siljeström

Ambea

Ambea-aktien har gått svagt och är ned 15% under 2021. Bolaget har tyngts av pandemin då nyinflyttningar har varit begränsade. På lite längre sikt verkar bolaget i en marknad med stark demografisk medvind. Under 20-talet kommer antalet svenskar över 80 år att öka med 50%. Vidare avyttrar bolaget den norska äldreomsorgen som har tyngt lönsamheten.   

I grunden är Ambea ett icke-cykliskt bolag med stabila motparter. Visst tynger den politiska risken men värderingen på p/e 8x för 2023 är rekordlåg. Historiskt har Ambea handlats runt p/e 14. Vi tror att Ambea kan vara ett bra köp. Dels på grund av den låga värderingen, dels på grund av att bolaget bör gynnas av ett minskat smittläge och den långsiktiga trenden.

CSAM 

CSAM kan grovt klassas som Norges motsvarighet till Vitec, men handlas till en väsentlig rabatt. Runt 75% av intäkterna är återkommande. Bolaget förvärvar nischade mjukvarubolag inom hälsovård som kräver låga investeringar. Tillväxten har legat kring 30-40% de senaste fem åren. Ledningen vill fortsätta denna tillväxttakt. Målet är att nå 1 miljard norska kr i omsättning 2025. Om ledningen når sitt mål finns det en betydande uppsida i aktien.

Alexander Heino  

Alexander Heino

ACQ Bure & Creaspac 

Att äga de svenska Spac-aktierna har hittills varit lika tråkigt som att se målarfärg torka. Men det kan bli ändring på det 2022. Finska Spacen Virala var snabb med att förvärva och aktien steg kraftigt. Jag tror mest på ACQ Bure och Creaspac och har köpt aktier i båda.  

Electra 

En annan vanligtvis tråkig aktie är Electra. I december meddelades att Electra och Elon med 900 butiker i Norden går samman. Electra-aktien gick upp 20% på nyheten. Samgåendet förväntas skapa intäktssynergier i form av att bolagen kommer att kunna erbjuda det sammanslagna produktsortimentet till varandras kunder. Sammanslagningen och temat ”butiksdöd” blir intressant att följa under 2022.  

Björn Rydell  

Björn Rydell

Paxman 

Medicinteknikbolaget Paxman är marknadsledande inom utrustning för att motverka håravfall i samband med cellgiftsbehandling. Från januari 2022 höjs kostnadsersättningen för systemen kraftigt i USA. Tillväxten för Paxman väntas öka rejält under kommande år. Aktien går under radarn och fondägandet är fortsatt lågt. En potentiell dubblare.

Fortnox  

Småländska Fortnox säljer affärssystem i form av bokföringstjänster, system för säljstöd och liknande. Fortnox har varit ett av börsens bästa tillväxtbolag senaste decenniet. Intäkterna är i princip helt av återkommande karaktär. Kunderna är dessutom trögrörliga och kundbasen väldigt diversifierad. Dessutom finns en stor potential för Fortnox att sälja mer värdeadderande tjänster som höjer den genomsnittliga intäkten per kund. I Q3 betalade genomsnittkunden 184 kronor i månaden. Den siffran kan vara 3-4 gånger högre om 5 år.   

Senaste året har Fortnox börjat göra en hel del förvärv. Pessimisten ser det som att de organiska tillväxtmöjligheterna börjar försämras. Samtidigt kan Fortnox bredda erbjudandet och sälja in fler tjänster till kunderna. Vinsttillväxten väntas vara 40% årligen kommande år. Aktien värderas därefter, närmare bestämt till 68x rörelsevinsten på 2022E. Dyrt men kvalitet kostar. Nu gäller det att de förvärvade bolagen levererar.

Madeleine Lundberg

Madeleine Lundberg

Creaspac 

Det finns goda chanser för att 2022 blir året då det börjar hända grejer i Spac-bolagen. Efter ett år av jakt på uppköpsobjekt torde förvärvsbolagen ha hittat några hyggliga uppköpsobjekt. Jag tror framför allt på Hagströmers affärsnäsa. 

BIMobject 

Byggbranschen brukar dömas ut som den sista branschen att digitaliseras. Men när det väl sker borde Malmö-bolaget BIMobject vara väl positionerat. Bolaget tillhandahåller den ledande plattformen för bygginformationsmodellering, på branschspråk kallat BIM.  

Aktien hade sina glansdagar hösten 2018 då bland annat EQT Ventures gick in i bolaget. Aktien handlades då runt nivåer på 35 kr. Nu står den i 6 kr. 

Sjunkande tillväxt är en av orsakerna till kurstappet. Under 2020 har BIMobject haft fokus på att effektivisera säljarbetet och på kostnadsbesparingar. Dessutom har bolaget skrivit om avtalen med kunderna och implementerat en mer värdebaserad prismodell (SaaS) med automatiska årliga prisuppjusteringar.  

Aktien har mer än halverats det senaste året och handlas nu till ett EV/Sales på 4,0x. I vår senaste analys spekulerade vi i eventuella bud på bolaget. En potentiell köpare är Byggfakta Group som har varit aktiva på förvärvsfronten och köpt bolag inom samma skrå som BIMobject. 

Om ingen större aktör hinner plocka ut aktien kan den vara en spännande krydda i 2022-portföljen. Jämförelsetalen är relativt enkla, och bolaget har trots allt den underliggande digitaliseringstrenden i ryggen. 

 Om du går via den här länken hittar du Affärsvärldens olika portföljer.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.