Imsys
Afv hissar 5 flaggor i Imsys företrädesemission
Emissionsguiden flaggar nedan för “Bristfällig information”. Den efterfrågade informationen har nu tillkommit i bolagets publicerade prospekt, och flaggan har därför slopats.
Affärsvärlden granskar ett urval av börsbolagens nyemissioner genom tjänsten Emissionsguiden.
AI-bolaget Imsys har beslutat om en företrädesemission av units som kan tillföra bolaget 50 Mkr innan emissionskostnader.
Emissionsguiden har granskat villkoren i företrädesemissionen och valt att hissa fem flaggor.
Flagga 1 – Dåligt garantiupplägg
Den generella beskrivningen av denna flagga är:
“Så kallad bottom-up-garanti är alltid en varningsflagga. Även en top-down-garanti kan vara dålig om det är alltför onödigt, dyrt och/eller med fel garanter.”
Garantiåtagarna i Imsys företrädesemission erhåller en kontant ersättning om 17,5% av det garanterade beloppet. Om de i stället väljer att kvitta ersättningen mot units får de 22,5%. Detta är en hög ersättningsnivå som varken gagnar bolagets finanser eller dess aktieägare. Garantierna är så kallade bottom-up-garantier, vilket är en varningsflagga då det signalerar att emissionen är uträknad från början.
Flagga 2 – Nyckelpersoners investering
Den generella beskrivningen av denna flagga är:
“Det är en varningsflagga om viktiga ägare eller nyckelpersoner inte nyttjar åtminstone merparten av sina teckningsrätter. Särskilt illa är det om utspädningen är hög.”
Insynsägandet på ledningsnivå i Imsys är klent och VD Jonas Wærn äger noll och intet av bolaget. I pressmeddelandet som publicerats om emissionens villkor anges inga investeringar från nyckelpersoner, varken ledning eller styrelse. Däremot har Formue Nord, som är största ägare i bolaget, valt att ställa upp som garantiåtagare.
Garantiåtagandet från Formue Nord kan kvittas mot ett kortfristigt lån som ingicks i samband med att beslut om emissionen fattades. Lånet löper till och med 15 december 2023, vilket gör att man får förmoda att lånet kommer återbetalas med pengar från emissionen om det inte kvittas mot units.
Tidsplan för Imsys företrädesemission
31 oktober | Sista handelsdag i Imsys inklusive rätt att erhålla uniträtter |
1 november | Första handelsdag i Imsys exklusive rätt att erhålla uniträtter |
2 november | Avstämningsdag |
6 – 20 november | Teckningsperiod |
6-15 november | Handel med teckningsrätter |
22 november | Utfall i företrädesemissionen offentliggörs |
Flagga 3 – Hög utspädning
Den generella beskrivningen av denna flagga är:
“Hög utspädning visar oftast på någon kombination av trängt läge, misstroende och/eller dålig förhandling.”
Bolaget har själva skrivit att lånet som nämndes ovan är till för att säkra finansieringsbehoven fram tills att emissionen är genomförd. Det är alltså i högsta grad frågan om ett trängt finansiellt läge för bolaget. Utspädningen efter emissionen beräknas till 98% om den fulltecknas, vilket är mycket högt.
Flagga 4 – Frekventa nyemissioner
Den generella beskrivningen av denna flagga är:
“Gör man nyemission nästan varje år så är det förmodligen något som brister i antingen verksamheten, ägarbilden eller den strategiska planeringen.”
Detta är Imsys andra företrädesemission för året. Den första genomfördes under andra kvartalet 2023 och bolaget har nu åter kapitalbehov.
Flagga 5 – Bristfällig information
Den generella beskrivningen av denna flagga är:
“Det är en varningsflagga om man anar eller vet att det saknas viktig information rörande nyemissionen. Hit räknas också klart vilseledande eller slarvig kommunikation.”
Bortsett från Formue Nord har ingen av garantiåtagarna angivits. Att namnge dessa kunde ha skapat positiva signaler kopplat till emissionen. Det har inte heller angivits någon emissionskostnad.
Imsys VD Jonas Wærn har per mejl meddelat att informationen som hör i hop med flaggan “bristfällig information” kommer framgå i prospektet. I övrigt har bolaget avstått från att kommentera flaggorna.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.