Afv granskar: Kursrusande CS Medicas samarbete med ekobrottsdömd profil

I juli gick det Spotlight-noterade danska cannabisbolaget CS Medica ut med att man tecknat nya samarbeten för att få fler aktieägare och attrahera kapital. Kort därpå hade priset på aktien tredubblats. Ett av bolagen som CS Medica skrivit kontrakt med har en ekobrottsdömd VD som hotas av näringsförbud, visar Afv:s granskning. Efter att Afv ställt frågor till cannabisbolaget meddelar CS Medica att de avslutar samarbetet.
Afv granskar: Kursrusande CS Medicas samarbete med ekobrottsdömd profil - CS_Medica_kollage_2
CS Medica har skrivit kontrakt med ett bolag som har en ekobrottsdömd VD som hotas av näringsförbud. Foto: Adobe Stock

Den 15 juli meddelade CS Medica att man ingått avtal med tre olika bolag. Syftet var att “stärka relationen med aktieägare” och få hjälp med att få in välbehövligt kapital. CS Medica har i sina senaste rapporter haft negativ kassa i slutet av rapportperioderna. Grundarna, systrarna Lone och Gitte Henriksen, med familj, bistår med lån.

När pressmeddelandet gick ut stod kursen i 3,09 DKK. Två veckor senare kostade en aktie 10,55 DKK.

Dömd VD

Ett av de tre kontrakterade bolagen, konsultbolaget IPO Invest Sweden AB, skulle enligt pressmeddelandet bistå med att stärka CS Medicas strategi för investerarrelationer. Afv:s granskning visar att VD:n har dömts för brott. I april i år dömdes hon i Svea hovrätt för grovt penningtvättsbrott. Hon är tidigare dömd för olaga hot. I ett pågående mål som gäller grovt bokföringsbrott i ett konkursat bolag yrkar åklagaren på näringsförbud i fem år för kvinnan, som har skulder hos Kronofogden på drygt en kvarts miljon kronor.

CS Medica uppger nu för Afv att man anlitade bolaget efter att ha fått det rekommenderat, utan att känna till VD:ns domar. På grund av ‘oenigheter och etiska frågor’ och den senare upptäckten av VD:ns brottshistorik har man nu avslutat samarbetet med IPO Invest Sweden. Detta skriver CS Medica i ett mail till Afv när vi ställer frågor om samarbetet. Senare under måndagen skickar bolaget ut ett pressmeddelande.

“Vinn en aktie”

Det andra bolaget som anlitades i somras, Novtec AB, skulle hjälpa CS Medica med att få in kapital från investerare, delar adress med IPO Invest Sweden AB. Dess enda styrelseledamot är även ledamot i flera bolag där IPO Invest Swedens ekobrottsdömda VD varit ledamot.

CS Medica uppger för Afv, och via pressmeddelande, att man avslutat samarbetet även med Novtec.

Instagram-raket

Det tredje bolaget som CS Medica meddelade att man inlett ett samarbete med var Börsjakten AB. Börsjakten anordnar tävlingar där man kan vinna aktier i bolag som sponsrat tävlingarna. CS Medicas arvode till Börsjakten utgörs av 317 000 nyemitterade aktier, som tecknas av Börsjakten eller relaterade personer och bolag, inklusive Börsjaktens investerarnätverk.

En extrastämma i juli klubbade samtidigt igenom att Börsjakten, och kopplade personer och bolag, får köpa 499 200 nyemitterade aktier kontant. Kursen bestämdes till 3 DKK, i linje med vad aktien kostade före samarbetet. Idag står aktien i omkring 8,50 danska kronor.

I Börsjakten är samma aktie-influencer som Afv skrev om 2022 styrelseledamot och ägare. Afv granskade CS Medica efter att bolaget hade anlitat ett bolag som ägdes av aktie-influencerns fru för IR-tjänster och gick ut med att kinesiska aktörer skulle investera i bolaget till en jättepremie, något som inte hände.

CS Medica fick böta 75 000 kronor efter ett beslut från Spotlights disciplinnämnd i maj 2023, bland annat efter att i en webbsänd presentation pratat om en tänkt riktad emission till långt över dubbla aktiekursen. Ett pressmeddelande om planerna på den riktade emissionen, som inte ägt rum, kom först två dagar senare.

“Djup förståelse”

Börsjaktens VD, som har nära 180 000 följare på Instagram och flera gånger figurerat i kvällstidningar i egenskap av sparprofil. I juli publicerade han ett inlägg på Instagram om att han köpt aktier i CS Medica.

CS Medica uppger för Afv att eftersom Börsjaktens kampanjaktiviteter är planerade att börja under hösten är det för tidigt att utvärdera deras effekt. Samtidigt uppger de sig vara nöjda med insatserna från Börsjaktens VD och tillägger att man uppskattar aktieinfluencerns “djupa förståelse av vår verksamhet”, vilket underlättar det pågående samarbetet.

CS Medica har sedan mitten av juli också skickat ut en rad pressmeddelanden med positiva nyheter. Bland annat avser bolaget dela ut ett dotterbolag till aktieägarna som ska särnoteras och sägs kunna vara värt drygt 220 miljoner danska kronor. Det är drygt dubbla CS Medicas marknadsvärde på 106 MDKK.

Texten har uppdaterats för att förtydliga ägandeförhållandet för bolaget bakom aktie-influencerkontot som granskades 2022.

Läs mer: Aktie-influencer och kinesiska miljoner bakom kursrusning i cannabisbolaget CS Medica

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Innehåll från annonsör