Afv-granskad affärskvinna döms till två års fängelse

Två års fängelse och fem års näringsförbud blir straffet för IPO Invest Swedens tidigare VD. Kvinnan döms för grov förskingring och grovt bokföringsbrott i Solna tingsrätt på tisdagen.
Afv-granskad affärskvinna döms till två års fängelse - CS_Medica_kollage_2
Affärskvinnan som Afv tidigare granskat dömdes igår till två års fängelse. Fram tills nyligen hade hennes bolag ett samarbete med Spotlight-bolaget CS Medica. Foto: Adobe Stock

Konsultbolaget IPO Invest Sweden, där kvinnan varit VD, har anlitats av Spotlightnoterade CS Medica och Syncro.

Afv publicerade nyligen en granskning av kvinnan, som redan i april dömdes för grovt penningtvättsbrott i Svea hovrätt. Tidigare har hon dömts för olaga hot.

Efter att Afv ställt frågor till CS Medica gick bolaget ut med att man avbrutit samarbetet med IPO Invest Sweden och Novtec, som delar adress med IPO Invest Sweden.

Det finns också personkopplingar mellan Novtec och den dömda kvinnan, som lämnade som VDoch ledamot i IPO Invest Sweden i mitten av september.

KORSKOPPLINGAR

Det kurshavererade teknikbolaget Syncro gick i juli ut med att dotterbolaget Collabs, inriktat på influencer-marknadsföring, tecknat ett distributionsavtal med Novtec för den kinesiska marknaden.

Personen från Novtec som citeras i pressmeddelandet är skriven på samma adress som den dömda kvinnan och är ledamot eller suppleant i flera bolag där hon är eller har varit befattningshavare.

IPO Invest Sweden hade en dryg månad tidigare skickat ut ett pressmeddelande om samarbete med Syncro.

Syncros VD Ebbe Damm uppger för Affärsvärlden att Collabs samarbete med Novtec är avslutat sedan en tid och att samarbetet med IPO Invest Sweden också var mycket kortvarigt.

HÄRJAR PÅ FASTIGHETSMARKNADEN

Även Hyresgästsföreningens medlemstidning Hem & Hyra har granskat den ekobrottsdömda kvinnan, då för hennes verksamhet på bostadsmarknaden.

“Hyresgästen Robel blev utelåst och blåstes på tusentals kronor. Nyanlända Omid erbjöds att hyra en fönsterlös källare och blev lurad på pengar. Carl fick radhuset förstört vid en uthyrning och förlorade hundratusentals kronor”, sammanfattade tidningen hennes aktiviteter i juni förra året.

Afv har sökt kvinnans advokat och frågat om eventuella planer på att överklaga domen.

Läs mer: Afv granskar: Kursrusande CS Medicas samarbete med ekobrottsdömd profil

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Innehåll från annonsör