Afv för 30 år sedan: När Wallenberg gjorde comeback

1993 stod S-E-Banken inför ruinens brant och riskerade att hamna i statens händer. Men krisen öppnade för en räddningsaktion från Wallenbergarna som lade grunden för dagens SEB, skriver Ronald Fagerfjäll.
Afv för 30 år sedan: När Wallenberg gjorde comeback - seb-afv1993
Foto: TT, Afv. Illustration: Hans von Corswant

”Staten kan tvingas ta över även S-E-Banken. Med allt fler banker i statens knä måste regeringen nu skyndsamt bestämma sig för hur morgondagens banksystem skall se ut. Den dramatiska försämringen för S-E-Banken illustrerar på ett obehagligt sätt hur snabbt det tidigare till synes så stabila svenska banksystemet vittrar sönder. Vem hade för några år sedan vågat förutspå att S-E-Banken – med sin stolta historia själva sinnebilden för den svenska kapitalismen – skulle hamna i statens händer?”

Den stolta bank som Affärsvärlden skrev om, hade kommit till två decennier tidigare genom en fusion mellan Skandinaviska och Enskilda Banken, där både tjänstemännen i Skandinaviska och staten gjorde allt för att hindra den nya storbanken från att få en tydlig huvudägare.

Att svenska banker nu råkat så illa ut berodde dels på att de mer eller mindre fristående regionkontoren konkurrerat om vårdslösa fastighetslån. Dels på att devalveringen av kronan hösten 1992 fick olika engagemang i utländska valutor att svälla. Allt närmare den nivå där dålig kapitaltäckning skulle ge staten rätt att gå in och ta över. Numera hade dock statens representanter en mindre kaxig syn på sin förmåga att driva bankrörelse.

Att det kom ytterligare en kalldusch när hedgefonden Luxonen åsamkade banken ytterligare miljardförluster gjorde inte förstatligandet mer lockande.

Krisen gav en öppning för ägarfamiljen när Investor, som räddats av samma kronförsvagning, tog initiativ till en räddningsemission. Redan år 1994 kunde Wallenbergsfären registreras med 17% av aktierna, efter att ha levererat friska pengar. De gamla rösträttsbegränsningarna slopades av en bolagsstämma.

Banken döptes om till SEB, vilket inte stod för något särskilt, men ändå kunde minna om den gamla familjebanken Stockholms Enskilda Bank.

Stora medaljonger med familjens grundarfarbröder skruvades upp på väggarna i kontoren, där dessa aldrig satt sin fot. Men det gjorde ju inte så mycket eftersom kontor snart skulle bli nästan överflödiga.

”Bättre ordning i rutinerna gör att banken ser försiktigt värderad ut”, skrev Affärsvärlden.

Ronald Fagerfjäll dyker återkommande ner i Affärsvärldens 120-åriga historia under vinjetten Då och nu.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.