Afv erfar: Vattenfall kommer inte överens med LKAB – kan försena Hybrit

LKAB och Vattenfall kommer inte överens om elpriset, erfar Afv. Det kan påverka utbyggnaden av vindkraft i norra Sverige och därmed hela Hybrit-projektet, enligt en källa. Tre andra bekräftar att kraftproducenter har stora svårigheter att komma överens med elköpare. "Ingen vill sitta med Svarte Petter", säger analytikern Christian Holtz.
Afv erfar: Vattenfall kommer inte överens med LKAB – kan försena Hybrit - hybrit-elpris
Vattenfall och LKAB kommer inte överens om priset på elleveransavtalen erfar Affärsvärlden. Foto: TT

Hybrit-projektet har, tillsammans med batteritillverkaren Northvolt, blivit symbolen för industrins renässans i norra Sverige. Bakom projektet står LKAB, Vattenfall och SSABsom siktar på att bli först i världen med att tillverka fossilfritt stål i industriell skala.

SSAB är Sveriges största utsläppare av koldixoid och omställningen beräknas kunna minska landets totala utsläpp med 10%.

Men nu skakar samarbetet mellan elproducenten Vattenfall och Hybrit-kollegan LKAB, erfar Affärsvärlden.

“Vill ha en stor industrikund”

En källa med insyn uppger att Vattenfall och LKAB inte kommer överens om prisnivån på de långsiktiga avtalen för el-leverenser. Avtalen är helt centrala, då Vattenfall vill ha dessa på plats innan de börjar bygga nya landbaserade vindkraftsparker.

“Man har förhandlat under en lång tid och är inte i närheten av ett avtal”, uppger källan för Affärsvärlden.

Klart är att LKAB är i behov av mer energi. Bolaget har nyligen inlett ett samarbete med det norska energibolaget Statkraft för att undersöka möjligheterna att bygga ny förnybar energiproduktion i Norrbotten.

Totalt planerar Vattenfall att bygga sju vindkraftsparker i norra och mellersta Sverige, enligt bolaget. Bara i några av fallen finns det en planerad byggstart.

Vattenfalls planerade landbaserade vindkraftsparker i norra Sverige.

“Vant sig vid låga elpriser”

Vattenfall vill inte kommentera uppgifterna om förhandlingarna med LKAB, men den övergripande bilden bekräftades av Marie Kimming, chef för den landbaserade vindkraften på Vattenfall.

I ett avsnitt av Vindkraftspodden tidigare i år uppgav hon att Vattenfall har problem just med att komma överens om prisnivån på elleveransavtalen, utan att specifikt nämna LKAB.

”Man har vant sig vid väldigt låga elpriser i de norra elområdena och när vi nu ska bygga ut den landbaserade vindkraften så hamnar priset på en nivå som är högre än vad aktörerna betalar idag. Men vi menar att det är ofrånkomligt att aktörerna måste vänja sig vid ett högre elpris än idag om det ska bli någon utbyggnad”, sa Marie Kimming i podden.

“Förstår känsligheten mellan LKAB och Vattenfall”

Afv har också talat med en annan källa som arbetar nära marknaden. Hen vill vara anonym men bekräftar att kraftproducenter och elköpare står långt ifrån varandra. Personen säger att en producent vill ha ett pris på minst 40 euro per megawattimme efter de senaste årens prishöjningar, medan en kund av LKAB:s kaliber kanske är beredd att betala 30 euro per megawattimme just nu

“Det betyder att aktörerna står rätt långt ifrån varandra.”

Det behöver inte heller handla om stora skillnader för att förhandlingarna ska stranda.

”Jag har sett stora affärer som spruckit där parterna endast ligger 50 cent ifrån varandra. Så jag förstår att känsligheten kan finnas där mellan LKAB och Vattenfall”, uppger marknadskällan.

Christian Holtz delägare och analytiker på Merlin & Metis.

“Ingen vill sitta med Svarte Petter”

Christian Holtz, delägare och analytiker på energikonsultbolaget Merlin&Metis, menar att en starkt bidragande orsak till att kraftproducenter och elköpare inte kommer överens är att ingen vill ta på sig volym- och profilrisken.

Så vad är en volym- och profilrisk?

Branschorganisationen Teknikföretagen har undersökt hur etableringen av storskalig vindkraft påverkar elpriset.

Resultatet visar att vindkraften är prispåverkande. Det betyder att de timmar som det blåser mycket och vindkraftsproduktionen är hög så kommer elpriserna att pressas ned för alla aktörer.

Det betyder att det blir svårare att göra rimliga antaganden för volymer och pris över tid vilket resulterar i att det blir svårare att prissäkra produktionen, säger Christan Holtz till Affärsvärlden.

“Vindkraftsproducents verkliga genomsnittliga elpris blir betydligt lägre än det oviktade medelpris som producenten har säkrat på terminsmarknaden. Det är den volym- och profilrisk som parterna inte vill ta för ingen vill sitta med Svarte Petter.”

Dagens industri har tidigare rapporterat att tillståndsprocesser har försenat LKAB:s demonstrationsanläggning för Hybrit som bolaget ska bygga i anslutning till Malmberget.

Och kommer inte parterna överens om priset för elen kan Hybrit och processen att tillverka det gröna stålet försenas ytterligare, uppger marknadskällan.

“Det är en komplicerande faktor som kan bromsa upp och skapa högre trösklar och som man inte kan bortse ifrån. Sen så tror jag inte att den är avgörande, men den kan absolut få en påverkan.”

Affärsvärlden har också sökt LKAB för en kommentar om uppgifterna, men de har precis som Vattenfall avböjt att kommentera.

Läs också: Vattenfallschefen om priserna: ”Går inte att göra investeringar”

Läs också: Vattenfall i samarbete med Industrikraft

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.