Hybrit
Afv avslöjar: Wallenbergstiftelse finansierar kritisk granskning av gröna stålet
I takt med att de fossilfria stålprojekten tar form har också alltfler näringslivsprofiler och ekonomer kommit ut som kritiker till projekten. Flitigast av dem alla är troligtvis Magnus Henrekson, som återkommande ifrågasatt satsningarna från Hybrit och Harald Mix-backade H2 Green Steel.
Magnus Henrekson är professor i nationalekonomi med ett förflutet på Handelshögskolan och som VD för Institutet för Näringslivsforskning där han numera är verksam som senior forskare.
Nu lyfter han kritiken från debattsidorna. Tillsammans med nationalekonomen David Sundén har han samlat några av Sveriges mest namnkunniga näringslivsprofiler till en granskning av stålprojekten i norr, vilket SvD kunde berätta i september. I veckan rapporterade Di att två av dem är finansmännen Christer Gardell och Rune Andersson.
Knutit till sig Nedermans VD
Granskningen kommer ledas av Skandinaviska policyinstitutet, en stiftelse som registrerades i mitten av september med Sydsvenska Handelskammaren som care of-adress. Firmatecknare är handelskammarens chefekonom Johan Eklund, som också utgör styrelse tillsammans med Sven Kristensson, som annars är VD för börsbolaget Nederman, och Mats Benner, som är rektor för Ekonomihögskolan vid Lunds universitet.
Bland finansiärerna finns flera stiftelser som ägs av några av Sveriges mest kända finansfamiljer, kan Affärsvärlden berätta.
En av dem kontrolleras av Wallenbergfamiljen, som annars inte har för vana att kasta sig in i konfliktfyllda debatter som stålsatsningarna i norr. Det handlar om Marianne och Marcus Wallenbergs Stiftelse, som leds av Peter Wallenberg Jr och i huvudsak finansierar samhällsvetenskaplig forskning. I styrelsen ingår även Marcus och Jacob Wallenberg.
“Jag vet inte hur de resonerar. Jag har skickat in en ansökan och fått medel”, säger Magnus Henrekson om finansiären till Afv.
Han lägger till:
“Men jag tycker att det är hedersamt att de bidrar och de har ju inget ansvar för vad vi kommer fram till. Men gör vi dåligt jobb är det väl svårt att få pengar nästa gång.”
Wallenbergfamiljen har också bidragit med finansiering till just H2 Green Steel, men då genom ägarbolaget FAM som förvaltar stiftelsernas pengar.
Johnsonstiftelse bidrar
Den andra stiftelsen är Margaret Ax:son Johnsons stiftelse för allmännyttiga ändamål, som leds av Viveca Ax:son Johnson, och äger 85% av kapitalet i Nordstjernan. Till skillnad från Wallenbergfamiljens stiftelser, har Johnsonsfärens stiftelse varit mer aktiv i den offentliga debatten. Dels genom projekten de finansierar, som de ofta är initiativtagare till. Men också genom tidningen och tv-kanalen Axess.
Den tredje stiftelsen är Stiftelsen tekn. doktor Ernst Wehtjes fond, som kontrolleras av den Sydsvenska Handelskammaren.
Flera finansmän går in med pengar
Enligt Magnus Henrekson finns också en bred krets av privatpersoner med som finansiärer. Utöver kända Christer Gardell och Rune Andersson kan Affärsvärlden berätta att följande näringslivsprofiler stöttar projektet:
- Mats Arnhög, som grundade läkemedelsbolaget Active Biotech, och har ett förflutet i styrelsen för Nordstjernan.
- Lars Backsell, som grundade läkemedelsbolaget Recipharm, vilket fram till häromåret var börsnoterat då bolaget förvärvades av riskkapitalbolaget EQT.
- Anders Lindström, som är en av Sveriges främsta bilhandlare. 2021 såldes hans livsverk Upplands Motor till Volvo Cars.
- Sven Salén, som länge drev Sveriges största rederikoncern. Idag är det sönerna Staffan och Erik Salén som driver familjebolaget Salénia AB och hör till de större ägarna i fastighetsbolaget Sagax. Staffan Salén är också en av de näringslivsprofiler som engagerat sig i debatten om grönt stål och han ifrågasatte nyligen Hybrit-projektet i en krönika i Affärsvärlden.
Magnus Henrekson vill inte säga något om vilka belopp det handlar om eller om stiftelsen kommer gå ut med alla finansiärer.
“Det är tillräckligt mycket för att göra det vi gör”, säger han.
Flera rapporter om vindkraft
Den 8 november kommer den första av den nya stiftelsens tre större rapporter att presenteras. Samtliga har ekonomen David Sundén som huvudförfattare. Därutöver tillkommer sju underlagsrapporter skrivna av experter inom olika områden, varav en ska vara författad av kärnfysikern och samhällsdebattören Jan Blomgren.
Tre av rapporterna kommer handla om de stora mängder vindkraft som beräknas behöva byggas i norra Sverige, och vilka effekter det kommer ha för miljö, markåtgång och elsystemets stabilitet.
Magnus Henrekson har hittills säkrat finansieringen av rapporterna, men säger att han har en mer långsiktig tanke än så med projektet.
“Jag tycker det är ett bra sätt att jobba på att man tar fram rapporter, skriver någon bok på svenska, eller lite mer omfattande tidningsartiklar. Sen gör man fördjupningar i de delar som är fruktbara att ta vidare.”
“Jag tror helt säkert vi kommer hålla på från och till i flera år med det här.”
Magnus Henrekson är styrelseledamot i Stiftelsen Affärsvärlden.
Rättelse: I en tidigare version stod det att Margaret Ax:son Johnsons stiftelse för allmännyttiga ändamål äger 95% av kapitalet i Nordstjernan. Rätt ska vara 85%.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.