Afv avslöjar: TIN Fonder har sålt hela innehavet i Sobi

TIN Fonder har sålt hela innehavet i specialistläkemedelsbolaget Sobi, kan Affärsvärlden berätta. "Försäljningen skedde före dagens förvärvsbesked", säger förvaltaren Erik Sprinchorn.
Erik Sprinchorn Carl Armfelt
TIN Fonder-förvaltarna Erik Sprinchorn och Carl Armfelt äger inte längre Sobi. Foto: TIN Fonder

TIN Ny teknik har sedan starten för närmare fem år sedan haft Sobi som ett större innehav i portföljen. Under de senaste tolv månaderna har dock positionen succesivt minskat och nu kan Affärsvärlden berätta att förvaltarduon Carl Armfelt och Erik Sprinchorn sålt av hela innehavet i specialistläkemedelsbolaget.

“Vi har inga Sobi i dagsläget”, uppger Erik Sprinchorn i en intervju.

Enligt ägardatatjänsten Holdings hade fonden 450 000 aktier i Sobi per den 26 april. Posten utgjorde då 1,4% av fondbolagens innehav och var då värd närmare 100 miljoner kronor.

När släppte ni positionen helt i Sobi?

“Det var före det här förvärvsbeskedet. Varför vi valde att göra det, har att göra med att det den senaste tiden varit stora rörelser och vi har helt enkelt gjort en omprioritering inom hälsosektorn”, säger Erik Sprinchorn.

Läkemedelsbolaget SOBI i Solna.
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/TT

På frågan om fonden har planer på att framåt ta position i Sobi på nytt konstaterar förvaltaren att de inte kommer släppa bevakningen av bolaget bara för att TIN Fonder inte är ägare i dagsläget.

“Vi kommer fortsätta att intressera oss för vad de sysselsätter sig med”, säger Erik Sprinchorn.

Under onsdagsmorgonen gick Sobi ut med avsikten att förvärva det amerikanska hematologibolaget CTI Biopharma till en prislapp om motsvarande 17 miljarder kronor. Marknaden svarade med att handla ned aktien kraftigt och på eftermiddagen är aktien ner 13%.

Sobi kommer göra en nyemission för att finansiera sitt förvärv. Investor kommer ta sin pro rata-andel knappt 35% av emissionen.

När det tidigare kommit bud på Sobi så har Investor gått med på att sälja av aktierna – men då protesterade TIN Fonder högljutt. Det blev sedan ingen försäljning av Sobi.

“Investor ser annorlunda på Sobi”

“Vi var på den tiden en relativt liten aktieägare i bolaget men var kanske ändå rätt tunga på vågen som gjorde att budgivaren då inte fick över 90% av aktierna”, säger förvaltaren.

Erik Sprinchorn trycker särskilt på faktumet att Investor nu tycks ha bytt fot om Sobi, vilket dels yttrar sig i investmentbolagets stöd för förvärvet, dels emissionsteckningsåtagandet.

“Det stärker min tes lite grann om att Investor faktiskt ser annorlunda på innehavet i Sobi idag, än vad de gjorde i september 2021”, säger förvaltaren och syftar på Agnafit Bidcos  erbjudande om 235 kr per Sobi-aktie.

Dämpade budspekulationer

Vidare beskrivs Sobis förvärv av CTI som offensivt, i positiv benämning, av förvaltaren.

“Det är väldigt kul att bolaget går på offensiven. Särskilt kul för Sverige också. Vi har inte hunnit få armarna runt det hela än men affären är svårbedömd. Noterbart är att det är en hög premie på 95%”, säger Erik Sprinchorn.

Anledningen till Sobi-aktiens branta fall under onsdagen skulle enligt förvaltaren kunna vara eliminerade budspekulationer och en kommande nyemission till okända villkor.

“CTI:s värdering ser ut att vara något snäpp högre än Sobis egen enligt våra beräkningar på ev/ebitda-nivå. Det kanske viktigaste här är att förvärvet troligen är bra för Sobi på lång sikt”.

Nu när specialistläkemedelsbolaget väljer att förvärva CTI har budspekulationerna kring Sobi alltså svalnat, bedömer Erik Sprinchorn.

“Investor signalerar ju tydligt att de vill vara med och stödja Sobi i uppköpet av CTI. Jag tror därmed inte att Investor skulle vara beredda på att efter det vända helt och i stället sälja Sobi”.

Även analyshuset Pareto konstaterar i en uppdatering, som Affärsvärlden tagit del av, att köpet av CTI dämpar spekulationerna om att det skulle komma ett bud på Sobi i närtid.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från AMF