Husdjursmarknaden
Afv avslöjar: Svenskt djurmatsbolag värt miljardbelopp kan säljas eller börsnoteras
Säljprocessen för Voff är i full gång och det är den norska investmentbanken ABG Sundal Collier och den amerikanska investmentbanken Harris Williams som har fått mandat som säljrådgivare åt ägaren Systematic Growth, uppger fyra källor till Affärsvärlden.
Enligt tre av källorna är processen upplagd som en så kallad dual track, där både en M&A-försäljning samt en notering på svenska börsen finns med som alternativ.
Systematic Growth, Voff Premium Pet Food och ABG Sundal Collier har avböjt att kommentera.
Bolaget ska enligt en källa till Affärsvärlden ha omsatt runt 800 miljoner kronor år 2021 med en Ebitda på drygt 150 miljoner kronor. Det är en stark tillväxttrend med tanke på att bolaget året innan hade en omsättning på 450 miljoner kronor och en Ebitda på 95 miljoner kronor, enligt årsrapporten.
Bolaget värderas till lite mer än 1,5 miljarder kronor, enligt Holdings. Den värderingen fick befintliga ägare köpa aktier för vid en företrädesemission tidigare under 2022. Värderingen vid företrädesemissionen indikerar ett Price Sales-tal på 1,9. Med en högre värdering skulle bolaget vara värt klart mer, särskilt om tillväxten fortsätter i samma takt.
I samband med att coronapandemin bröt ut 2020 började många anställda att arbeta hemifrån. Det ledde till att intresset för husdjur ökade rejält – något som hunduppfödare och tillbehörsbutiker för husdjur fick känna av, liksom torrfoderåterförsäljare. Men pandemieffekten ska inte ha känts av än för bolaget då Voff tillverkar färskt och naturligt foder från bland annat slakterirester – något som många yngre husdjur föredrar att äta framför torrfoder, uppger en av Affärsvärldens källor.
Den pågående ryska invasionen av Ukraina ska inte heller påverka bolagets verksamhet särskilt mycket, då all produktion finns i Sverige, Tyskland, Finland och Storbritannien. Torrfodertillverkarna däremot har fått problem med sina leveranser av ukrainskt spannmål, men eftersom Voff tillhandahåller produkter från bland annat slakterier är oroligheterna i Östeuropa inte särskilt kännbara, uppger samma källa.
Aptit på M&A
Sedan Voff grundades år 2014 har bolaget inte legat på latsidan när det kommer till att växa genom förvärv. 2014 köptes finska konkurrenten Lemmikki, år 2016 blev tyska konkurrenten Haustierkost.de en del av bolaget och året efter förvärvades brittiska konkurrenten Nutriment. Sedan dess har även de tyska konkurrenterna Dibo, Barfgold och AniForte slagits samman med Voff. I januari i år meddelade bolaget att finska Rauh! också köpts upp, enligt bolagets hemsida.
För bolagets framtida tillväxtresa är det inte otänkbart att en ny ägare fortsätter att växa genom M&A då det finns fler mindre aktörer i Europa som kan köpas upp, men den organiska tillväxten kommer förmodligen att vara minst lika viktig, enligt en av Affärsvärldens källor.
Ägare till Voff är investmentbolaget Systematic Growth med drygt 83% av aktierna. Där återfinns svensk-iraniern Ashkan Pouya som partner, som har en bakgrund på riskkapitalbolaget Serendipity och som var med på Affärsvärldens lista över svensk-iranier i näringslivet tidigare i vintras.
VD för Voff är sedan 2019 Mårten Bernow, som tidigare bland annat arbetat som investeringsdirektör på listade investmentbolaget Ratos samt jobbat för konsultföretaget Boston Consulting Group.
Det rör sig även i andra delar av djurmatsbranschen, sett till transaktioner. I februari 2020 noterades den tidigare EQT-backade finska djurbutikskedjan Musti Group och senare samma år såldes svenska hund- och kattmatstillverkaren Doggy AB av litauiska investmentbolaget till konkurrenten Partner in Pet Food, som i sin tur ägs av brittiska riskkapitalbolaget Cinven. På svenska börsen har bland annat djurhälsovårdskoncernen Swedencare också tillverkning av djurfoder i sin verksamhet.
Harris Williams har inte kunnat nås för en kommentar.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.