Skatteverket
Afv avslöjar: Svenska riskkapitalister får kvarskatt på 1,6 miljarder
Under hösten bubblade riskkapitalbranschen allt häftigare av misstankar om att Skatteverket var på väg att genomföra en offensiv mot dagens praxis att beskatta de anställdas vinstdelning, carried interest, som i huvudsak kapitalinkomst. Myndigheten vill nu beskatta full ut som inkomst av tjänst.
Ett fåtal taxeringsbeslut som delgavs före jul är kända. Bland annat mot 18 personer på EQT, där Conni Jonsson fick en alldeles egen nota på 124 Mkr i december.
Bridgepoint, CVC och Permira är andra riskkapitalbolag där anställda efterbeskattas.
Peter Törnquist, tidigare på CVC och nu styrelseordförande i Synsam, bräcker Jonsson och måste betala ytterligare 133 Mkr i skatt, enligt Di.
“Ser inget slut”
För Affärsvärlden uppger Skatteverket för första gången vilka proportioner den tuffare granskningen hittills antagit:
“Runt 75 beslut relaterade till carried interest har fattats under 2023 och den obetalda skatt som nu krävs in uppgår totalt till 1,6 miljarder”, säger en tjänsteman på den sektion som hanterar programmet AISS, Allvarligt Internationellt Skatteundandragande och Skatteupplägg.
Han kan i dagsläget inte uppge hur stort det totala kapital är som beskattningen baseras på.
På frågan om man fortsätter offensiven säger han att man “inte ser något direkt slut” på vidare granskningar.
Antal bolag som finns i blickfånget kan han inte heller uppge, utan säger att prövningarna är individuella.
“Vi jobbar riskbaserat. Det innebär att vi tittar först på de fall där det finns störst risk för att man gjort fel. Det finns ett antal kriterier för det.”
“Private equity flyttar ut”
De nya siffrorna bekräftar riskkapitalbranschens farhågor och lär späda på den ilska och irritation som redan är märkbar.
“Det behövs tydlighet. Annars flyttar nog Private Equity ut. Och det är inte bra för Sverige”, uppgav en ledande riskkapitalist för Afv redan innan omfattningen på Skatteverkets eftertaxering blev känd.
En jurist med mångårig erfarenhet i hjärtat av branschen säger:
“De (Skatteverket, reds. anm.) kommer att gå vidare. De här besluten rör sannolikt främst beskattningsåret 2017 och nu kommer de att gå vidare och utreda personerna för 2018, 2019 och så vidare fram till idag”, säger han och fortsätter:
“Skatteverket har bytt fot flera gånger och vi vet inte hur vi ska anpassa oss. Så många individer har ställt frågor till dem utan att få svar, och så kommer de och efterskattar sen. Ingen tycker synd om Conni Jonsson, det är förståeligt, men under honom finns en hel vegetation av anställda som lever i limbo – som inte vet vilken skatt de får på sex års inkomster. En sådan oförutsägbarhet är en rättsskandal”, säger juristen.
Enligt riskkapitalföreningen SVCA står branschen för nära 5% av BNP och anställer 250 000 personer i portföljbolagen.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.