Afv avslöjar: Northvolt i intensiva samtal med en potentiell köpare

Det förs intensiva samtal med en potentiell köpare av Northvolts batteriproduktion. Den operativa chefen Matthias Arleth uppgav på ett internt möte under måndagen att det rör sig om en "mycket intressant aktör". Afv har tagit del av en ljudupptagning – där kvarvarande anställda nu uppmanas jobba "ännu mer motiverat".
Afv avslöjar: Northvolt i intensiva samtal med en potentiell köpare - NORTHVOLT
Intensiva samtal pågår med en potentiell köpare som i veckan besöker Northvolt i både Skellefteå och Västerås. Foto: Jonas Westling/ TT Foto: Fotograferna Holmberg / TT

Endast 1 700 av dagens cirka 5 000 anställda blir kvar på Northvolt i Sverige. Men det är betydligt fler än vad konkursförvaltaren Mikael Kubu hade förväntat sig.

När Kubu fick jobbet i mitten av mars räknade han inte med att bolaget skulle kunna räddas. Så hörs han i alla fall berätta på ett personalmöte på Northvolt under måndagen. Mötet var internt, men Affärsvärlden har kommit över en ljudupptagning.

“Mycket intressant aktör”

Under mötet uppger både Mikael Kubu och den operativa chefen Matthias Arleth att samtal förs med flera potentiella köpare.

Ett huvudspår är att sälja stora delar av verksamheten till en enskild köpare.

“Det finns en mycket intressant aktör”, säger Matthias Arleth under mötet.

Vilken aktör det rör sig om framgår inte, men den potentiella köparen ska i fredags ha besökt fabriken i Skellefteå. Ytterligare besök i både Skellefteå och Västerås är inplanerade under veckan.

Fler potentiella köpare

Det kan också bli aktuellt att stycka upp Northvolt. Parallellt med huvudspåret förs nämligen diskussioner med flera potentiella köpare som är intresserade av delar av verksamheten.

Enligt konkursförvaltaren ligger en försäljning av Northvolt Systems bäst till. Dotterbolaget gör batterimoduler som används vid bland annat gruvdrift och jordbruk. Delar av verksamheten, som en fabrik i polska Gdańsk, är en del av en pågående affär med Scania.

Stort intresse för återvinningen

Det ska även finnas ett stort intresse för återvinningsanläggningen Northvolt Revolt. Intressenter har till den 9 april på sig att lägga bud på Revolt. Vad som gäller andra dotterbolag framgår inte.

För Västeråsfabriken Northvolt Labs räknar konkursförvaltaren med “en snabb lösning”, men en tillfällig lösning kan bli aktuell under en övergångsperiod.

Northvolts fabrik i Västerås heter Labs. Foto: Simon Hastegård / BILDBYRÅN

Den kanadensiska fabriken i Montréal, Northvolt Six, är fortfarande under uppförande. Huvudspåret just nu är att försöka sälja verksamheten till en köpare som är intresserad av större delar av Northvolt.

För fabrikerna i Skellefteå, tyska Heide och för huvudkontoret i Stockholm räknar konkursförvaltaren med att det kommer ta längre tid att slutföra affärer. Men det uppges även där finnas flera intresserade köpare.

Uppmanas jobba hårdare

Den stora utmaningen för Northvolt har varit att få upp produktionstakten i Skellefteå. Massuppsägningarna gör att produktionen i stället kommer att minska.

Matthias Arleth uppmanade under mötet kvarvarande anställda att visa sig “ännu mer motiverade än tidigare” för att visa potentiella köpare att “verksamheten är värd att köpa”.

“Ingen är intresserad av att köpa våra tillgångar som mark, maskiner eller byggnader. Den köpare vi diskuterar med är främst intresserad av människors kunskap”, hörs han säga.

Försöker höja priser

En utmaning är att Northvolt fortsätter göra stora förluster. För att hantera det kan det bli aktuellt att både resa kapital och höja priserna mot kund.

Enligt konkursförvaltaren pågår just nu ett intensivt arbete för att slutföra ett avtal med kunderna om priserna på battericeller.

Affärsvärlden har sökt både Northvolt och konkursförvaltaren Mikael Kubu.

“Vi kommenterar inte våra interna möten”, kommenterar kommunikationschefen Matti Kataja.

Mikael Kubu har inte återkommit.

Läs ocksåUppgifter: Massivt varsel på Northvolt – 1 500 får gå

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.