Avslöjar: Northvolt behåller internationell tungviktare – blir senior rådgivare

Den danske tungviktaren Jim Hagemann Snabe lämnar som ordförande för Northvolt. Men han kommer ges en ny roll som senior rådgivare åt batteritillverkaren, kan Affärsvärlden avslöja. Ersättaren Tom Johnstone ser samtidigt ut att få retroaktiv ersättning efter sitt hemliga inhopp som ordförande under våren.
Avslöjar: Northvolt behåller internationell tungviktare – blir senior rådgivare - Oslo Energy Forum (OEF) 2023
Avgående ordföranden Jim Hagemann Snabe blir senior rådgivare åt Northvolt. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Mitt i Northvolts turbulens blev det känt att styrelseordföranden Jim Hagemann Snabe varit sjukskriven sedan januari efter en svår olycka. Istället har han ersatts av Tom Johnstone, något som batteritillverkaren hemlighållit och Di kunde avslöja i juni.

Tungviktare

Dansken Jim Hagemann Snabe är kanske ett okänt namn för många, men internationellt är han en tungviktare. Han är ordförande för tyska Siemens, och har ett förflutet som VD för tyska SAP som är världens största bolag inom affärssystem. Han har också varit ordförande för den danska fraktjätten A.P. Møller-Mærsk och suttit i styrelsen för det tyska försäkringsbolaget Allianz, som även det hör till ett av världen största inom sin bransch.

Efter nyheten om hans sjukskrivning kunde danska Børsen berätta att han inte planerade att komma tillbaka till sin post. På tisdagen avgick han också officiellt som ordförande.

Den än så länge tillfälliga ersättaren Tom Johnstone är Wallenbergveteran med tunga styrelseuppdrag i sfären, som ordförande för Husqvarna och Wärtsilä, och ledamot i Investor. Men han är inte av samma internationella kaliber som sin företrädare. 

Blir rådgivare åt Northvolt

Nu kan dock Affärsvärlden avslöja att Jim Hagemann Snabe även i fortsättningen kommer ha en roll på Northvolt. Han kommer övergå till en “senior rådgivarroll i företaget”. Det framgår i information till investerare som Affärsvärlden tagit del av.

I den information som skickats ut framgår också att det var i närtid Jim Hagemann Snabe gav beskedet till styrelsen att han inte vill fortsätta.

“Jim Hagemann Snabe och Northvolt har diskuterat hans eventuella återkomst under en tid, och Jim har nyligen informerat oss om att han har beslutat att minska sin arbetsbelastning”, uppger Northvolt för sina aktieägare.

Ville ge arvode – retroaktivt

Northvolts arvode till ordföranden uppgår till 1 Mkr per år och enligt handlingar som Affärsvärlden tagit del av föreslog styrelsen att Tom Johnstone skulle ges retroaktivt arvode för sitt arbete under våren om 450 000 kronor.

Hur aktieägarna väl beslutade att göra på årsstämman den 13 juni framgår inte av dokumenten.

Afv söker Northvolt för en kommentar.

Läs ocksåTyska delstaten tagen på sängen av Northvolt-beskedet: ”Mycket överraskade”

Läs också: Stor optimism från Northvolt – trots skenande miljardförlust

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.