Afv avslöjar: Norska Orkla vill sälja bak- och glassverksamheten för 8 miljarder

Den norska industrikonglomeratet Orkla fortsätter sina planer på att stycka upp verksamheten. Nu har M&A-rådgivare utsetts till att sälja Orkla Food Ingredients divisionen - som kan värderas till 8 miljarder norska kronor. Det kan Afv avslöja idag.
Afv avslöjar: Norska Orkla vill sälja bak- och glassverksamheten för 8 miljarder - Orkla-collage

Efter att Nils K. Selte tog över rodret som VD för norska industrigruppen Orkla har ett intensivt arbete pågått för att göra om bolaget.

I tredje kvartalsrapporten framkom att Orkla ska transformeras till att bli “ett ledande investmentbolag som är ledande på märkes- och konsumentvaror med ett långsiktigt, industriellt fokus”. Bolaget ska strukturera om i organisationen och ett steg i det är att hitta en “långsiktig partner för Orkla Food Ingredients”, skriver bolagsledningen.

Och den planen går norska matjätten nu vidare med.

Amerikansk storbank får uppdraget

Affärsvärlden kan avslöja att det är Bank of America som fått mandatet att agera säljrådgivare för att få avknoppningsaffären i hamn. Detta enligt källor med insyn i affären.

Säljprocessen är fortfarande i ett tidigt skede och förväntas dra igång på allvar efter nyår.

Orkla Food Ingredients marknadsförs med omsättning på drygt 12 miljarder norska kronor och ett EBIT-resultat på runt 600 miljoner norska kronor, enligt källor. Värderingen för avyttringen kan landa på drygt 8 miljarder norska kronor, motsvarande cirka SEK 8,3 Mdkr.

Vad är det då som ingår? Inom Orkla Food Ingredients återfinns välkända varumärken som jästtillverkaren Jästbolaget (tillverkare av Kronjäst), danska marsipantillverkaren Odense Marcipan, Kristianstad-baserade Våffelbagaren och svenska bageriingrediensleverantören Kåkå, för att nämna några.

Tidigare under hösten blev det klart att Orkla köpte Denali, en amerikansk glass-ingredienstillverkare för drygt 2,2 miljarder kronor, något som Afv tog upp i en analys av Orkla tidigare i november.

Orkla är ett stort konglomerat. I de andra divisionerna ingår bland annat tandborttillverkaren Jordan, chipsbolaget OLW, matvarumärket Felix och fryspizzabakaren Grandiosa, Kalles kaviar liksom städproduktstillverkaren Jif och disktablettstillverkaren Sun.

Norsk miljardär storägare

Stein Erik Hagen. Foto: Javad Parsa/NTB

Orkla, som är noterat på Oslobörsen, har en gedigen ägarlista. Den norske miljardären Stein Erik Hagen äger genom sitt investmentbolag Canica drygt 20% av bolaget till ett värde av cirka 13,5 miljarder norska kronor. Han är styrelseordförande och hans familj är bolagets störste ägare. Med på ägarlistan finns även Handelsbanken Fonder, Nordea Fonder och Alfred Berg Kapitalförvaltning, enligt Holdings.

Både riskkapitalbolag och konkurrerande livsmedelsjättar kan vara möjliga köpare av Orkla Food Ingredients. Stora internationella livsmedelsbolag som skulle kunna vara intresserade är bland annat amerikanska International Flavors & Fragrances, där familjen Rausing är storägare, liksom amerikanska familjeägda bolaget Rich’s. Under våren 2021 blev det klart att svenska riskkapitalbolaget EQT köpte upp divisionen Natural Colors, en färgingredienstillverkare, från danska Chr. Hansen för drygt 800 miljoner euro.

Bank of America har avböjt att kommentera. Orkla har inte kunnat nås för en kommentar.

Uppdatering: Efter att Afv publicerat artikeln hör en presstalesperson på Orkla av sig och uppger att det inte pågår någon strukturerad säljprocess.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.