Afv avslöjar: Nordic Capital vill sälja fintech-snabbväxaren

Nordic Capital köpte upp norska Signicat för tre år sen och bolaget har varit en tillväxtraket sedan dess. Nu har ägarna mandaterat två investmentbanker för att göra en exit på fintech-bolaget, enligt Afv:s källor. Signicat har 4500 kunder - däribland Nordea och Nordnet.
Afv avslöjar: Nordic Capital vill sälja fintech-snabbväxaren - nordiccapital
Fredrik Näslund, partner på Nordic Capital, och Gunnar Nordseth, dåvarande VD på Signicat, när förvärvet blev känt 2019. Foto: Pressbild/Nordic Capital

Norska investmentbanken ABG Sundal Collier och amerikanska investmentbanken Morgan Stanley har fått mandat att agera säljrådgivare åt Nordic Capital, enligt två källor till Affärsvärlden. Säljplanerna ska vara en så kallad dual track, där både M&A-försäljning eller börsnotering övervägs. Att Morgan Stanley fått mandatet kan indikera att bolaget vill undersöka möjligheterna att ta in utländskt kapital.

Tanken var att en eventuell börsnotering skulle äga rum i juni 2022, men börsklimatet har gjort att den planen lagts på is, enligt en av Affärsvärldens källor, och tillägger att tidsplanen kan ha blivit förskjuten till efter sommaren.

”Vi tror att den kan vara värd rätt många miljarder”, säger källan och enligt en tredje källa skulle en värdering kunna ligga en bra bit över 6 miljarder norska kronor.

Signicat väljer att inte kommentera uppgifterna men lyfter fram att Signicats ägare fortsätter att investera i bolagets tillväxt med målsättningen att öka bolagets marknadsvärde långsiktigt.

OMSÄTTNINGEN STIGER FÖR SIGNICAT

Signicat tillhandahåller digitala identitetslösningar, främst för bolag inom finansbranschen och har sitt huvudkontor i norska Trondheim. Det köptes av Nordic Capitals nionde fond år 2019 från norska investmentbolaget Viking Venture.

Sedan dess har omsättningen ökat markant. 2018 redovisade bolaget en omsättning på 178 miljoner norska kronor, 2019 var den siffran 264 miljoner norska kronor och 2020 rapporterades en topline på 445 miljoner norska kronor. 2021 har bolaget en pro forma-omsättning på cirka 670 norska miljoner kronor, uppger en av Affärsvärldens källor.

En del av tillväxten kommer från att  bolaget gjort en rad bolagsförvärv de senaste två åren. Förra sommaren köptes Dokobit, en litauisk leverantör av elektroniska signaturer, Encap Security från AllClear ID samt den spanska konkurrenten Electronic IDentification upp. I april 2020 köptes även nederländska Connectis och 2019 bärjade själva shoppingrundan med att norska konkurrenten Idfy förvärvades. Detta har lett till att Signicat nu även har kontor i Sverige, Danmark, Finland, Tyskland, Portugal, Nederländerna och Rumänien.

HAR KLARNA SOM KUND

Bland Signicats kunder finns flera stora namn inom finansvärlden, såsom Nordnet, Resurs Bank, Intrum, Nordax och Nordea, enligt bolaget hemsida.

2020 fick Signicat en ny VD i form av Asger Hattel, som tidigare varit koncernchef för Nets och han har även varit vice VD för TDC:s nordiska verksamhet. Samtidigt utsågs den tidigare Bambora-VD:n Johan Tjärnberg till ordförande för Signicat.

Nordic Capital och ABG Sundal Collier har avböjt att kommentera. Morgan Stanley har sökts för en kommentar.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från SPOTLIGHT STOCK MARKET